کسادی بازار مازاد
محمد محیاپور مدیرعامل توسعه آهن و فولاد گل گهر در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد:مشتریان محصولات صادراتی نیاز به یک ثبات بازار و ارسال محصولات به صورت پیوسته دارند تا بتوانند خطوط تولید خود را بر این اساس تنظیم کنند. ولی متاسفانه در حال حاضر امکان ارسال محصولات به صورت بلند مدت وجود […]
محمد محیاپور مدیرعامل توسعه آهن و فولاد گل گهر در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد:مشتریان محصولات صادراتی نیاز به یک ثبات بازار و ارسال محصولات به صورت پیوسته دارند تا بتوانند خطوط تولید خود را بر این اساس تنظیم کنند. ولی متاسفانه در حال حاضر امکان ارسال محصولات به صورت بلند مدت وجود ندارد و مشتریان تمایلی به خرید ندارند و زمانبر بودن ارسال محصولات سبب کاهش کیفیت تا زمان رسیدن محصول می شود.
وی افزود: مازاد محصولات تاثیر زیادی در کاهش قیمت ها دارد و شرایط رقابتی بازار از بین می رود و تولید کنندگان کوچک به دلیل عدم توان رقابت با توجه به کاهش حاشیه سود متوقف می شوند، انگیزه تولید کنندگان بزرگ در خصوص توسعه و انجام کارهای بزرگ از بین می رود و نارضایتی های پرسنلی زیاد خواهد شد. غیبت ایران در بازارهای جهانی سبب از بین رفتن مشتریان قدیمی شده و شناسایی بازارهای جدید زمانبر بوده و باعث بی اعتمادی و بی انگیزگی مشتریان می شود. ایجاد فضایی برای حضور موثر و پایدار ایران در بازارهای مختلف سبب رونق و توسعه صنعت فولاد می شود.
محیاپور خاطرنشان کرد: با توجه به لزوم تولید سالانه ۵۵ میلیون تن فولاد طبق سند چشم انداز ۱۴۰۴، از این مقدار ۳۹ میلیون تن مصرف داخلی و مابقی برای صادرات درنظر گرفته شده است. شرکت های فولادی خصوصا تولید کنندگان اسفنجی به دلیل مازاد تولید و سخت شدن فروش شرایط سختی خواهند داشت، امید است با تصمیمات به موقع دولت این مشکلات به حداقل رسد . به نظر می رسد در این زمینه دولت و مسئولان باید شرایطی را فراهم کنند که تولیدکنندگان اسفنجی بتوانند محصولات خود را در بازار به فروش سانند. نیاز به اعمال تغییراتی به منظور تسهیل فروش این محصولات به ویژه در بورس کالا حس می شود. در این میان قطعا عدم صادرات به دیگر کشورها متاثر از تحریمهای آمریکا علیه ایران بر مصرف فولاد در ایران تأثیر منفی خواهد داشت و در سایه این تحریمها تولید فولاد در ایران کاهش یابد. با توجه به اینکه در تحریم های اعمال شده، ممنوعیت صادرات محصولات فولادی نهایی و نیمه ساخته لحاظ شده بخش ساخت و ساز و تولید خودرو که از مهمترین متقاضیان صنایع فولادی در ایران محسوب میشوند، با مشکل مواجه خواهد شد . به طورکلی برنامه ریزی تولید و افزایش ظرفیت مجموعه های فولادی ثابت یا در شکل توسعه ای آن رو به افزایش است.
وی در ادامه اضافه کرد: این درحالیست که با ممانعت صادراتی بخش عظیمی از بازار مصرف را از دست خواهیم داد و در ادامه این امر مشکلات داخلی نیز مزید بر علت می شود که در دو بخش قابل تامل است؛ ابتدا موضوع مصرف های دولت به واسطه پروژه های عمرانی است که در بودجه امسال رقم ناچیزی به آن تعلق گرفته و قطعا نمی تواند تقاضای زیادی داشته باشد و بخش دیگر ساختمان سازی و خودرو است که در شرایط فعلی شاهد رکود ساخت و ساز و کاهش تولید در صنعت خودروسازی به واسطه تحریم و عدم توانایی واردات تجهیزات و قطعات خودرویی هستیم. به همین خاطر تولید فولادی که نه بازار خارجی را به واسطه تحریم ها دارد و نه تقاضای بالای داخلی به واسطه رکود دارد لذا باید با برنامه ریزی دقیق تری در میزان تولید همراه باشد تا شاهد فزونی بیش از حد عرضه نسبت به تقاضا نباشیم؛ در غیر این صورت قیمت ها به واسطه این مازاد عرضه به شدت کاهش می یابد و این خود در ادامه کاهش تولید و در بدترین حالت آن تعطیلی برخی تولیدکنندگان را به همراه دارد که آسیب های اجتماعی آن به مراتب بیشتر خواهد شد. این امر بیکاری را که از معضلات بزرگ کشور در شرایط فعلی است تشدید خواهد کرد.
