کسری بودجه دولت، راه را برای حذف قیمتگذاری دستوری باز کرد
یک کارشناس بازار سرمایه و بازارهای بین المللی حذف ارز ترجیحی را سودمند دانست و معتقد است که دولت توانایی کنترل قیمت های دستوری را ندارد.
پرویز فاتح در گفت وگو با خبرنگار بورس امروز، اشتباهترین تصمیم اقتصادی ایران تصویب ارز ۴۲۰۰ تومانی دانست و در این رابطه بیان کرد: بنده معتقدم حذف آن اتفاق بسیار خوبی را رقم خواهد زد.
وی در ادامه وضعیت اقتصادی و بورس ایران را با سایر اقتصادهای مولد دیگر مقایسه کرد و افزود: تقریبا می توان گفت در هیچ اقتصاد مولد و رو به رشدی در دنیا، پدیده «قیمت گذاری دستوری بر کالاها» نداریم؛ چرا که قیمت گذاری دستوری دیگر اثربخشی ندارد.
این کارشناس بازار سرمایه قیمت گذاری را همواره بستری برای توزیع رانت می داند، گفت: تخصیص ارز سوبسیدی یکی از بزرگترین منابع توزیع رانت در ایران است و در این راستا می توانیم تقریبا از یک رانت ۴۰ هزار میلیارد تومانی صحبت کنیم.
فتاح معتقد است هر قدمی در راستای حذف قیمت گذاری دستوری، می تواند اثرات بسیار خوبی در جهت شفافیت و اثرگذاری داشته باشد.
وی در خصوص تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر صنایع توضیح داد: اگر دولت ۱۰ سال گذشته روی کار بود، شرایط قطعا متفاوت بود. دولت ۱۰ سال گذشته به منابع ارزی دسترسی داشت و می توانست اقدام به واردات کند.
این کارشناس بازارهای بین المللی خاطرنشان کرد: اما در حال حاضر با دولتی مواجه هستیم که به منابع دسترسی ندارد و فقیرتر شده است. دیگر دولت نمی تواند فنر ارز را فشرده تر کند و به طبع آن چون دسترسی به منابع ارزی ندارند، نمی تواند بحث قیمت گذاری در محصولات را انجام دهد.
او اضافه می کند: همواره این ترس وجود داشت که حذف ارز ترجیحی در صنایع مانند دارویی یا غذایی، واردات را به عنوان یک رقیب تبدیل به تهدید کند. در آن مقطع دولت می توانست این جایگزینی را انجام دهد اما اکنون این اتفاق نخواهد افتاد. در صورت حذف ارز ترجیحی در این صنایع، دولت ناچار است شرکت ها را برای فروش محصولات تا حدودی آزادتر بگذارد تا بتواند محصولات خود را با قیمت غیریارانهای به فروش رساند.
به عقیده این کارشناس، دولت توانایی کنترل محصولات را ندارد و حتی با فرض کنترل قیمتها، این موضوع به بهای ورشکستگی شرکتها تمام میشود.
به گفته فاتح؛ قیمت های جهانی، کالاهای اساسی به سبب تورم جهانی و محدودیت های زنجیره تامین که در جهان به وجود آمده، رشد بسیار خوبی داشته و در برخی از محصولات حتی رشد دو برابری داشته اند. از همین روی اگر شرکت ها قادر به فروش محصولات خود در بازار آزاد باشند، شاهد رشد سود آوری شرکت ها خواهیم بود.
او از سه عامل نرخ ارز، قیمتهای جهانی و افزایش نرخ بهره و تاثیر آن بر بازار سخن گفت و پیش بینی کرد که بازار سرمایه به دلیل انتظارات تورمی رشد خواهد کرد اما قطعا این رشد به اندازه سال گذشته نخواهد بود، مگر اینکه در این سه عامل اتفاق خیلی مهمی رخ دهد.