نرخ سرمایه گذاری به پایین تر از میزان استهلاک رسیده/ ورود منابع مردم با ایجاد آرامش اقتصادی
به گزارش بورس امروز، مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه اول آذرماه ۱۴۰۰ در نشستی با عنوان «هماندیشی بودجه ۱۴۰۱» گفته که در سالهای گذشته منابع در بهبود شاخصهای کلان اقتصادی اثربخشی اندکی داشته و «علاوه بر وضعیت نامطلوب رشد اقتصادی، حتی نرخ تشکیل سرمایه ثابت نزولی و به منفی […]
به گزارش بورس امروز، مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه اول آذرماه ۱۴۰۰ در نشستی با عنوان «هماندیشی بودجه ۱۴۰۱» گفته که در سالهای گذشته منابع در بهبود شاخصهای کلان اقتصادی اثربخشی اندکی داشته و «علاوه بر وضعیت نامطلوب رشد اقتصادی، حتی نرخ تشکیل سرمایه ثابت نزولی و به منفی ۴،۶ درصد رسیده؛ یعنی حتی به میزان استهلاک هم سرمایه گذاری نکردهایم.»
رئیس سازمان برنامه و بودجه گفته که وقتی دولت بتواند ثبات اقتصادی را با سیاستهای منضبط مالی و پولی به وجود بیاورد مردم با آرامش خاطر سرمایههای خود را وارد چرخه اقتصاد خواهند کرد.
مسعود میرکاظمی مدعی شده که با اصلاح ساختار بودجه شفافیت در کنار اثربخشی بر شاخصهای کلان اقتصادی ایجاد خواهد شد و البته تا سال آینده هم دولت با عدم استفاده از پول پرقدرت در مسیر کاهش نرخ تورم گام خواهد برداشت.
همزمان مرتضی افقه اقتصاددان و استاد دانشگاه جندیشاپور اهواز در واکنش به فرار سرمایه از کشور هشدار داده و گفته که با توجه به شرایط بیثبات فعلی، فرار سرمایهها خیلی غیرمنتظره نیست. وقتی همه عوامل دست به دست هم میدهند که سرمایهگذاری مولد سودآور نباشند و خوشبینی نسبت به بهبود شرایط در آینده نزدیک وجود نداشته باشد، طبیعی است که سرمایه به محیطی میرود که بتواند بازتولید شود.
به گفته مرتضی افقه شرایط فعلی به گونهای است که حتی در تولید مسکن در داخل کشور امیدواری چندانی برای سودآوری وجود ندارد، سرمایهگذار چارهای ندارد جز اینکه سرمایه خود را به محلی امن و با ثباتتر ببرد.
این اقتصاددان فرار سرمایهها را با توجه به مشکلات موجود در کشور طبیعی خوانده و افزوده که «سرمایهگذاران برای حفظ سرمایه خود به دنبال جای امن برای سرمایه گذاری هستند و پس از جنگ تحمیلی نیز با تحولات سیاسی خروج سرمایه از کشور را شاهد بودیم. مرتضی افقه گفته که بخش قابل توجهی از شنزارهای دوبی را سرمایهگذاران ایرانی آباد کردند و کشورهای آسیای میانه بعد از فروپاشی شوروی، به مقصد سرمایههای ایرانی تبدیل میشود. اکنون هم ترکیه به مأمنی برای فرار سرمایههای ایران تبدیل شده است.»
این اقتصاددان به کاهشی شدن قیمت لیر در ترکیه اشاره کرده و گفته که «ترکیه به ظاهر محل امنی برای سرمایهگذاران ایرانی بود که با کاهش ارزش لیر سرمایهگذاری در آنجا هم با مشکل روبرو شده است.»
همانطور که مرتضی افقه اشاره کرده، ایران نه تنها در جذب سرمایهگذاری خارجی ناکام بوده، بلکه مردم نیز سرمایههای خود را از ایران خارج میکنند.
ریسک بالای سرمایهگذاری در اقتصاد ایران، بحرانهای سیاسی داخلی و خارجی جمهوری اسلامی، فشارهای اجتماعی و مدنی و همچنین کاهش شدید ارزش پول ملی، از جمله دلائل خروج سرمایه از کشور هستند.
بازار املاک ترکیه در حالی به یکی از مقاصد سرمایههای ایرانیان تبدیل شده که چند روز پیش حجتالاسلام کاظم موسوی که در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی با مدرک «حقوق جزا و جرمشناسی» به نایب رئیسی «کمیسیون اقتصادی» رسیده است در اظهار نظر عجیبی ایران را «بهترین و امنترین» کشور برای سرمایهگذاری خوانده است.