کارخانجات قند و شکری در آستانه اغما
یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است که دولت با سرکوب، سود را برای کارخانه های قند و شکر محدود میکند و با این کار کارخانهها به حالت اغما میروند و دولت ناچار است مجددا به فکر احیای کارخانهها قند و شکر بیافتد. صدرالدین در تحلیلی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، در خصوص […]
یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است که دولت با سرکوب، سود را برای کارخانه های قند و شکر محدود میکند و با این کار کارخانهها به حالت اغما میروند و دولت ناچار است مجددا به فکر احیای کارخانهها قند و شکر بیافتد.
صدرالدین در تحلیلی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، در خصوص وضعیت قند و شکر در بازارهای داخلی و جهانی گفت: به خاطر اینکه سال گذشته، بخشی از ذخایر استراتژیک در حوزه شکر مصرف شده به نظر میرسد در سال جاری با کسری مواجه باشیم؛ اما افزایش نرخ شکر، بستگی به سیاست دولت در بحث واردات دارد.
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به تغییر فرمول نرخ شکر، در حال حاضر این فرمول جدید قیمتی، تاثیری در بازار داشته است یا خیر؟، توضیح داد: به طور کلی در هنگام مازاد تقاضا، دولت باید به فکر تنظیم عرضه و تقاضا باشد؛ البته این فرمول جدید تا حدودی توانسته جایگزین مناسبی برای قیمت گذاری شکر باشد، اما باز با این حال باید صبر کنیم و ببینیم که توانسته است جوابگو در بازار باشد یا خیر.
این کارشناس بازار سرمایه با اظهار به اینکه تصور میکنم در حال حاضر تولیدکنندگان شکر با این فرمول قیمتی مشکلی نداشته باشند، گفت: در حال حاضر شکر جهانی حدود ۲۰ دلار است. اگر قرار باشد واردکننده، شکر را با نرخ بازار آزاد وارد کند باید آن را حدود ۲۰ درصد بالاتر به کارخانجات بفروشد که این میزان سود کارخانجات این صنعت نیست.
دولت رقیبی برای صنعت قندو شکر
صدرالدین در ادامه مطلب فوق افزود: در سالهای گذشته دولت اقدام به اخذ مجوز به کارخانجات برای واردات شکر میکرد و اگر قرار بود یارانه ای در نظر گیرد به این کارخانه ها اختصاص میداد؛ اما اکنون دولت به صورت مستقیم اقدام به واردات میکند و شکر وارداتی را به کارخانجات می دهد تا به شکر سفید تبدیل کند. از سوی دیگر به ازای هر کیلوگرم حدود ۴۰۰ تومان به کارخانجات میدهد که نرخ نهایی حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تمام میشود. در واقع با این اقدام دولت به نوعی نرخ بازار را میشکند و به رقیب تولیدکننده تبدیل شده است.
تکرار دوباره تاریخ
این کارشناس با اظهار به اینکه این اقدام نیز در دوره احمدی نژاد نیز صورت گرفت که نتیجه آن نیز اغمای کارخانجات قند و شکر و در نهایت اخراج کارگران بود، گفت: در نهایت دولت به فکر این افتاد که مجدد کارخانجات این صنعت را احیا کند و این هزینه سنگینی برای دولت در پی داشت.
او با تاکید بر اینکه باید دولت از بحث واردات شکر خارج شود تا تولیدکننده مثل سالهای گذشته واردکننده باشد، تصریح کرد: با وقوع این امر تا حدودی به بهبود این صنعت امیدوار شد.
صدرالدین می گوید: در حال حاضر نرخ شکر حالت دستوری پیدا کرده و دولت بازار را از تعادل خارج ساخته است، این در حالی است که باید نرخ عرضه و تقاضا بازار شکل بگیرد.