بازدهی ۵۰ درصدی عرضه های اولیه در میان مدت
با توجه به مناسب بودن بازدهی عرضه های اولیه در سال جاری همچون سالهای گذشته، سهامداران در میان مدت می توانند از عرضه های اولیه بیش از ۵۰ درصد بازدهی کسب کنند.
مصطفی زه تابیان در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز با اشاره به جذابیت عرضههای اولیه تصریح کرد: عرضه های اولیه به دلیل جذابیت برای کسب بازدهی بدون ریسک همواره مورد استقبال بازار سرمایه بوده است.
وی افزود: بررسی عرضه های اولیه صورت پذیرفته در سالجاری نشان می دهد که بازدهی کسب شده برای سهامداران مانند سالیان گذشته مناسب بوده و در میان مدت بیش از ۵۰ درصد بازدهی داشته اند.
عضو هیئت مدیره شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه اظهار داشت: در صورتیکه قیمت گذاری صورت پذیرفته مناسب بوده و عرضه اولیه گران نباشد، می توان انتظار بازدهی مناسب در میان مدت را داشت.
زه تابیان با بیان اینکه عرضه های اولیه همیشه جذاب بوده و هست، گفت: این مختص بازار سرمایه ایران نبوده و در سایر بورس های خارجی نیز قابل مشاهده است. میزان جذابیت عرضه های اولیه به دو عامل شرایط بازار و وضعیت سهام عرضه شده بستگی دارد.
وی تأکید کرد: حتی در شرایطی که وضعیت بازار از منظر معاملاتی نیز مناسب نباشد، عرضه اولیه سهام شرکت های سودآور و با آتیه درخشان می تواند استقبال مناسبی از سهم را رقم بزند.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه سرمایه رفاه با اشاره به لزوم بررسی منفی شدن بازار برای عرضه اولیه باید مورد بررسی قرار گیرد تصریح کرد: نمی شود قاعده ای یکسان را به کار برد و عنوان نمود که تمامی عرضه ها به منفی شدن بازار منتج می شود.
زه تابیان تصریح کرد: در واقع برخی عرضه های اولیه آنقدر کوچک هستند که عملا نباید تاثیری بر معاملات داشته باشند. اما در ارتباط با عرضه های بزرگ می توان گفت که بازار تحت تاثیر قرار گرفته است.
وی افزود: در مجموع در سال جاری عرضه های اولیه انجام شده حجم کمی داشته و مجموع نقدینگی مورد نیاز برای خرید تمامی عرضه ها از حجم معاملات یک روز بازار سرمایه نیز کمتر بوده است. شاید در این رابطه بتوان گفت که جو روانی می تواند عامل اصلی باشد نه نقدینگی مورد نیاز برای خرید عرضه اولیه.
عضو هیئت مدیره شرکت سرمایه گذاری توسعه سرمایه رفاه بیان کرد: در صورتیکه عرضه اولیه بزرگی در شرف رخ دادن باشد، نهاد ناظر می تواند از طریق صندوق های تثبیت بازار و … تا حدود زیادی اثرات خروج نقدینگی را کنترل نماید و پس از به تعادل رسیدن بازار منابع صندوق مجددا آزاد شود.
زه تابیان گفت: در این زمینه اطلاع رسانی به موقع (به عنوان نمونه یکماه قبل از عرضه اولیه) جهت جلوگیری از ورود شوک های مقطعی و ناگهانی به بازار پیشنهاد می شود. در ارتباط با عرضه های کوچک صورت پذیرفته همانند سال جاری به نظر می رسد اقدام خاصی مورد نیاز نباشد.
وی با اشاره به اینکه منابع مورد نیاز برای عرضه های اولیه از دو بخش تامین می شود، تصریح کرد: فروش سهام در بازار و یا تزریق نقدینگی از محل سپرده های بانکی و صندوق های با درآمد ثابت. در واقع با ابطال یونیت های صندوق های مذکور منابع برای کسب بازدهی بدون ریسک وارد بازار می شود.
مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری توسعه سرمایه رفاه در خصوص شیوه جدید ثبت سفارش در بازار سرمایه، گفت: شیوه ثبت سفارش جدید در ارتباط با عرضه های اولیه که در سالیان اخیر مورد استفاده قرار گرفته، سبب شده است تا نیاز هر کد حقیقی برای نقدینگی کمتر از سال های گذشته باشد.
زه تابیان توضیح داد: با افزایش تعداد سهامداران و کمتر شدن تعداد سهام تخصیصی به هر کد معاملاتی، منابع مورد نیاز هر کد نیز کمتر بوده و تامین آن راحت تر صورت می پذیرد.
وی افزود: البته همانطور که قبلا هم ذکر شد عرضه های اولیه سال جاری در برخی مواقع نیاز به نقدینگی ۴۰ الی ۸۰ میلیارد تومانی داشته که برای تامین آن مشکل خاصی وجود نداشته است.
عضو هیئت مدیره شرکت سرمایه گذاری توسعه سرمایه رفاه با بیان اینکه عرضه اولیه دو سهم در یک روز در صورتیکه حجم منابع مورد نیاز کم باشد موردی ندارد، تصریح کرد: به عنوان مثال برای عرضه اولیه سهام شرکت هایی از قبیل فگستر، فتوسا، ولکار، لطیف و … با توجه به ارزش معاملات کل بورس و متوسط ارزش روزانه معاملات، حجم منابع محدودی مورد نیاز است.
زه تابیان در پایان تأکید کرد: در صورتیکه شرکت ها بزرگ بوده و منابع مورد نیاز بالا باشد می بایست برای جلوگیری از اثرات سوء، عرضه اولیه در روزهای متفاوتی انجام پذیرد که قطعا سازمان بورس و اوراق بهادار نیز این مهم را مد نظر قرار می دهد.