طی جلسه‌ای در  کمیته خودروی وزارت صمت مصوب شده که سهم فروش فوری خودروسازها ۱۰ درصد افزایش یابد. یعنی در مجموع خودروسازان می‌توانند ۳۰درصد از تولیدات خود را به فروش فوری اختصاص دهند. این در حالی است که از سال گذشته خودروسازان چیزی حدود یک میلیون دستگاه خودرو پیش فروش کرده‌اند اما همچنان به تعهدات خود عمل نکرده‌اند.

به گزارش بورس امروز، فروش فوری خودروسازان از سال گذشته تا کنون ادامه داشته است. بنا به دستور وزارت صمت خودروسازان موظف شدند تا ۲۰ درصد از تولیدات روزانه خود را به بحث فروش فوری اختصاص دهند.

در جلسه کمیته خودرو، بر این نکته تاکید شده که هرگونه افزایش قیمت خودروهای تولیدی، هیچ دلیل اقتصادی ندارد؛ زیرا تولید و تحویل خودروها بر اساس برنامه ادامه دارد و مردم به جوسازی دلالان در فضای مجازی توجه نکنند. بر اساس تصمیم این کمیته، کسانی که قصد خرید محصولات ایران خودرو و سایپا را دارند می‌توانند با شرایط اعلام شده اقدام به خرید خودرو کنند.

افزایش ۱۰ درصدی فروش فوری خودرو در حالی رخ می‌دهد که مشخص نیست خودروسازان همین خودروهارا چه زمانی قرار است انجام دهند. قرار بر این بود که فروش فوری خودروسازان با تحویل یک ماهه همراه باشد. این درحالی است که همین فروش‌های فوری نیز تحویل با تاخیر دارند.

ضمن اینکه هدف از فروش‌های فوری، کمک به تسریع کاهش قیمت‌ها در بازار خودرو بود. اما بازار آشفته این روزها و افزایش قیمت‌ها نشان داده که این فروش فوری نه تنها به کاهش قیمت‌ها نینجامیده، بلکه با اختلاف چندین میلیونی بین قیمت خودرو از کارخانه تا بازار، بحث دلالی را افزایش داده است.

نکته دیگر در خصوص افزایش درصد میزان فروش فوری خودروسازان، تهدید چند روز گذشته معاون وزیر صمت مبنی بر برداشتن پیش‌فروش خودرو است.

فرشاد مقیمی در این خصوص با بیان اینکه چنانچه خودروسازان به این برنامه سختگیرانه تولید پایبند نباشند، دیگر اجازه پیش فروش خودرو نخواهند داشت اظهار کرده بود: به تناسبی که افزایش تولید داشته باشند، می‌توانند خودرو در بازار پیش فروش کنند. البته خواسته خودروسازان نیز تولید بیشتر است؛ چراکه تولید بیشتر، منفعت بیشتری را برای آنها رقم خواهد زد.

بیشتر بخوانید:  ارز و مساله ای به تفاوت قیمت خودرو

این در حالی است که آمار تولید خودروسازان در ماه نخست سال جاری حکایت از افت تولید در صنعت خودرو دارد. در مجموع دو خودروساز بزرگ کشورمان چیزی کمتر از ۴۰ هزار دستگاه خودرو در این ماه تولید کرده‌اند. اگر روند به همین شکل طی ماه‌های آینده پیش برود، پیش‌بینی می‌شود در پایان سال چیزی بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار دستگاه خودرو تولید شود.

در شرایطی که میزان پیش‌فروش‌های سال گذشته و البته پیش‌فروش‌های طولانی مدت و فوری خودروسازان در سال جاری بیش از یک میلیون دستگاه خودرو خواهد بود. این به آن معنی است که خودروسازان حداقل ۴۰ تا ۵۰ درصد تعهدات خود را نمی‌توانند ایفا کنند.

وزارت صمت پیش‌بینی کرده که هر کدام از خودروساز در سال جاری ۵۵۰ هزار دستگاه خودرو تولید کنند. اما آمار تولید در ماه نخست سال ۹۸ و گزارش‌ها از داخل خودروسازان سرنوشت دیگری پیش‌بینی می‌کند. بسیاری از قطعه‌سازان در سال جاری و با اتمام سرمایه‌ای که سال پیش به آن‌ها تزریق شده، دچار افت تولید خواهند شد. همین مساله کافی است تا به رقم بیش از ۱۰۰هزار دستگاه خودروی ناقص خودروسازان بیافزاید.