مارانی عنوان کرد: بزرگ شدن بازار سرمایه از رشد بازارهای تورمزا جلوگیری میکند
به گزارش بورس امروز، موضوع با اهمیت دیگر در این بحث افزایش ارزش جایگزینی داراییهای شرکتها به واسطه تورمی است که در مسکن و برخی از کالاهای سرمایهای رخ داده است. به گونهای که شرکتها با رشد قیمت داراییها و افزایش سرمایه ناشی از تجدید ارزیابی، به رشد خوبی دست یافتهاند. شفافیت بیشتر و تغییری […]
به گزارش بورس امروز، موضوع با اهمیت دیگر در این بحث افزایش ارزش جایگزینی داراییهای شرکتها به واسطه تورمی است که در مسکن و برخی از کالاهای سرمایهای رخ داده است. به گونهای که شرکتها با رشد قیمت داراییها و افزایش سرمایه ناشی از تجدید ارزیابی، به رشد خوبی دست یافتهاند.
شفافیت بیشتر و تغییری که در بحث نوع مدیریت این بنگاهها داده شده نیز از جمله عواملی است که بورس اوراق بهادار را به سمت شکوفایی پیش خواهد برد.
علیرضا عسکری مارانی از کارشناسان خبره بازار سرمایه با اشاره به لزوم تصویب قانون تجدید ارزیابی میگوید: در صورتی که قانون تجدید ارزیابی تصویب شود، پاسخگویی مدیران باید افزایش پیدا کند و مکانیزم قیمتگذاری باید تغییر کند.
وی میافزاید: در صورتی که مکانیزم قیمتگذاری تغییر کند به تبع آن سود بنگاهها نیز افزایش پیدا میکند. یعنی مدیر یک پالایشگاه چند میلیارد دلاری باید پاسخگوی این مساله عدم سوددهی یا سود بسیار پایین خود باشد.
مساله دیگر بحث تطبیق دادن سود بنگاهها در بورس با اقتصاد است. در چند وقت اخیر قیمت فلزات و محصولات پتروشیمی در بورس کالا در حال افزایش است. ضمن اینکه تضعیف ریال باعث شده تا کالایی که در ایران هم فروش آنچنانی نداشتهاند مزیت نسبی برای صادرات پیدا کنند.
مارانی میگوید: ما در برخی کالاها سابقا یا صادرات نداشتیم یا میزان صادرات بسیار پایین بود. مثلا صادرات دارو در شش ماه گذشته بسیار افزایش پیدا کرده است. اینها باعث شده تا سود شرکتها افزایش پیدا کند.
بحث اموال و دارایی های غیر مولد و تبدیل آن به اموالی در راستای توسعه شرکت یا افزایش سرمایه باعث شده تا روند اداره و مدیریت بنگاههای اقتصادی و تولید کشور تغییر کند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در حال حاضر سهامداران جزء نقش مهمی در بازار سرمایه پیدا کردهاند اظهار میکند: در حال حاضر سهامداران جزء به مدیران شرکتها فشار میآورند که از خواب بیرون بیایند. یعنی نمیتوان یک دارایی غیر مولد را ۱۰ سال در شرکت داشته باشید اما از طرف دیگر هزینه مالی پرداخت کنید.
لزوم تغییر در مدیریت و تفکر مدیریتی برخی از شرکتها بسیار حس میشود. با افزایش سرمایهگذاری مردم در بورس و جایگزین شدن بازار سرمایه به جای بازارهای تورمی دیگر، شرکتها باید در فکر سوددهی بالاتر باشند.
بسیار دیده میشود که دارایی مازاد و غیر مولد برخی از شرکتها چندین برابر ارزش سهام آن شرکت است. به نظر میرسد در آینده و با پررنگ شدن نقش سهامداران و افزاش تمایل مردمی که سرمایههای سرگردان در اختیار دارند و میخواهند سهامداری کنند، مدیران تحت فشار بیشتری قرار خواهند گرفت و باید پاسخگوی عملکرد خود باشند.
مارانی معتقد است که شرایط برای بازار سرمایه تغییر کرده است. وی میگوید: در حال حاضر خرد جمعی بر بازار حکمفرما است. کسانی که تا دیروز فکر میکردند که یک پرتفوی بزرگ در اختیار دارند و میتوانند با یک شوک بازار را منفی یا مثبت کنند، باید از این خیال خارج شوند.
وی میافزاید: امسال بازار سهام چندین خصوصیت دارد. حجم و تعداد معاملات نشان میدهد که یک بازار با عمق بالا بوجود آمده است. این یکی از نکات بسیار مثبت بازار است. مورد دیگر این است که برخی سهامداران واقعا سهم را برای سرمایهگذاری میخرند.
وی معتقد است که همه این موارد ما را به سمت بازار کارا سوق داده است. این اقدام آرزوی بسیاری از کسانی است که سالیان سال در بازار سرمایه فعال بودند. سیاستهای دولت در این خصوص قویتر از گذشته بوده است.
مارانی میگوید: سیاستهای کلانی که در این بخش اجرا شده میتواند از رشد بازارهای تورمزا جلوگیری کند. با بزرگ شدن بازار سرمایه و کارا شدن آن، شاهد هستیم که بازاری مانند سکه و ارز نتوانسته برای بازار سرمایه مشکل ایجاد کند و به اصطلاح به بازار سرمایه تنه بزند. در صورتی که در گذشته هر بار این اتفاق میافتاد بازار سرمایه کنار میکشید.