مدیرعامل توسعه آهن و فولاد گل گهر اظهار داشت: باید به یک موضوع در ابتدای امر توجه شود که تولید فولاد یک پروسه بلندمدت است و تغییر رویه در تولید یا عدم تولید آن در بلند مدت بیشتر تاثیر می گذارد. به عنوان مثال اگر اتفاق مشابه شکستن سد باطله برزیل در سالهای گذشته فارغ از تحریم اتفاق می افتاد و ما ظرفیت استخراج لازم را داشتیم می توانستیم سهم عظیمی از بازار را از آن خود کنیم، لذا نباید تولید فولاد را بدون برنامه ریزی کاهش یا افزایش دهیم چراکه نتایج آن در شرایط بحرانی به شکل های مختلف در بلند مدت خود را نشان می دهد.
وی افزود: به طور کلی با پیشبینی رشد اقتصادی در سال آینده و کسری بودجه که حکایت از عدم توجه به بخش عمرانی دارد، تأکید بر این میزان تولید در افق ۱۴۰۴ منطقی نیست. هرچند که موضوع ناراحت کننده سیل در مناطق زیادی از کشور خسارات زیادی وارد کرده و دولت موظف است برای عمران و آبادانی شهرها هزینه های گزافی پرداخت کند، به همین خاطر نیاز فولاد در این استانها بیشتر احساس خواهد شد و می تواند بخشی از تولید را به خود اختصاص دهد. هرچند که باید بدانیم تحقق این چشم انداز نیز بر مبنای فاکتورهای زیادی تعیین شده بود که نرخ رشد اقتصادی یکی از مهمترین فاکتورهای این بحث است. برای دستیابی به افق ۱۴۰۴ با تولید ۵۵ میلیون تن فولاد، رشد اقتصادی ۸ درصدی را متصور بودیم که امروز فاصله زیادی با این رقم داریم. از سوی دیگر مصرف سرانه فولاد به ازای هر نفر رقم تقریبی ۴۳۰ تا ۴۴۰ کیلو بود که در حال حاضر کمتر از ۲۰۰ کیلو به ازای هر نفر است.
محیاپور در انتها اشاره کرد: در نهایت باید گفت در شرایطی که مصرف داخل که محقق نشده و در کنار آن صادرات ما نیز به واسطه تحریم ها محدود شده است لذا نباید دلیلی بر اصرار تولید باشد. این غیبت از سال گذشته محسوس بوده و تکانه های خود را از سال گذشته بر بازار داشته است. اما بحث اینجاست که تولیدکنندگان تعیین کننده ای همچون چین همواره با توجه به کاهش و افزایش های بازار جهانی تولید را تنظیم کرده و اجازه تغییر قیمت شدید را نمی دهد. در این میان تنها بحث مطروحه این است که بازارهایی که با تلاش زیاد کسب شده بود به تولیدکنندگان خارجی دیگری داده می شود و سهم ما از بازار جهانی روز به روز کمتر خواهد شد. متاسفانه با شرایط نشات گرفته از تحریم ها نمی توان روزهای خوبی را برای بازار فولاد متصور شد. عدم صادرات و به سبب آن مازاد عرضه در داخل از یک سو و بخش نامه های گاه و بیگاه دولت که توازن زنجیره را بر هم زده در نهایت سبب کاهش قیمت فولاد و انباشت آن در داخل خواهد شد چراکه دولت تمهیداتی برای بازار مصرف آن نیز نیاندیشید و تنها بر افزایش تولید و تحقق تولید ۵۵ میلیون تن اصرار دارد.