نامی نو در بازار سرمایه
گروه صنایع غذایی نامی نو با شعار فعالیت خود را از سال ۱۳۸۱ و با تولید اولین الویه استاندارد کشور آغاز کرد و با بررسی نیازهای بازار و مشکلات تولید توانست به سرعت در حوزه غذای سرد آماده به جایگاه خوبی دست پیدا کند.
امیررضا ثابت پی، مدیر عامل صنایع غذایی نامی نو در گفتگویی که با خبرنگار بورس امروز داشته است تاکید می کند که «نمی خواهیم از سفره مردم حذف شویم». او معتقد است که بلاخره روزهای تاریک جای خود را به روشنایی خواهد داد؛ اما تا زمانی شب است ما نیز فانوس به دست حرکت خواهیم کرد. ما قصد نداریم در روزهایی که اقتصاد کشور وضعیت خوبی ندارد مشتریان خود را از دست بدهیم از همین رو ارزان می فروشیم که تعدیل نیرو نکرده سهم بازار خودمان را حفظ کنیم.
در ادامه مشروح این مصاحبه را می خوانید:
آیا نگاهی هم به بازارهای صادراتی دارید؟
ما در تمام محصولات خود، صادرات اندکی به کشورهای همسایه داشته ایم. ما یک شرکتی داریم به نام «بروزرسان» که به غیر از محصولات نامی نو، محصولات غذایی سایر شرکت را نیز توزیع (ارسال- حمل و فرش) میکند.
در حال حاضر شما محصولات چند برند را توزیع می کنید؟
حدود ۵۰ شرکت؛ اما ما با حدود ۵۰۰ شرکت طرف قرارداد هستیم. از کاله به عنوان بزرگترین شرکت مواد غذایی گرفته تا شرکت یک محصول خاص را تولید میکند.
شرکت «بروزرسان» با هدف صادرات در کشورهای عضو خلج فارس شکل گرفت و در حال حاضر به دنبال توسعه و گسترش آن هستیم. به طور کلی محصولات موادغذایی و کشاورزی از طریق این شرکت، صادر میکنیم.
البته ما تنها نگاه و تمرکز صادراتی روی محصولات نامی نو نداریم و در حوزه کشاورزی نیز یکسری کارها در صادرات انجام داده ایم.
شرکت نامی نو با چه میزان سرمایه فعالیت خود را آغاز کرد و اولین محصول تولیدی آن چه بود؟
شرکت نامی نو در حال حاضر ۲۰ ساله است که در بدو تولد اولین محصول خود «سالاد اولیه» را تولید کرد که یک مجموعه کوچک با ظرفیت تولید روزانه حدود ۲۰۰ عدد سالاد اولیه بود. اما امروز به لطف خدا حدود ۶۰۰ هزار غذا روزانه تولید در این مجموعه تولید می شود.
در خصوص تنوع غذایی محصولات خود بیشتر توضیح دهید.
در حال حاضر نامی نو حدود ۵۰ نوع محصول متنوع دارد؛ برای مثال ما در بخش فرآوردهای گوشتی بیش از ۹۰ نوع فرآورده، در حوزه سس ها ۱۲ نوع طمع مختلف در ۱۰ وزن مختلف، حدود ۳۰ نوع تنوع در بخش سوسیس و ۸۰ نوع تنوع در بخش ژامبون داریم.
آیا شما رقیبی در این نوع محصولات خود نیز دارید؟ اگر بله مزیت شما نسبت به رقبایتان در چیست؟
ما در فرآوردهای گوشتی رقیبای خوبی داریم؛ در سس هم به همین شکل. اما در غذاهای آماده رقیب جدی نداریم که توانسته باشند سهم چشمگیری از بازار را به دست بیاورند.
برنامه شما برای اینکه بتواند در بخش سس ها و فرآوردهای گوشتی نسبت به رقبا بازار بیشتری را کسب کنید، چیست؟
ما در بخش سس و فرآوردهای گوشتی خودمان نیز مصرف کننده هستیم و روزانه حدود ۱۰ … سس مصرف میکنیم.
با این شرایط در بخش خرده فروشی برای شما از اهمیت زیادی برخوردار نیست، درست است؟
خیر، مهم است. ما مواد اولیه محصولات را خودمان را تولید میکنیم، در عین حال نیز نگاهی به بازار نیز داریم. شاید در بخش سس ها کمتر نگاهمان به بازارهای داخلی است. اما بازارهای صادراتی به واسطه اینکه اشتغال داخلی و منابع ارزی خارجی برای ما جذابتر است. این در حالی است که ما حتی از کشورهای مانند عربستان یا ترکیه در حوزه صادرات ضعیفتر عمل کردهایم، از همین رو بازارهای جهانی برای ما ویژه تر خواهد بود.
تحریمها و محدودیتهای ناشی از آن برای صادرات مشکلی ایجاد نکرده است؟
متاسفانه تحریم ها امکان برنامه ریزی را از ما گرفته است و به طبع آن کنترل مالی از دستمان خارج شده است.
با توجه به تورم، در چند سال اخیر که فشار اقتصادی به مردم زیاد بوده و صنایع مختلف سعی کردهاند افزایش قیمت داشته باشند و از سوی دیگر این افزایش قیمت در صنایع دیگر قطعا روی کار شما نیز تاثیرگذار بوده است. شما چقدر نسبت به محصولات خودتان افزایش قیمت داشته اید؟
ما در دوران ثبات اقتصادی، تقریبا هر دو سال یکبار اقدام به افزایش قیمت می کردیم. اگر نوسانات این چنینی رخ نمیداد، نهایت سالی یک مرتبه افزایش قیمت داشتیم. اما در شرایط فعلی ما نیز مجبور شده ایم که سالی دو بار افزایش قیمت حدود ۱۰ درصدی داشته باشیم.
