تحلیل بنیادی شرکت زرین معدن آسیا با نماد فرزین
به گزارش بورس امروز، شرکت زرین معدن آسیا سال ۱۳۸۳ در زمینی به مساحت ۵ هکتار واقع در شهرک صنعتی روی زنجان تاسیس شد. سرمایه ۱۰۸ میلیارد تومن ارزش بازار ۲۰۰۰ میلیارد تومان به عنوان بزرگترین تولید کننده کنسانتره سرب و روی بخش خصوصی با ظرفیت ۶ هزار تن در سال شناخته می شود. سهامدار […]
به گزارش بورس امروز، شرکت زرین معدن آسیا سال ۱۳۸۳ در زمینی به مساحت ۵ هکتار واقع در شهرک صنعتی روی زنجان تاسیس شد. سرمایه ۱۰۸ میلیارد تومن ارزش بازار ۲۰۰۰ میلیارد تومان به عنوان بزرگترین تولید کننده کنسانتره سرب و روی بخش خصوصی با ظرفیت ۶ هزار تن در سال شناخته می شود.
سهامدار عمده آقای ابراهیم جمیلی، تعداد پرسنل ۱۳۸ نفر – سال مالی ۲۹ اسفند ماه هر سال
در مسیر هلدینگی و تکمیل زنجیره ارزش حرکت کرده .از حوزه معدن تا تولید شمش گسترش داشته و حتی وارد حوزه های ذغال سنگ ، مس و تولید گرد روی و رنگ صنعتی هم شده است.
بررسی ترازنامه : ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
جمع دارایی ۵۴۹میلیارد تومن
جمع بدهی ۲۵۵ میلیارد تومن
ارزش ویژه ۲۹۴ میلیارد تومن
تفسیر ترازنامه
از جمع دارایی ها ۳۰ میلیارد تومان مربوط به سرمایه گذاری در شرکتهای تابعه ، ۳۴۷میلیارد تومان طلب ها که بازم بیشترش مال شرکتهای تابعه هست و ۸۶.۸ میلیارد تومان هم موجودی کالا (کنسانتره) هست . دارایی های ثابت که عمدتا مربوط به ماشین آلات تولیدی بوده و مستهلک شده ( از نظر مالی ) و قیمت دفتری با اهمیتی ندارد، در بخش بدهی ها هم بدهی اصلی مربوط به ایمیدرو بابت تامین مواد اولیه هست . سهم وام بانکی صفر بوده است – شرکت سود انباشته تقریبا کمی بیشتر از سرمایه دارد.
نسبت جاری ۱.۸۳ مرتبه ، سرمایه در گردش مثبت و شرکت مشکل نقدینگی ندارد ، نسبت بدهی هم۴۶.۴ درصد که نرمال است . در کل شرایط ترازنامه مطلوب است.
طی سه سال اخیر مانده تسهیلات بانکی علی رغم اینکه هیات مدیره خیلی تمایلی به تامین مالی از منابع بانکی ندارد رو به افزایش بوده ولی در سال جاری کل تسهیلات دریافت شده پرداخت گردیده است همین موضوع منجر به کاهش هزینه های مالی شده است . بنظر می رسد رفع مشکلات مربوط به معدن انگوران و تخصیص ماده معدنی و تامین از سایر منابع به مقدار کافی منجر به رشد در تولید و در نتیجه رشد در سودآوری شرکت شده است بطوریکه سود سال ۱۳۹۹ با رشد ۶۶٪ از ۵۲۰ میلیارد ریال به ۱۵۰۰ میلیارد ریال و به ازای هر سهم ۱۱۶۳ ریال رسیده در حالیکه سرمایه شرکت هم در همین دوره از ۵۰ میلیارد تومان به ۱۰۸ میلیارد تومان افزایش یافته است.
از محل فروش ۳۵٪ سهام شرکت سیمین معدن البرز هم سودی معادل ۱۵۰۰ میلیون ریال کسب کرده است.
