تبعات استقراض بانکها از بانک مرکزی
احسان حریرچی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز در خصوص امکان کسری منابع بانک ها در پی انتشار اوراق، به وجود برخی از منابع و مصارف در بانکها اشاره کرد که در عمل باید درآمد و هزینه در یک تراز قرار گیرند. به گفته وی؛ بانک مرکزی در هنگام انتشار اوراق جدید، […]
احسان حریرچی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز در خصوص امکان کسری منابع بانک ها در پی انتشار اوراق، به وجود برخی از منابع و مصارف در بانکها اشاره کرد که در عمل باید درآمد و هزینه در یک تراز قرار گیرند.
به گفته وی؛ بانک مرکزی در هنگام انتشار اوراق جدید، بانک ها را موظف به خریداری این اوراق میکند، این در حالی است که بانکها منابع خود را صرف سرمایهگذاری و یا تسهیلات کردهاند و منابعی برای خرید این اوراق ندارند.
این کارشناس بازار سرمایه می افزاید: در نهایت بانک ها اوراق را از بانک مرکزی خریداری می کنند، اما با کسری بودجه مواجه میشوند.
وی سیستم بانکداری در ایران را مورد اشاره قرار داد که در این سیستم تمام بانک ها به صورت مستقیم به سیستم بانکداری اصلی و شتاب متصل هستند؛ از همین روی اولین اقدام بانک ها در هنگام مواجه با کسری بودجه، استقراض از بازار بین بانکی است.
حریرچی عنوان میکند که در برخی مواقع بانکها توانایی پاسخگویی به این کسری بودجه را ندارند و به ناچار از بانک مرکزی استقراض می کنند، با توجه به اینکه بانک مرکزی ذاتا پولی ندارد، اقدام به انتشار پایه پولی جدید میکند.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید می کند: از آنجایی که دولت پولی ندارد و اقتصاد کشور نیز کوچک است و رشدی نکرده، دیگر تفاوتی ندارد که دولت از بانک مرکزی استقراض کند و یا بانکها از بانک مرکزی؛ در نهایت ماحصل این موضوع رشد نقدینگی و تورم خواهد بود.