کاهش جذابیت عرضه های اولیه با شیوه جدید کشف قیمت
مدیرعامل شرکت کارگزاری صباجهاد گفت: روش ثبت سفارش فعلی در عرضههای اولیه کاهش تعداد سهام تخصیص یافته و عدم تحقق کامل هدف کشف قیمت را به دنبال دارد. این روش تا حدودی جذابیت عرضه اولیه را کاهش داده است.
علیرضا مرادی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، بازدهی سرمایهگذاری در سهام شرکتها را به عایدات آتی و چشم انداز رشد شرکتها نسبت داد و با اشاره به عرضه های اولیه صورت گرفته در بازار سرمایه گفت: اینکه سرمایهگذاری صرفاً در عرضه اولیه لزوماً با بازدهی همراه باشد، صحیح نیست.
وی با تأکید بر سابقه، نوع و فرآیند عرضههای اولیه در بازار سرمایه افزود: سابقه، نوع و فرایند عرضههای اولیه در بازار سرمایه ایران به همراه تعداد متقاضیان خرید سهم این شرکتها، انتظار بازدهی مناسب کوتاه مدت در این معاملات را افزایش داده و ممکن کرده است.
مدیرعامل شرکت کارگزاری صباجهاد ادامه داد: در این میان نظارت نسبتاً سختگیرانه و کامل بورسها و سیاست آنها در قیمت گذاری با سقف و کف ۵۰ تا ۶۰ درصدی شرایط معمول بدون ریسکهای سیستماتیکی را برای سرمایهگذاران فراهم کرده است.
به گفته مرادی؛ این اقدامات موجب ایجاد انتظار رشد ۳۰ تا ۵۰ درصدی ارزش بازاری شرکتها را پس از عرضه اولیه فراهم میکند. البته این رشد به نوع صنعت، گزارشها، سرمایه شرکت، سیاست سهامداران عمده و نوع عرضههای بازارگردانها نیز بستگی دارد.
وی در خصوص اثرات روند منفی بازار بر جذابیت عرضههای اولیه گفت: روند منفی که از نیمه پایانی سال گذشته آغاز شده بود با رشد اخیر بازار سرمایه تا حدودی تعدیل شد. اگرچه این روند باعث ریزش تعداد کدهای بورسی فعال شد اما انتظار رشد اقتصاد جهانی با بهبود نسبی پاندمی کرونا و تعدیل قیمت سهام عمده شرکتها به همراه انتظارات تورمی در کشور مسیر سرمایهگذاری در بازار سرمایه را مجدداً پیش روی فعالان این صنعت قرار داد.
نائب رئیس هیئت مدیره شرکت کارگزاری صباجهاد تصریح کرد: روش ثبت سفارش فعلی در عرضههای اولیه موجب کاهش تعداد سهام تخصیص یافته و عدم تحقق کامل هدف کشف قیمت را به دنبال دارد. این روش تا حدودی جذابیت عرضه اولیه را کاهش داده است با این وجود موجب تخصیص عادلانه تر سهام بین متقاضیان شده است.
مرادی تصریح کرد: در حال حاضر با توجه به تعداد کدهای فعال در زمان عرضههای اولیه، سهام قابل توجهی به هر کد و ارزش ریالی آن قابل توجه نیست. لذا به نظر می رسد که عرضه های اولیه تأثیر چندانی بر بازار نخواهد داشت.
وی در خصوص تصمیمات مؤثر بر تشویق سهامداران خرد برای سرمایهگذاری گفت: تخصیص بخشی از عرضههای اولیه به صندوقهای سرمایهگذاری یکی از تصمیمات مؤثر بر سرمایهگذاری سهامداران خرد و غیر حرفهای در این صندوقها است.
مدیرعامل شرکت کارگزاری صباجهاد افزود: تعیین زمان مناسب برای عرضه اولیه نیز میتواند در تشویق این دسته سرمایهگذار مؤثر باشد. به طور کلی عرضههای اولیه با روش فعلی نباید تأثیر بسزایی بر روند شاخص بورس در روزهای پیش از عرضه داشته باشد.
مرادی با اشاره به نحوه کسب منابع سهامداران برای خرید عرضه اولیه، اظهار داشت: با توجه به تعداد فعالان بازار سرمایه که به طور تقریبی در مقاطع مختلف ثابت هستند، بخش قابل توجهی از این منابع از محل فروش سهام خواهد بود. با این وجود شرایط بازار و زمان رشد شاخص ورود نقدینگی نیز رخ خواهد داد.
نائب رئیس هیئت مدیره شرکت کارگزاری صباجهاد در پایان با بیان لزوم سرمایهگذاری بر اساس تحلیل و با دیدبلندمدت گفت: با این اقدام تا زمانی که پارامترهای تحلیلی و یا کسب بازده مورد انتظار از سرمایهگذاری تغییر نکند، عواملی همچون عرضههای اولیه نمیتواند و نباید بر روند کلی شاخص تأثیر به سزایی داشته باشد.