رشد نقدینگی و کسری بودجه دولت و اثر گذاری آن بر بازار سرمایه طی چندماه اخیر
معاونمالی و اقتصادی شرکت تولیدی چدنسازان گفت: اظهارنظرهای دولت جدیدیکی از ریسک های تهدید کننده بازار است. . یکی از همین اظهار نظرها در هفته گذشته مبنی بر کنترل دلار اعلام شد. این اتفاق چند روزی در بورس تاثیرگذار بود. هر چند که خود بازار نیز منتظر یک اصلاح بود و این بهانه برای اصلاح بود و اظهارنظر دیگری که نگران ایجاد کرد. اظهار نظر در ارتباط با اوراق ودیعه بود.
محمدرضا صادقی معاون مالی و اقتصادی شرکت تولیدی چدن سازان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز، در خصوص کلیات بازار سرمایه گفت: فعالان بازار در بازار سرمایه همواره متغیرهای تاثیرگذار را بر بازار سرمایه بررسی میکنند. همیشه تعدادی ریسکهای سیستماتیک وجود دارد که در بازار موثر است و همینطور بر سایر بازارها نیز تاثیر گذار خواهد بود.
وی با اشاره به رشد بازار سرمایه در طول چند ماه گذشته، اظهار داشت: در این دوره رشد خصوصاً شرکتهای بزرگ، صادراتی و کامودیتی محورها دارای رشد منطقی بودند.
وی با تاکید بر رشد منطقی در این سهام، یاد آورشد: تقریباً از مرداد گذشته تا اردیبهشت یا خرداد ۱۴۰۰ ( یعنی در یک بازه زمانی ۸ یا ۹ ماه گذشته)، یک دوره بلند مدت وجود دارد که بازار دائماً در حال ریزش بود و بسیاری از سهم ها زیر ارزش واقعی خود به فروش رسیدند.
نقدینگی
معاونمالی و اقتصادی شرکت تولیدی چدنسازان با تاکید بر دستیابی سهام در حال حاضر به ارزش واقعی خود، ادامه داد: اما این مسئله که در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد؛ بسته به این دارد که چه عواملی بر بازار تاثیر گذار خواهد بود.
وی از نقدینگی به عنوان مهمترین عوامل نام برد و با اظهار تاسف گفت: در شش ماه گذشته به علت کسری بودجه دولت و عدم وجود منابع برای هزینه های دولت که منجر به چاپ پول بدون پشتوانه شد، نقدینگی رشد بسیاری کرد. این موضوع طبیعتا تورم را هم برای تولیدکنندگان هم برای مردم عادی در پی دارد.
صادقی ادامه داد: به نظر نمی رسد که ابزاری برای کنترل نقدینگی و رشد آن در نیمه دوم سال وجود داشته باشد چرا که دولت باید درآمدی داشته باشد تا از آن محل بتواند هزینههای خود را تأمین کند. تا زمان عدم تحقق آن، شاهد رشد قیمتها و تورم خواهیم بود.
دولت چگونه می تواند برای خود درآمد ایجاد کند
وی مهمترین درآمد دولت در سالهای گذشته را نفت عنوان کرد که به دلیل تحریم ها از بین رفته است.
وی ادامه داد: یکی از خوش بینی های موجود برای بازگشت این محل درآمد، مذاکرات است. با توجه به استقرار دولت جدید و اظهارنظرهای تاکنون، دستیبابی به توافق به سرعت مسیر نخواهد بود.
معاونمالی و اقتصادی شرکت تولیدی چدنسازان با اشاره به این تورم انتظاری، ادامه داد: دلار نیز با افت و خیز و نوسان همراه است. در این میان رشد دلار و تورم همواره بازار سرمایه را تحت تاثیر خود قرار داده است. بنابراین اگر عامل توافق را از معادلات حذف کنیم به نظر می رسد که تحت تاثیر رشد قیمت دلار و رشد نقدینگی در شش ماه دوم سال شاهد افزایش معاملات و رشد شاخص بورس باشیم.
وی پیش یبنی کرد که در نیمه دوم سال شرکت های کوچک تحت عنوان شاخص هم وزن، رشد بیشتری داشته باشند، اما شرکتهای بزرگ و کامودیتی محور با نگاه به دلار و قیمت های جهانی، از کاهش برخوردار نباشند.
اظهارنظرهای دولت جدید
صادقی از اظهارنظرهای دولت جدید به عنوان یکی دیگر از ریسک های دیگر بازار سرمایه نام برد و یادآورشد: اظهار نظر مبنی بر کنترل دلار چند روز بازار را تحت تاثیر خود قرار داد. هر چند که خود بازار نیز منتظر یک اصلاح بود و موضوع کنترل دلار، بهانه ای برای اصلاح بود. همچنین اظهارنظر دیگر در ارتباط با اوراق ودیعه بود.
وی اینگونه توضییح داد: اوراق ودیعه که دولت سالها تامین مالی خود را از آن طریق انجام می دهد و بانرخ ۲۰ تا ۲۱ درصد، در زمان سررسید بازده برابر با تورم به نظر می رسد که تهدیدی باشد. چرا که در کشور ما عمده منابع به صورت سپرده است. سپرده ها در صورت ایجاد جذابیت و پارک در بانکها و یا به صورت اوراق رکود ایجاد می کنند. و رکود نیز هیچ وقت به نفع کشور نیست.
جذابیت در سپردههای بانکی و اوراق
معاونمالی و اقتصادی شرکت تولیدی چدنسازان تصریح کرد: متاسفانه هر بار که جذابیتی در سپردههای بانکی و اوراق ایجاد شده است در بورس و فعالیت های اقتصادی رکود ایجاد کرده است.
صادقی در پایان از دولتمردان درخواست کرد که از اظهارنظرهایی که منجر به کنترل قیمت می شود و کنترل دستوری قیمت ها و یا تصمیماتی که تاثیر مستقیم بر سود شرکت ها دارد، جلوگیری شود.