در واقع اگر کارد به استخوانمان برسد، اقدام به افزایش قیمت می کنیم تا بتوانیم پابرجا بمانیم و کسب درآمد کنیم. افزایش قیمت ما تا حدی است که ریزش مشتری نداشته باشیم.
متاسفانه سفره های مردم بسیار کوچک شده است؛ شما در نظر دارید که در گذشته تن ماهی برای قشر کارگری و دانشجویی بود اما امروزه از سفره های این قشر حذف شده و دیگر مصرف کننده آن نیستند.
ما با در نظر گرفتن این موضوع بسیاری از محصولات خود را ارزان می فروشیم حتی به زیان تا مشتری خود را از دست ندهیم و در سفره های مردم باقی بمانیم. استراژی ما این نیست که فقط کسب درآمد کنیم.
اگر فشار اقتصادی با همین منوال ادامه پیدا کند آن این استراتژی را همچنان ادامه خواهید داد؟
البته باید این نکته را ذکر کنم که ما تنوع محصولاتی زیادی داریم و اینگونه نیست که فقط روی محصولات ارزان قیمت تمرکز کرده باشیم؛ ما فرآورده های گوشتی از ۳۰ هزار تومان داریم تا محصولاتی کیلویی ۲۴۰ هزار تومان .
تا زمانی که شرایط اقتصادی به همین صورت باشد ما ناچاریم محصولات را با قیمت سر به سر به فروش برسانیم تا اینکه شرایط به سمت بهبودی برود.
بلاخره روزهای تاریک جای خود را به روشنایی خواهد داد؛ اما تا زمانی شب است ما نیز فانوس به دست حرکت خواهیم کرد. ما قصد نداریم در روزهایی که اقتصاد کشور وضعیت خوبی ندارد مشتریان خود را از دست بدهیم از همین رو ارزان می فروشیم که تعدیل نیرو نکرده سهم بازار خودمان را حفظ کنیم.
برنامه شرکت برای قشرهای مختلف جامعه چیست؟ آیا در این حوزه استراژی خاصی را دنبال می کنید؟
ما تمام سلایق و اقشار جامعه را در نظر می گیرم و اینگونه نیست که قشر خاص را مورد هدف قرار بدهیم.
محصولات شما در کدام منطقه از تهران پوشش بیشتری دارد؟
فوزی معاون بازاریابی و فروش نامی نو: ما بازار عام را در نظر گرفتیم و متناسب با آن محصولات اکونومی و لاکچری تولید می کنیم. اولا بازار ما عام را مخاطب داریم. ما محصولات اکونومی و لاکچری هم داریم. ما یک برندی داریم به نام «نامی نو پلاس» که محصولات لاکچری با این برند تولید می کنیم.
ما بیشتر به دنبال لایف استایل مردم هستیم. استراژی ما در دسترس بودن است از همین رو تیم توزیع و ناوگان ما در راستای این هدف تشکیل شده است. ما هرگز طبقه بندی نمی کنیم که بالای شهر حضور داشته باشیم یا پایین شهر؛ ممکن است ما حضورمان در یک نقطه از جنوب شهر بسیار بیشتر از حضورمان در شمال شهر باشد.
هر جایی که مردم نیاز به مصرف غذا بدون صرف زمان طبخ داشته باشند، آنجا حضور خواهیم داشت.
از سمت دیگر ما یک رفتار ثابت در شهروند و یا رفاه با تمام شعب نداریم؛ اساس مساحت، لوکیشن و ظرفیت رفتار متفاوتی داریم.
با توجه به اینکه قرار است از نیمه دوم سال وارد بازار سرمایه شوید، انتظارات و استراژی شما در این رابطه چیست؟
مهمترین انتظار ما از بازار سرمایه، «ثبات بازار» است. بازار سرمایه باید به نحوی باشد که نقدینگی به سمت تولید هدایت شود اما اتفاقی که در چند سال گذشته ما شاهد آن بودیم این بود که نقدینگی زیادی به سمت بورس آمد اما به سمت دلالی هدایت شد. متاسفانه طرح های توجیحی و توسعه ای شرکت ها بررسی نشد.
متاسفانه حتی شاهد بودیم که برخی از شرکتهای تولید هم به نحوی بورس باز شده بودند. از همین رو لازم است که ساختار بورس تغییر کند و به سمت ثبات برود. ابزارهایی برای آن ایجاد شد اما قواعد اقتصادی از قواعد دستوری هیچ وقت پذیرش نمیگیرد و قواعد دستوری همیشه محکوم به فناست.
به اعتقاد بنده بزرگترین مشکال بورس قواعد دستوری است. هیچ وقت دولت نمیتواند با تزریق پول به بورس آن را ثابت کند.
حتی اگر افزایش نرخ سود بانکی بالا رود و اوراق مشارکتی قوت مشارکت بیشتر بگیرد، آیا در این شرایط هم ورود خواهید داشت؟
ما قاعدتا در موقعیت مناسب میخواهیم سهم را عرضه کنیم تا بازار تا حدودی به ثبات رسیده باشد. اگر دولت قرار باشد مجدد کسری بودجه خود را از جیب مردم تامین کند، قطعا مردم روی گردان خواهند شد و این نقدینگی به سمت بازار مسکن هدایت شود.