کلیه طرح های توسعه ای گروه در سال جاری تکمیل گردیده اند.
اولویت هیات مدیره اکتشاف معادن جدید و کاهش وابستگی به معدن انگوران می باشد.
بررسی وضعیت پرتفوی سرمایه گذاری
پرتفوی سهام شامل دو شرکت فرعی و چند شرکت وابسته به شرح زیر است :
1) شرکت گسترش صنایع روی ایرانیان ۵۴ درصد
2) شرکت سیمین معدن قزلجا ۸۴ درصد
3) شرکت زرین روی کاسپین ۳۰ درصد
4) شرکت توسعه معادن سرب و روی مهدی آباد یزد ۱۷ درصد
5) شرکت توسعه معادن فلات زرین کیمیا ۱۰ درصد
چند شرکت جزئی دیگر نیز وجود دارد که عمدتا مربوط به گروه زرین است که درصد سرمایه گذاری در آنان با اهمیت نیست.
جمع کل سرمایه گذاری صورت گرفته در شرکتهای فوق ۲۸ میلیارد تومن می باشد که ذیلا به توضیح اجمالی آنها می پردازیم:
شرکت گسترش صنایع روی ایرانیان
این شرکت در سال ۱۳۸۶ به منظور تولید شمش روی با ظرفیت ۶۰۰۰ تن در سال تاسیس و در سال ۱۳۸۶ به بهره برداری رسید.
آخرین سرمایه ثبتی ۲۰ میلیارد تومن، تعداد پرسنل حدود ۱۷۰ نفر، سال مالی ۲۹ اسفند هر سال و محل کارخانه واقع در زنجان کیلومتر ۵ جاده بیجار شهرک تخصصی روی می باشد.
میزان تولید این شرکت در سال ۱۳۹۹به مقدار ۹۱۴۵ تن و فروش مقداری ۸۸۵۰ تن بمبلغ ۴۳۵میلیارد تومن و سود خالص آن ۵۳ میلیارد تومن بوده است محصولات نیز هم داخلی و هم صادراتی به فروش رسیده . نکته مهم عملکرد شرکت نسبت سود ناخالص به فروش است که نسبت به رقیب بورسی خود یعنی #فروی پایین تر است . از آنجایی که خوراک کارخانه از خود #فزرین تامین می گردد به نظر می رسد نرخ های انتقالی از فزرین به این شرکت نسبت به رقیب خود بالاتر است.
تولیدات این کارخانه با خلوص ۹۹.۹۸ درصد روی و بر اساس استاندارد های داخلی در سه گرید SHG ، Zn3 ، Zn2 در بازار داخلی و خارجی عرضه می شود. خریدار خارجی شرکت بنام hilington International Group ثبت شده در امارات می باشد.
یکی از نکات خوب مدیریت کلان مجموعه زرین معدن آسیا در مدیریت ارزی است که بخشی از ماشین آلات شرکت توسعه معادن روی مهدی آباد یزد از محل ارز صادراتی شرکت گسترش صنایع روی ایرانیان تامین و وارد کشور شده است . ( بجای ورود ارز ، کالای سرمایه ای مورد نیاز وارد گردیده است).
شرکت سیمین معدن قزلجا
این شرکت در سال ۱۳۹۱ با ماموریت اصلی تجهیز و بهره برداری از معدن قزلجا واقع در زنجان دهستان چایپار روستای مشمپا تاسیس شد . سرمایه ثبتی فقط ۲۷۵ میلیون تومن!! – دو محدوده در اختیار شرکت است محدوده اول با ذخیره قطعی ۱۰۰ هزار تن ماده معدنی مس و سرب و محدوده دوم با ذخیره قطعی ۱۲۰ هزار تن سرب و ۲۴ هزار تن روی که جمعا با مجوز های اخذ شده اجازه استخراج سالانه ۲۲۰۰۰ تن ماده معدنی را دارد.
