تغییرات در آیین نامه بازارگردانی، چقدر در بورس مفید است؟
همه تغییرات می تواند در صورتی برای بورس مفید باشد که دخالت های بیرونی در بازار سرمایه به حداقل ممکن برسد و بورس به اهالی آن سپرده شود. در این صورت هم سهامداران خرد و هم شرکت های بورس و هم شرکتهای حقوقی فعال در بازار سرمایه میتوانند از آن منتفع شوند.
به گزارش بورس امروز، سازمان بورس در پائیز سال ۹۹ و با عمیق تر شدن رکود و ریزش بازار سرمایه، طی اطلاعیهای، معرفی بازارگردان برای همه نمادهای حاضر در بورس و فرابورس را اجباری دانست و از این طریق به دنبال افزایش معاملات و شکسته شدن رکود موجود در بورس بود.
اما با نامتقارن شدن دامنه نوسان، عملا این بازارگردانها نیز نتوانستند از رکود پیش آمده جلوگیری کنند و این مساله سبب شد تا حدود ۳ ماه همه نمادهای بورسی در رکود عمیق و قفل در صفهای فروش قرار بگیرند.
یکی از اصلیترین وظایف بازارگردانان فارغ از مساله کسب سود از بازار سرمایه، جلوگیری از افتادن سهمها در صفهای خرید و فروش است. در صورتی که نمادی دچار چنین وضعیتی شود، میتوان گفت، بازارگردان باید با فروش سهم در صف خرید و خرید سهم در فروش مانع از بالا رفتن و یا پایین آمدن تصنعی قیمت سهام شود.
تغییرات آیین نامه بازارگردانی
آیین نامه بازارگردانی که در پائیز سال گذشته اجرایی شد، ایراداتی داشت که توان بازارگردانان برای انجام وظایف خود را محدود کرده و آنها را از ایجاد روندهای تعادلی ناکام گذاشته بود.
به گفته سرپرست اداره نظارت بر بورسهای سازمان بورس، دستورالعمل بازارگردانی پیشین لغو شده و دستورالعمل جدید با توجه به پویایی بازار، تغییرات عمده در ساختار بازار و گسترش فعالیت بازارگردانی به تصویب رسیده است.
تغییر در حجم سفارشات خرید و فروش
دستورالعمل قبلی بازارگردانی، الزام برابر بودن حجم خرید و فروش برای بازارگردانان وجود داشت که در دستورالعمل جدید این الزام برداشته شده و بازارگردان می تواند سفارشهای خرید و فروش را با رعایت حداقل سفارش انباشته، به گونهای وارد کند که حجم سفارش هر سمت خرید یا فروش کمتر از ۵۰ درصد حجم سفارش وارد شده در سمت دیگر نباشد.
تغییر بعدی به مساله تعیین رتبه برای بازارگردانان باز می گردد. طبق این بند از دستورالعمل جدید، عملکرد بازارگردان توسط بورس و فرابورس به طور پیوسته ارزیابی می شوند و از این پس، سقف دریافت کارمزد موضوع قرارداد بازارگردان ها به رتبه بندی آنها مرتبط خواهد شد.
تقاضای برگزاری حراج از سوی بازارگردان، دیگر تغییر در دستورالعمل بوده و بازارگردان میتواند تقاضای برگزاری حراج در دامنه نوسان ۴ برابر دامنه نوسان نسبت به حالت عادی را داشته باشد. این موضوع در زمانی است که طی ۵ روز متوالی نماد با صف خرید یا فروش مواجه شود که بورس در این راستا ضوابطی را به تایید هیأت مدیره خواهد رساند.
همه این تغییرات می تواند در صورتی برای بورس مفید باشد که دخالت های بیرونی در بازار سرمایه به حداقل ممکن برسد و بورس به اهالی آن سپرده شود. در این صورت هم سهامداران خرد و هم شرکت های بورس و هم شرکتهای حقوقی فعال در بازار سرمایه میتوانند از آن منتفع شوند.