مدیریت ریسک انتشار اوراق دولتی با راه اندازی صندوق های سرمایه گذاری نوع دوم
مدیر سرمایه گذاری تامین سرمایه امید گفت: با راه اندازی صندوق های نوع دوم و مدیریت این صندوق ها از سوی شرکت های تامین سرمایه به عنوان بزرگترین نهادهای مالی، می توان ریسک ناشی از انتشار اوراق دولتی در بازار را کاهش داد.
احسان عسگری در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز در بیان کاهش آثار منفی اوراق بدهی منتشره از سوی دولت در بازار سرمایه، اظهار داشت: در این موضوع دو بحث مطرح است، نخست آنکه انتشار اوراق میتواند نقدینگی بازار را به نحوی جذب خود کند و دوم آنکه نرخ انتشار اوراق میتواند نرخ انتظار اوراق بدهی را تغییر بدهد و بر قیمت سهام نیز تاثیرگذار باشد.
وی در خصوص میزان حجم انتشار اوراق دولتی و اقدامات لازم جهت کاهش آثار منفی آن از سوی دولت، عنوان کرد: برای استفاده از ظرفیتهای بازار سرمایه در انتشار اوراق، اگر قرار بر خریداری اوراق از طریق فعالان بازار سرمایه باشد تصورم بر این است که این ظرفیت محدود است و تکمیل این ظرفیت میتواند به بازار سهام صدمه وارد کند.
معاون سرمایه گذاری و توسعه بازار تامین سرمایه امید با اشاره به وجود امکان خرید اوراق دولتی از سوی صندوقهای با درآمد ثابت و استفاده آنها از این اوراق در صورت مقتضی، گفت: در صورت مشارکت بانک ها و یا شرکتهای بورسی، حضور آنها در بازار سرمایه میتواند برای جذب اوراق دولتی به نوعی برای بازار سهام نیز مثبت باشد.
عسگری پیشنهاد داد: دولت باید بازار متشکل اوراق بدهی را ایجاد کند تا به واسطه انتشار این اوراق، نهادهای بازار سرمایه و فعالان بازار سهام تحت فشار و مضیقه قرار نگیرند.
وی ادامه داد: با تشکیل این بازار هر چه حجم دارایی های تحت مدیریت صندوق های با درآمد ثابت افزایش یابد، آنها میتوانند اوراق دولتی بیشتری خریداری کنند بدون اینکه به بازار سهام صدمه ای وارد کنند، بنابراین یکی از گزینه ها می تواند تسهیل همکاری بانکها با صندوق های با درآمد ثابت باشد.
وی با بیان اینکه دولت باید در مدیریت نرخ بهره فعالتر باشد، اظهار داشت: بانک مرکزی در عملیات بازار باز در مدیریت نرخ بهره، بایدعملیات بیشتری داشته باشد تا ضمن ایجاد ثبات نسبی در نرخ ها، این نرخ ها به واقعیتهای اقتصاد همخوانی بیشتری داشته باشند.
مدیر سرمایه گذاری تامین سرمایه امید یاد آور شد: بازار سرمایه به دلیل اتفاقات سال ۹۹ دچار ریسک سیستماتیک شده و حساسیت بالایی در نرخ بهره دارد، بنابراین مدیریت نرخ بهره و نزدیک کردن آن به نرخ بهره واقعی، میتواند به بازار سهام کمک کند و آثار منفی انتشار اوراق را کاهش دهد.
عسگری در خصوص اقدامات سازمان بورس در این رابطه توضیح داد: با توجه به اینکه ظرفیت بازار سرمایه برای جذب اوراق بدهی دولتی محدود است، بنابراین برنامهریزی مناسب و همکاری مقتضی جهت انتشار اوراق بین سازمان بورس به عنوان متولی بازار سرمایه و بانک مرکزی به عنوان متولی بازار پول و وزارت اقتصاد به عنوان اهرم دولت، ضروری است.
معاون سرمایه گذاری و توسعه بازار تامین سرمایه امید با تاکید بر اینکه باید به دنبال ظرفیتسازی از طریق ابزارهای بازار بدهی مرسوم در دنیا باشیم، تشکیل و راه اندازی صندوقهای سرمایهگذاری نوع دوم را ضروری دانست.
وی ادامه داد: از سوی دیگر محدودیت هایی بانک مرکزی برای توسعه صندوق به ویژه صندوق هایی که طبق قانون توسعه، بخشی از مالکیت آنها در اختیار بانکهاست را باید کاهش داد. در صورت حذف محدودیت ها، شرکت های تامین سرمایه به عنوان بزرگترین نهادهای مالی، می توانند مدیریت صندوق های نوع دوم را داشته باشند، این موضوع ظرفیت های بالقوه های زیادی را برای جلب اوراق بدهی به وجود خواهد آورد.