دغدغه و نگرانی انجمن صنعت پتروشیمی از مالیات بر مواد نیمه خام پتروشیمی؛ این مالیات کسری بودجه را تامین نخواهد کرد
قائم مقام انجمن صنعت پتروشیمی مالیات بر مواد نیمه خام را اقدامی در راستای تامین کسری بودجه دولت دانست و گفت: این تصور که با این کار بتوان اقدام به تامین کسری بودجه کرد، تصور بسیار اشتباهی است و تبعات بسیاری در پی خواهد داشت.
فریبرز کریمایی در گفتگو با خبرنگار بورس امروز با بیان اینکه ما بارها و بارها درباره قیمت خوراکهای پتروشیمی انتقاد کردهایم اما مورد توجه قرار نگرفته است، بیان کرد: خوراک پتروشیمی حتی بالاتر از قیمتهای بین المللی به ما فروخته میشود، ما حاضریم مستندات خود را در این زمینه ارائه دهیم.
وی در ادامه افزود: اگر دولت میخواهد گرانتر از دنیا خوراک پتروشیمی را به ما بفروشد باید یک منطقی در چهارچوب قانون داشته باشد. قانون، خوراک پتروشیمی در قالب جز ۴-بند الف، ماده یک قانون مصوب کرده اما دولت آن را رعایت نکرده و میگوید خوراک مایع یعنی همان فروش نفت خام.
قائم مقام انجمن صنعت پتروشیمی با بیان اینکه ما این موضوع را سالها تحمل کردیم و هزینه را پرداخت میکنیم، تصریح کرد: دولت آن چیزی را که شاید نمیتواند در حوزه خوراک مایع صادر کند معادل آن را از شرکتهای پتروشیمی میگیرد.
او در ادامه مطلب فوق گفت: سال گذشته یعنی در اوج کرونا خوراک مایع را که در دنیا به ۸۰ دلار رسید، ۲۲۰ دلار از شرکت ها خریداری کردیم. اگر این موضوع به معنای حمایت از تولید داخلی است دولت برای آن یک منطقی طراحی کند.
کریمایی این موضوع را به ضعف دولت نسبت داد که نتوانسته صنایع پایین دست مناسبی را فراهم کند که با فرآوری های بالاتر اقدام به صادرات کنند.
وی افزود: با پیش گرفتن این شیوه، به نظر می رسد که تلاشی برای تقویت صنایع پایین دست تنها ظرف مدت یک ساله است. این در حالی است که در برنامه یکساله این اقدام نشدنی است و این موضوع هدفی جز تامین ظاهری کسری بودجه را محقق نخواهد کرد.
وی معتقد است با این موضوع نه تنها کسری بودجه حل نخواهد شد بلکه به این کسری نقدینگی دولت دامن هم خواهد زد.
او ادامه داد: عملیاتی شدن این اقدام در یک دوره یکساله عملیاتی، باعث ریزش و افت شدید بازار سرمایه خواهد شد و در نهایت منابعی که دولت در بودجه خود دیده برای فروش داراییهای دولت در بورس، آنها را هم از دست میدهد.
کریمایی تاکید میکند این کار یک چاقوی دو لبه است و میافزاید: ممکن است فکر کنید با این کار،کسری بودجه ظرف مدت کوتاهی حل می شود اما محل دارایی های دولت را در بازار بورس به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و از طرفی در راستای حمایت از تولید داخلی هم نخواهد بود.
او افزود: این اقدام باعث تاثیرات مخربی مانند سال ۹۲ بر بازار سرمایه خواهد شد و زمانی که کلیت بازار سرمایه ریزشی شود و سقوط کند در درآمدهای پیش بینی شده بودجه از محل فروش داراییهای دولت، تاثیرگذار خواهد بود.
قائم مقام انجمن صنعت پتروشیمی با بیان اینکه موضوعی که در بودجه موضوعی نگران کننده است مالیات بر مواد نیمه خام است، گفت: در صنعت پتروشیمی با ۳۶ میلیون تن محصول قابل فروش روبهرو هستیم که نزدیک به ۲۶ میلیون تن آن صادراتی است؛ ما با این اقدام چه چیزی را مورد هدف گرفتهایم؟
او گفت: وزارت نفت موافق ماده ۱۴۶ و مصوبه دولت بود که فقط مواد نفتی خام را مشمول این موضوع بداند اما در نهایت این موضوع به تغییرات دولت خورد.
کریمایی اظهار داشت: در مجلس برای یک طرحی اقدام شده و حتی دو فوریت آن در هئیت رئیسه مجلس اعلام وصول شده است که مواد نیمه خام حذف شود و در بند بودجهای فقط مواد خام باشد که در نهایت لازم است که این طرح در صحن مجلس تصویب شود.
او در انتها در خصوص تحلیل بازار صنعت پتروشیمی گفت: در شرایط فعلی بازار خیلی به صورت تکنیکال و منطقی نمیتوان تحلیل کرد. وقتی که بازار را با سیاستهای اشتباه از حالت تکنیکال خارج میکنیم یک عدهای به راحتی میتوانند بازار را به هم بریزند.