منطقی بودن قیمت گاز در فرمول خوراک صنایع
سیدعلی حسینی کارشناس صنعت پتروشیمی | حجم گاز مورد معامله در اروپا برابر با حجمی است که در هنری هاب معامله میشود. متوسط قیمت هنری هاب به دلیل برخورداری از حجم بالا برابر با مصرف گاز در صنایع و خانگی است. در واقع وجود تولید کننده و مصرف کننده در «هنری هاب» قیمت آن را به […]
سیدعلی حسینی کارشناس صنعت پتروشیمی | حجم گاز مورد معامله در اروپا برابر با حجمی است که در هنری هاب معامله میشود. متوسط قیمت هنری هاب به دلیل برخورداری از حجم بالا برابر با مصرف گاز در صنایع و خانگی است. در واقع وجود تولید کننده و مصرف کننده در «هنری هاب» قیمت آن را به عنوان قیمت مرجع قرار داده است.
در این میان گاز هاب اروپا با عدم برخورداری از تولیدکننده، تنها از روسیه تامین می شود که مبنای خرید آن، قیمت خرید از روسیه در نظر گرفته شده است. قیمت گاز در هاب اروپا، تحت تاثیر مصرف شدید خانگی از طرف تقاضا و عرضه از طرف روسیه قرار دارد.
گاز اروپا LNG وارداتی است که قیمت آن به مانند نفت است، بر این اساس هاب اروپا یک هاب صددرصد مصرف کننده است و فروشنده آن هم تنها روسیه است. به همین دلیل چندان قیمت مرجعی محسوب نمی شود. اما آنچه که موجب شد تا در فرمول خوراک صنایع، هاب اروپا معیار نرخ گاز قرار گیرد، پایین بودن قیمت قیمت نفت و قیمت گاز هاب اروپا در هنگام تعیین فرمول قیمت گذاری صنایع بود.
لازم به ذکر است که یادآور شوم که فرمول قیمت گذاری به منظور افزایش میانگین به وجود آمده است، بنابراین مدنظر قراردادن قیمت گاز اروپا برای صنایع داخلی منطقی ندارد.
اما با توجه به اینکه هنری هاب به بازار ایران شباهت دارد که در آن تولیدکننده و مصرف کننده حضور دارند و در فرمول گاز، متوسط قیمت صادرات گاز نیز وجود دارد.
از سوی دیگر قیمت گاز اروپا به قیمت صادرات گاز ایران به ترکیه شباهت دارد؛ بر این اساس نمی توان فرمول نرخ خوراک صنایع را زیر سوال برد.