فضای بازار سرمایه در نیمه دوم سال مثبت است
مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن از پیش بینی مثبت بودن فضای بازار سرمایه در نیمه دوم سال خبر داد.
محمدمهدی بحرالعلوم مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، در ارزیابی خود از بازار سرمایه در نیمه دوم سال، اظهار داشت: اکثر تحلیل گران فضای بازار سرمایه در نیمه دوم سال را مثبت ارزیابی کرده اند. در واقع با توجه به قیمت های جهانی و وضعیت سودآوری شرکت ها، شرکت ها سودهای مناسبی را ایجاد می کنند و تداوم آن نیز برای سال بعد به درجه مناسبی از قابلیت اطمینان خواهد رسید. همچنین با توجه به اینکه در نیمه دوم سال فصل مجامع شرکت های بورسی نیز پشت سر گذاشته شده است این موضوع باعث ایجاد یک کف قیمتی شده است، لذا می توان امیدوار بود که کف های محکمی برای بازار سرمایه از نظر قیمتی ساخته شود و ما حداقل کاهش را در بازار تجربه کنیم.
مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن رشد و صعود بازار سرمایه را مستلزم تعیین تکلیف نرخ ارز عنوان کرد و افزود: در حال حاضر بخش قابل توجهی از فروش اوراق به صورت دستوری به بانک ها انجام شده و بانک ها را با کسری منابع مواجه کرده است که این کسری منابع، خود را در افزایش نرخ بهره بازار بین بانکی و نرخ اسناد خزانه در بازار سرمایه نشان داده و باعث تضعیف وضعیت بازار نسبت به قبل شده است.
وی با بیان اینکه تعیین تکلیف وضعیت مذاکرات و نرخ ارز می تواند تعیین کننده مسیر صعودی بازار سرمایه باشد، اذعان داشت: در حال حاضر به لحاظ نرخ ارز ابهاماتی وجود دارد. می دانیم که ایران برنامه بازگشت به میز مذاکرات را دارد اما سمت و سوی فضای مذاکرات هنوز مشخص نیست.
بحرالعلوم با اشاره به این نکته که اگر بخواهیم بازار سرمایه وارد یک راند صعودی شود، بایستی تحولات نرخ ارز را رصد کنیم، گفت: بنظر می رسد که اگر مذاکرات دوباره از سرگرفته شود در ابتدای امر برای چندین ماه با فضای خنثی و کاهشی محدود در بازار سرمایه مواجه خواهیم بود و بعد بواسطه گشایش هایی که در نتیجه فروش شرکت ها، کاهش هزینه انتقالات، تخفیفاتی که شرکت ها در نتیجه فروش محصولاتشان در شرایط تحریمی می دهند و اثراتش را در صورت مالی شرکت ها بگذارد آن وقت است که می توانیم بگوییم بازار سرمایه به نسبت بازار خودرو، مسکن و سپرده بانکی با یک اطمینان منطقی برای سرمایه گذارانش ایجاد ارزش می کند؛ اما اگر فضای مذاکرات به نتیجه ای نرسد شاهد رشد صعودی پایدار و آرام در بازار سرمایه خواهیم بود.
بروز فاکتورهای جدید جذابیت بازار سرمایه
در ادامه مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن در خصوص احتمال بروز فاکتورهایی برای جذابیت بازار سرمایه در نیمه دوم سال، گفت: با توجه به سیاست های دولت کنونی چه قبل از انتخابات و چه بعد از آن، احتمال بروز فاکتورهایی برای جذابیت بازار سرمایه یعنی عدم جذابیت سایر بازارها و تقویت بازار سرمایه وجود دارد، از جمله قوانینی که در حوزه مالیات بر خانه های خالی وضع شده و اجرا می شود به این صورت که اگر یک فرد مسکنی را اختیار کند و زیر یک سال بخواهد آن را بفروشد باید مالیات قابل توجهی را بپردازد، همچنین مخالفت شورای نگهبان با واردات خودرو، از جمله مواردی است که فضای سوداگری را از بازارهای موازی سلب می کند و نشان می دهد که دولت سیزدهم برای بازار مسکن و خودرو که جزء سبد اصلی معیشت خانوار است برنامه دارد.
وی در خصوص سپرده و بانکی و نرخ سود بانکی در مقابل بازار سرمایه نیز، افزود: برایند بازار سرمایه بهتر از سود سپرده بانکی باشد، فلذا گزینه اول سرمایه گذاری، بازار سرمایه است اما دیگر نباید انتظار رشدهای عجیب و قریب و صعود شارژی را داشته باشیم.
بحرالعلوم در پاسخ به این سوال که نزدیک شدن به پایان سال مالی شرکت ها تا چه میزان می تواند به عنوان یک فاکتور مهم منجر به رونق بازار سرمایه شود، گفت: با شروع مجامع شرکت ها هم به لحاظ تکنیکی و هم به لحاظ بنیادی نصف سود جاری عملا محقق شده و سود مجمع سال قبل پرداختی می شود و آن کف قیمتی که در نتیجه پرداخت سود تقسیمی شرکت ها ایجاد شده را پر می کند، بنابراین با یک کف قیمتی مستحکم روبه رو خواهیم بود و به طور خاص بعد از سقف مجامع و متناسب با تحولات بازار ارز و مذاکرات می توانیم روی سایز صعودی شدن بازار گمانه زنی کنیم.
افزایش عمق بازار با ورود افراد با سواد مالی مناسب
مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن در خصوص راهکارهایی که می تواند باعث افزایش عمق بازار سرمایه شود، بیان داشت: افزایش تعداد افراد با سواد مالی مناسب فعال در بازار سرمایه می تواند به عنوان راهکاری برای افزایش عمق بازار سرمایه تلقی گردد.
وی افزود: در سال گذشته ضریب نفوذ بازار در میان نهاد جامعه با رشد قابل ملاحظه ای روبه رو بود ولی طیف وسیعی از افرادی که وارد بازار سرمایه شدند از تراز مالی لازم برخوردار نبودند، در حال حاضر شرکت خدمات اطلاع رسانی بورس و سایر فعالین و نهادهای مالی که از سازمان بورس مجوز گرفته اند، می توانند نقش پررنگی در افزایش سواد مالی داشته باشند که این افزایش سواد مالی منجر به افزایش تعداد تحلیل گرها در بازار خواهد شد و بلافاصله اثر اطلاعات جدید بر قیمت با سرعت بیشتری منعکس شده و بازار از کارایی اطلاعاتی بالایی برخوردار می شود و عملا فرا واکنش چه در سمت مثبت و چه در سمت منفی کمتر اتفاق می افتد.
بحر العلوم ادامه داد: موضوع از بین رفتن دامنه نوسان که جزء سیاست های سازمان به صورت تدریجی است می تواند باعث ورود افراد حرفه ای تر به بازار سرمایه شده تا لزوما بر اساس صف های خرید و فروش معامله ای صورت نگیرد که در این راستا تحلیل ها نقش پررنگ تری به خود می گیرند.
مدیرعامل کارگزاری بانک مسکن افزود: موضوع بعدی توسعه نهادهای مالی است که گزارشات این سیاست ها نیز توسط سازمان بورس در حال پیگیری است و در حال حاضر فقط یک کارگزاری مجوز گرفته است. کارگزاری های بعدی، نهاد سبدگردان ها و مشاوره سرمایه گذاری هایی که به بازار اضافه می شوند نیز می توانند به عمق تحلیل در بازار سرمایه کمک کنند.