چرا قیمت سیمان هنوز به نقطه تعادلی نرسیده است؟
معاون برنامه ریزی و مطالعات راهبردی هلدینگ سیمان غدیر می گوید که با در نظر گرفتن حداقل عرضه سیمان برای کارخانجات توسط وزارت صمت، مانع رسیدن قیمتهای سیمان به نقطه تعادلی شده است. فرهنگ ثابتی معاون برنامه ریزی و مطالعات راهبردی هلدینگ سیمان غدیر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز اظهارداشت: نرخ تورم […]
معاون برنامه ریزی و مطالعات راهبردی هلدینگ سیمان غدیر می گوید که با در نظر گرفتن حداقل عرضه سیمان برای کارخانجات توسط وزارت صمت، مانع رسیدن قیمتهای سیمان به نقطه تعادلی شده است.
فرهنگ ثابتی معاون برنامه ریزی و مطالعات راهبردی هلدینگ سیمان غدیر در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز اظهارداشت: نرخ تورم به عنوان یک شاخص اقتصادی متشکل از پارامترهای متعددی است که بر اساس متوسط اقلام متعدد از سبد قیمتها محاسبه میشود، حال در برخی از اقلام موجود در سبد ممکن است میزان افزایش قیمتها کمتر یا بیشتر از نرخ تورم باشد.
او با اشاره به افزایش بی سابقه هزینه استخراج و حمل مواد اولیه سیمان در سال گذشته، می افزاید: میزان افزایش قیمت مواد اولیه مورد نیاز در صنعت سیمان تا دو برابر نرخ تورم رسمی نیز افزایش یافته که بار مالی بسیار زیادی را به این صنعت وارد کرده است.
ثابتی از مواد نسوز یعنی آجر و جرم به عنوان اقلام اساسی مورد نیاز صنعت سیمان نام برد که محدودیتهای موجود در تامین این قلم حیاتی صنعت سیمان از طریق بازارهای داخلی منجر به الزام شرکتها به واردات این اقلام از سایر کشورها شده است.
- افزایش ۱۰۰ درصدی نرخ مواد نسوز
وی تاکید می کند که نرخ موادنسوز به صورت کاملا مستقیم تابع نرخ ارز و قوانین وارداتی است که سبب افزایش هزینه مواد نسوز شرکتهای سیمانی در سال گذشته تا ۱۰۰ درصد شده است.
معاون برنامه ریزی و مطالعات راهبردی هلدینگ سیمان غدیر به افزایش بهای سوخت و اعلام تعطیلی کارخانجات سیمانی در نیمه دوم سال اشاره کرد و در این باره توضیح داد: در سنوات گذشته همواره با شروع فصل سرما و بالا رفتن مصرف گاز طبیعی در سطح کشور، تامین گاز بسیاری از صنایع از جمله سیمان با محدودیت مواجه می گردید و کارخانجات عملا الزام به تامین و مصرف مازوت به جای گاز داشتهاند.
- افزایش قیمت سه برابری سوخت مازوت
ثابتی اضافه کرد: در این سالها به رغم مشکلات متعدد تامین و مصرف این فرآورده نفتی، کارخانجات سیمان با برنامهریزی به موقع مانع از توقف کارخانجات به دلیل محدودیت مصرف گاز می گردیدند، اما یک سال اخیر به واسطه افزایش قیمت مازوت از یک سو و همچنین افزایش قابل توجه قیمت حمل این فرآورده از پالایشگاه ها به محل کارخانجات سیمان از سوی دیگر هزینه انرژی حرارتی کارخانجات را تا میزان ۳ برابر کاز طبیعی افزایش داده است.
او اظهار داشت: پایین بودن کیفیت مازوت فروخته شده به صنعت سیمان بر فرایند تولید محصولات به شدت تاثیر گذار بوده و در سال گذشته گزارش اخلال در فرایند تولید کارخانجات سیمان به کرات ارائه شده است.
هزینه حمل، تخلیه، تفاوت مقداری ارسالی از پالایشگاهها و میزان دریافتی در کارخانجات سیمان و همچنین هزینههای اضافی ناشی از فراوری و مصرف مازوت، هزینههای غیر مستقیمی است که معاون برنامه ریزی و مطالعات راهبردی هلدینگ سیمان غدیر به آن اشاره کرد که باعث شده هزینههای بسیاری را به این صنعت تحمیل کند.
بر اساس گفته وی؛ در صورتی که مازوت ارسالی به کارخانجات سیمان استاندارد باشد بسته به نوع تکنولوژی تولید، میزان مصرف مازوت ۹۰ الی ۱۰۰ لیتر به ازاء هر تن کلینکر تولیدی خواهد بود.
ثابتی معتقد است: بورس کالا بهترین مکانیزم برای ایجاد شفافیت و کنترل بازار عرضه و تقاضا شامل قیمت و مقدار است.
- مداخله دولت در عرضه سیمان
به گفته وی؛ صنعت سیمان با هدف ایجاد این شفافیت از اوایل سال ۱۴۰۰ اقدام به عرضه محصولات خود در بورس کالا کرد؛ به نظر می رسد با توجه به مداخلات دولت در نحوه عرضه محصول سیمان در بورس کالا، از میزان کارایی عرضه سیمان در این بازار به شدت کاسته شده است.
وی معتقد است که با توجه به ورود تازه سیمان در بورس کالا، به مرور زمان عرضهکنندگان و متقاضیان و همچنین سیستم حاکمیتی نسبت به مقتضیات این بازار بیشتر توجیه خواهند شد و بازار بورس کالا به نقطه تعادلی در این خصوص خواهد رسید.
معاون برنامه ریزی و مطالعات راهبردی هلدینگ سیمان غدیر در پاسخ به این سوال که عرضه سیمان در بورس کالا تا چه میزان فاصله قیمت بازار آزاد با قیمت کارخانه را کاهش داده است، توضیح داد: از زمان عرضه محصول سیمان در بورس کالا تا این زمان تفاوت قیمت درب کارخانه و قیمت مصرف کننده به شدت کاسته شده است و رانت هایی که قبلا توسط برخی شبکه های دلالی این محصول وجود داشته است تا میزان قابل توجهی کاسته شده است.
او می افزاید: همچنین شفافیت این بازار منجر به آگاهی طیف وسیعی از مصرف کنندگان نسبت به زنجیره عرضه تا مصرف گردیده که مانع از منفعت جوئی حلقه های فی مابین خواهد شد.
- محدودیت عرضه سیمان، عامل نرسیدن قیمت سیمان به نقطع تعادل
ثابتی در پایان سخنان خود تاکید می کند که عملا دولت در خصوص قیمت گذاری سیمان در بورس کالا مداخله ای نکرده است، اما با در نظر گرفتن حداقل عرضه برای کارخانجات توسط وزارت صمت مانع از رسیدن قیمتهای سیمان به نقطه تعادلی گردیده که این موضوع در بلند مدت می تواند آسیب جدی به صنعت و بازار مصرف ایجاد کند.