لازمههای اقتصاد قوی و مستقل در گام دوم انقلاب اسلامی
به گزارش بورس امروز، در این بیانه، رهبر انقلاب با تبیین مسیر پیشرو در بخشهای مختلف جامعه، ضمن مشخص کردن نقاط قوت، ایرادات ساختاری و مشکلات اساسی و راه حل برون رفت از آنها را نیز ترسیم کرده اند تا در طول مسیر پیشرفت و رشد جامعه، راهنمای همگان باشد. مسلما ادامه مسیر و حرکت […]
به گزارش بورس امروز، در این بیانه، رهبر انقلاب با تبیین مسیر پیشرو در بخشهای مختلف جامعه، ضمن مشخص کردن نقاط قوت، ایرادات ساختاری و مشکلات اساسی و راه حل برون رفت از آنها را نیز ترسیم کرده اند تا در طول مسیر پیشرفت و رشد جامعه، راهنمای همگان باشد. مسلما ادامه مسیر و حرکت در راه پیشرفت و ترقی پیش زمینههای گوناگونی خواهد داشت که در این بیانه هر کدام به وضوح مورد بررسی قرار گرفته اند. ایشان در بخش توصیهها در کنار موضوعات محوری همچون علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی و روابط خارجی و سبک زندگی؛ به مولفه مهم اقتصاد نیز پرداخته اند. در بیانه گام دوم، اقتصاد قوی و مستقل لازمههای مورد نیاز برای آینده برشمرده شدهاند و در کنار آن به عیوب ساختاری اقتصاد و راه برون رفت از آن نیز اشاره شده است. به همین منظور در راستای رهنمودهای مقام معظم رهبری و در راستای ترسیم اقتصاد مطلوب، مولفههای اساسی مورد نیاز اقتصاد در مسیر آینده، تشریح میگردد.
راهکارهای نیل به اقتصاد مستقل
همانگونه که در این بیانیه به اقتصاد قوی به عنوان نقطه قوت و عامل مهم سلطه ناپذیری و نفوذ ناپذیری کشور اشاره شده است؛ مولفههای اساسی آن از جمله تولید انبوه، توزیع عدالت محور، مصرف صحیح و مناسبات مدیریتی خردمندانه نیز ذکر گردیده است.
با توجه ویژه به مولفههای اقتصاد قوی، کشور ایران در دههای پیشرو، توان ایستادن بر قلههای افتخارآمیز منطقهای و جهانی را خواهد داشت. از آنجایی که در یک دهه اخیر اقتصاد و تولید در شعارهای سال جدید، توسط رهبری از جایگاه ویژهای برخوردار بوده و نظر به اینکه کشور ایران از لحاظ منطقه جغرافیایی، دسترسی به راهها، منابع غنی و متنوع و همچنین نیروی کار جوان از پتانسلهای مناسبی برخوردار است؛ تولید انبوه و با کیفیت اقتصاد کشور را در آینده دچار تحول خواهد کرد. چرا که مزیت همسایگی با کشورهای هم فرهنگ و هم شکل (کشورهای عراق، ترکیه، افغانستان، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، جمهوری آذربایجان و حتی کشورهای حاشیه خلیج فارس تقریبا فرهنگ نزدیک به فرهنگ ایرانی داشته و اکثرا از جمعیت مسلمان تشکیل شدهاند) یک پتانسیل بسیار قوی است تا بازار مصرف ۸۵ میلیونی ایران را به بازاری با بیش از ۵۰۰ میلیون نفر جمعیت تبدیل کند.
در واقع با تقویت تولید انبوه و با کیفیت، سمت عرضه اقتصاد به خودی خود فعال شده و گسترش مییابد و با بهره برداری از پتانسیلهای منطقهای و فعال کردن دیپلماسی اقتصادی، سمت تقاضا نیز تقویت خواهد شد. از منظر مزیتهای اقتصادی نیز، با حرکت به سمت جذب بازارهای مصرفی و سرمایهگذاری در سطح منطقه و دستیابی به بازارهای جدید، دسترسی به آبهای آزاد، مرز مشترک با همسایگان، خطوط راهآهن، بهای تمام شده پایین، نیروی انسانی جوان و رشد علمی در کشور تولید انبوه را برای کشور بهینه خواهد کرد.
در کنار گسترش بازارهای جهانی، اهمیت ویژه به فضای اقتصاد داخلی نیز مهم است. از آنجایی که توزیع عدالت محور یکی از مولفههای اقتصاد قوی در بیانه گام دوم است، بهره برداری و گسترش تجارت الکترونیک و استفاده از خدمات اقتصاد دیجیتال در سراسر کشور، توزیع را عدالت محور کرده و دغدغهای برای مصرف کننده داخلی وجود نخواهد داشت. این مسیر نیز به سرمایه گذاری و توسعه بخش لجستیکی کشور و همچنین اعتماد به استارتآپهای داخلی نیاز دارد.
مصرف صحیح نیز دیگر مولفه اقتصاد قوی است که ریشه اصلی آن در شعار سال ۱۳۸۸ به وضوح قابل مشاهده است. در واقع از آنجایی که الگوی مصرف داخلی با میانگینهای جهانی همخوانی نداشته و زیانهای اقتصادی را به کشور و اقتصاد تحمیل مینماید؛ از سوی رهبر انقلاب شعار سال ۱۳۸۸ اصلاح الگوی مصرف قرار گرفت تا این امر مورد توجه قرار گیرد. بهبود مصرف در بخشهای گوناگون (به ویژه مصرف انرژی) در بعد خانوار و حتی بنگاهها میتواند زمینه ساز تخصیص منابع به بخشهای دیگر شود. این مهم نیز به اقدامات ساختاری از جمله واقعی کردن قیمتها، مشوقهای قیمتی برای خوش مصرفها و آموزش و فرهنگ سازی نیاز دارد.
در کنار مولفههای ساختاری که اشاره شد، لازمه اصلی نیل به اقتصاد قوی و مستقل پایبندی به اصول اقتصاد مقاومتی و همچنین بهره برداری از دو اصل مهم درونزایی و برونگرایی است. با بهره برداری از آموزههای اقتصاد مقاومتی، ضمن مقاوم شدن اقتصاد در برابر تکانههای خارجی از جمله تحریمهای ظالمانه، نوسانات در بازارهای جهانی و… درونزایی و برونگرایی دو اصل حیاتی است. با درونزایی و استفاده حداکثری از توان و ظرفیت داخلی، مسیر تولید انبوه میسر خواهد شد. از طرفی با برونگرایی زمینه توسعه صنایع داخلی، افزایش سرمایهگذاری در زیرساختها و افزایش ظرفیت تولید محقق خواهد شد. درونزایی در کنار قطع وابستگی به واردات کالای مصرفی، بهره برداری از تمام ظرفیتهای داخلی و کشف و جذب بازارهای مصرفی جدید، برای اقتصاد کشور ارزش افزوده ایجاد مینماید. لازمه حرکت به سمت درون زایی، توجه ویژه به اقتصاد دانش بنیان و حداکثر بهره برداری از فرصتها است.