در سال ۱۳۹۸ شرکت وارد دومین سال سود آوری شد و توانست برای هر سهم ۶۳ هزار تومن سود عملیاتی بسازد!! . پتانسیل های شرکت بسیار بالاست و می تواند بخشی از خوراک فزرین رو تامین کند.
طی سال مالی ۱۳۹۸ نیز شرکت در جهت گسترش و توسعه معادن اقدام به خرید پروانه بهره برداری از معدن جلیل آباد را نیز داشته که اطلاعاتی از ذخایر این معدن منتشر نگردیده است.
برآورد ارزش شرکت سیمین معدن قزلجا
با فرض تولید سالانه ۲۲۰۰۰ تن ماده معدنی و حاشیه سود هر تن ۴۰۰ هزار تومن سود سالانه ۸.۸۰۰ میلیارد تومان بدست میاد . چنانچه p/e 25 رو برای سود آوری در نظر بگیریم مارکت این شرکت حداقل ۲۲۰ میلیارد تومن برآورد میشه که سهم فزرین ۸۴ درصد یعنی معادل ۱۸۴ میلیارد تومن خواهد بود . از آنجایی که قیمت تمام شده بسیار ناچیز هست این رقم رو تماما مازاد در نظر می گیریم.
شرکت زرین روی کاسپین
این شرکت در راستای تکمیل زنجیره ارزش محصولات گروه زرین در سال ۱۳۹۷ در استان قزوین شهرک صنعتی کاسپین یک با سرمایه اولیه یک میلیارد تومن تاسیس شد.
متعاقبا در دی ماه سال ۱۳۹۸ سرمایه شرکت از محل آورده به ۱۳.۷ میلیارد تومن افزایش یافت . فعالیت اصلی تولید پودر روی با ظرفیت ۲۷۰۰ تن از محل شمش روی بعنوان خوراک می باشد. از آنجایی که پودر روی مواد اولیه رزین و رنگ های صنعتی می باشد برنامه های توسعه ای در جهت تولید این محصولات نیز در برنامه هیات مدیره می باشد . بنابراین پتانسیل های نهفته زیادی در این شرکت وجود دارد.
از ترکیب دقیق سهامداران اطلاعات موثقی منتشره نگردیده اما برا اساس مدارک ناقص گروه زرین ۶۰ درصد ( #فزرین ۳۰ درصد #کیمیا ۱۵ درصد و سرمایه گذاری صنعت و معدن اعتماد ایرانیان ۱۵ درصد ) و شخص حقیقی ( خانم هانیه شگرفی ) ۴۰ درصد سهام را در اختیار دارند.
شخص حقیقی در شرکت های رنگین پارسیان ، بازرگانی رنگین زره پارسیان و پودر روی پارسیان نیز مالکیت سهام دارد.
بدلیل اینکه پروژه قبل از بهره برداری می باشد علی رغم ارزش های ایجاده تا این مرحله ارزش روز این شرکت در نظر میگیریم.
این معدن متعلق به ایمیدرو بوده و در سال ۱۳۹۶ کلیه عملیات بهره برداری آن به کنسرسیوم راه سازی و معدنی مبین واگذار شده است . قبل از آن نیز شرکتی به نام کارون دز دشت (KDD) بعنوان بهره بردار بود که بدلایل نامشخصی قرارداد ۲۵ ساله آن از طرف ایمیدرو فسخ گردید .
بنا بر اساس آخرین اطلاعات ایمیدرو طرح ۸۰۰ هزار تنی کنسانتره را در کنار این معدن در دست اجرا دارد که فاز اول آن به ظرفیت ۲۰۰ هزار تن تا مرداد ماه ۱۳۹۹ به میزان ۳۱ درصد پیشرفت رسیده است.
