لزوم تغییرات در قیمت گاز صنایع
فرهنگ قراگوزلو عضو هیات مدیره کانون کارگزاران| اما آنچه که در نرخ گاز مورد اهمیت است مدل قیمت گذاری گاز در ایران با توجه به ابلاغیه وزارت نفت است. به موجب این ابلاغیه، از ابتدای سال ۹۵ و تا آخر سال ۱۴۰۵ نرخ گاز تحویلی به عنوان نرخ خوراک پتروشیمی ها به صورت ماهانه از طریق […]
فرهنگ قراگوزلو عضو هیات مدیره کانون کارگزاران| اما آنچه که در نرخ گاز مورد اهمیت است مدل قیمت گذاری گاز در ایران با توجه به ابلاغیه وزارت نفت است. به موجب این ابلاغیه، از ابتدای سال ۹۵ و تا آخر سال ۱۴۰۵ نرخ گاز تحویلی به عنوان نرخ خوراک پتروشیمی ها به صورت ماهانه از طریق فرمول زیر تعیین می شود: قیمت گاز خوراک = ۰.۵ × متوسط قیمت داخلی گاز + ۰.۵× متوسط قیمت گاز در ۴ هاب تعیین شده که متوسط قیمت داخلی هم از طریق فرمول مقابل بدست می آید:
(کل پرداختی برای واردات+ درآمد حاصل از صادرات- مبلغ هزینه واردات) تقسیم بر (مقدار صادرات + مقدار فروش داخلی-مقدار صادرات)
در این فرمول در مورد هابهای اروپایی با توجه به هزینه حمل، دعواهای سیاسی روسیه و اروپا، برودت هوا، قیمت بالای زغال سنگ به دلیل تعطیلی معادن زغال سنگ بابت اعتصابات فعالان محیط زیست و سیاست های کربن زدایی کشورهای اروپایی با کاهش تمایل استفاده از زغال سنگ در این کشورها (به گونهای که گاز طبیعی در حال جایگزین شدن به جای سوخت ذغال سنگ میشود)، باعث غیرطبیعی بالا رفتن قیمت گاز در هابهای اروپا شده است.
بر این اساس بود که قیمت گاز از متوسط ۱۵ سنت به موجب فاکتورهای اعلامی به بالای ۱۰۰ سنت نیز رسید.
براین اساس پیشنهاد می شود که در فرمول نرخ داخلی در هاب های صادراتی، هاب های اروپایی حذف و یا نرخ LNG قطر پس از هزینه های فشرده سازی جایگذاری شود.
در نهایت مصرف بالای گاز در بخش خانگی در کشور یکی از نتایج مفت فروشی انرژی و مصرف غیربهینه آن در بخش خانگی است. طبق این محاسبات، سرانه (سالیانه) مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی در سطح دنیا حدود ۱۵۰ متر مکعب، در آمریکا حدود ۴۰۰ مترمکعب و در ایران حدود ۱۲۰۰ متر مکعب است.
در این راستا برای توسعه تولید می بایست که قیمت گاز صنایع و خانگی یکی شده تا صرفه جویی لازم در این امر صورت پذیرد.