جستجو برای کلید قفل نقدینگی صنایع
میثم مقدم مدیر تحقیق و توسعه کارگزاری آرمان تدبیر نقش جهان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: همان طور که در تصویر ملاحظه می شود از ابتدای مرداد تا هفته اول مهرماه نزدیک به ۵،۷۰۰ میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سرمایه شد، بازار سرمایه ایران توانایی جذب مقدار قابل توجهی از نقدینگی موجود […]
میثم مقدم مدیر تحقیق و توسعه کارگزاری آرمان تدبیر نقش جهان در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: همان طور که در تصویر ملاحظه می شود از ابتدای مرداد تا هفته اول مهرماه نزدیک به ۵،۷۰۰ میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سرمایه شد، بازار سرمایه ایران توانایی جذب مقدار قابل توجهی از نقدینگی موجود در اقتصاد را ندارد.هرچند با برنامه ریزی های صحیح از سوی سازمان بورس مقادیر قابل توجهی نقدینگی می تواند به سمت بنگاه های اقتصادی سرازیر شود، با این وجود در مقاطعی که نقدینگی به یکباره وارد بازار سرمایه می شود بازار دچار شوک های مثبت عظیمی می شود که پس از فروکش کردن آن این فعالین همیشگی حاضر در بازار سرمایه هستند که هزینه تحمل زیان و رکودهای پس از دوران رونق را بر دوش می کشند.
در این بررسی که به کمک نرم افزار متاویو تهیه شده است چگونگی تاثیر ورود نقدینگی بر بازار سهام مورد سنجش قرار گرفت تا تاثیر افزایش قیمت در شاخص صنایع مختلف ارزیابی شود. همان طور که در تصویر زیر ملاحظه می شود بورس تهران از ابتدای مرداد ماه و تا پایان هفته اول مهر ماه یعنی معادل ۵۰ جلسه معاملاتی، روزهای بسیار خوشی را شاهد بود و نزدیک به ۵،۷۰۰ میلیارد تومان نقدینگی را به خود جذب نمود. دوران خوشی که هرچند کوتاه بود ولی بازدهی های بسیار شیرینی برای فعالین این بازار رقم زد.
در مدت زمان مورد ارزیابی نرم افزار، شاخص کل موفق به ثبت ۸۱% بازدهی شد با این حال برخی صنایع بازدهی به مراتب بیشتری را رقم زدند که در این میان می توان به شاخص فرآورده های نفتی اشاره داشت که با ثبت ۱۷۰% بازدهی فاصله دو برابری خود را با صنایع بزرگ دیگر از جمله صنایع شیمیایی و پتروشیمی رقم زد.
همچنین جدول فوق از بعد دیگری نیز حائز اهمیت است، اینکه صنایع مختلف و بازدهی های رقم زده شده چه میزان از نقدینگی ورودی به بازار سهام را به خود جذب نمودند به بیان دیگر صنعت فرآورده های نفتی با ورود ۶۷۸ میلیارد تومان حدود ۱۷۰% رشد را تجربه نمود.
حال تصور کنید چنانچه این رقم نزدیک به ۱۰۰۰ میلیارد بود چه بازدهی در این صنعت رقم می خورد و یا صنایع کوچکتری از جمله صنعت سیمان که با وجود ورود ۱۰۷ میلیارد تومان نقدینگی موفق به ثبت ۹۱% بازدهی شده است. پس از ثبت رکوردهای مثبت متوالی در مهرماه و تشکیل سقف قیمتی در این ماه به یکباره شاهد خروج عظیم نقدینگی بودیم، ارزیابی تاثیر خروج نقدینگی بر بازده شاخص ها نیز امری مهم قلمداد می شود که با کمک نرم افزار متاویو توانستیم داده های آماری مورد نیاز این ارزیابی را بدست آوریم. از نهم مهرماه تا ابتدای دیماه شاهد خروج نقدینگی بازار بودیم و پس از آن به مرور زمان بازار به طور آهسته به ثبات نسبی خود دست یافت؛ هرچند در این مدت نوسانات شدیدی را در بورس تهران شاهد بودیم.
همان طور که در جدول فوق ملاحظه می شود خروج نزدیک به ۲،۴۰۰ میلیارد تومان نقدینگی از بازار در مدتی کوتاه باعث اصلاح ۲۲% در شاخص کل شد ولی در مقایسه بسیاری از صنایع به مراتب اصلاحی بیشتر رقم زدند. فرآورده های نفتی این بار نیز در صدر جدول قرار داشته و با کاهش ۴۱% سرمایه بسیاری از فعالین را به همراه خود ذوب نموده و موجب ضرر سنگین به سهامداران مربوطه شد؛ به همین دلیل است که در بازارهای مالی نوسان بیش از ۲۰% را به عنوان سقوط نام گذاری می کنند.
جمع بندی: فعالین و سرمایه گذاران نیاز است تا به (جریان نقدینگی) توجه ویژه داشته و برای انتخاب صنعت امکان ورود و خروج نقدینگی را که نرم افزارهای نوینی از جمله متاویو ارائه می نمایند سنجیده و سپس اقدام به سرمایه گذاری نمایند تا در صف های فروش نیز گرفتار نشوند به بیان دیگر اگر تمایل به سرمایه گذاری در صنایع کوچک تر نیز دارید پیشنهاد می شود همواره نقدینگی صنایع بزرگتر را رصد نموده و به مجرد شروع خروج هیجانی نقدینگی از صنایع کوچکتر خارج شده و یا آن را با صنایع بزرگتر جابجا نمایید.
در جدول فوق ملاحظه می شود که صنعت بانکداری از معدود صنایعی است که کمترین زیان را در مدت اصلاح سریع بازار به سهامداران خود وارد کرد است (کمتر از ۵%). مطلب مهم دیگری که در جدول فوق باید به آن پرداخت عدم توانایی خروج نقدینگی در برخی از صنایع کوچکتر از جمله انبوه سازی، سیمان و صنعت بیمه است به این ترتیب که این صنایع بدلیل کوچک بودن امکان خروج نقدینگی را فراهم نکرده و سهامداران در این مسیر بیش از ۳۰% از سرمایه خود را از دست دادند. حال آنکه اگر جریان نقدینگی را دنبال کرده بودند با کمک ابزارهای نوین می توانستند از خسارت های احتمالی و کاهش ارزش دارایی تا حد قابل توجهی جلوگیری نمایند .