هزینه برآوردی این طرح یک میلیارد دلار می باشد
گفته می شود معدن بزرگ و استثنایی انگوران با ذخیره قطعی ۵ میلیون تن در چهار سال آتی به اتمام می رسد و معدن مهدی آباد به تنها معدن سرب و روی که بتواند خوراک واحد های فرآوری را تامین کند تبدیل می شود . بنابراین واحد هایی که در اطراف این معدن جهت فرآوری ماده معدنی تاسیس می گردند استراتژیک می باشند. سرمایه گذاری فزرین در شرکت توسعه معادن سرب و روی مهدی آباد با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن در همین راستا می باشد.
پیش بینی می شود میزان برداشت ماده معدنی از معدن مهدی آباد در فاز اول سالانه ۷ میلیون تن باشد که بخشی از آن بعنوان خوراک واحد ۲۰۰ هزار تنی مصرف می شود.
نوع خاک معدن مهدی آباد هم اکسیدی و هم سولفیدی هست . برای فرآوری خاک سولفوری روش RLE که همان روش فلوتاسیون هست مورد استفاده قرار می گیرد در این روش ابتدا خاک را اکسیدی و پس از آن از فرایند لیچینگ به شمش تبدیل می کنند.
تکنولوژی مورد استفاده در انگوران خیلی پیچیده نیست و به راحتی میتوان سرب و روی را از خاک آن جدا کرد؛ اما برای معدن مهدی آباد نیاز مبرم به تکنولوژی روز دنیا به جهت استخراج سرب و روی از خاک می باشد.
شرکت توسعه معادن فلات زرین کیمیا
این شرکت در شهریور ماه سال ۱۳۹۸ در شهرستان طبس تاسیس شد. سرمایه اولیه ۱۰۰ میلیون تومن و برنامه شرکت استخراج و فراوری ذغال سنگ می باشد. ترکیب اعضای هیات مدیره نشان می دهد کلیه شرکاء شرکت مربوط به گروه زرین می باشند.
بر اساس مستندات غیر رسمی مدیریت استخراج و فرآوری معدن زغال کوچکعلی شمالی طبس به پیمانکار واگذار گردیده است.
از محاسبه ارزش روز شرکت با توجه به جدید التاسیس بودن آن خودداری و صرف نظر می کنیم.
محاسبه ناو NAV فزرین
فزرین علاوه بر اینکه خود یک شرکت تولیدی می باشد در چند شرکت تولیدی نیز سرمایه گذاری داشته که شرح آن در بخش های قبلی گذشت.
بر اساس آخرین طرح های توجیهی که مربوط به طرح زرین صبا در دی ماه ۱۳۹۸ بود هزینه احداث یک واحد ۳۰۰ هزار تنی کنسانتره + ۳۰ هزار تن شمش روی ۲۰۰۰ میلیارد تومن برآورد گردید ( دلار حدود ۱۲هزار تومن).
چنانچه برآورد مزبور را با دلار ۲۵هزار تومنی تعدیل کنیم به عدد ۴۱۲۶ میلیارد تومن می رسیم. چنانچه ۵۰ درصد مخارج مربوط به واحد کنسانتره باشد بنابراین ارزش جایگزینی فزرین با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن حدود ۲۰۶۲ میلیارد تومن است که باز با فرض استهلاک ماشین آلات ارزش آن را ۲۰۰۰ میلیارد تومن در نظر می گیریم . بنابراین با این فرض ناو فزرین به شرح زیر است:
مازاد حاصل از شرکت گسترش روی ایرانیان ۳۸۱ میلیارد تومن
مازاد حاصل از شرکت سیمین معدن قزلجا۱۸۴ میلیارد تومن
مازاد حاصل از شرکت سرب و روی مهدی آباد ۱۸۹ میلیارد تومن
ارزش جایگزینی کارخانه فزرین ۲۰۰۰ میلیارد تومن
جمع عوامل فوق ۲۷۵۴ میلیارد تومن که با تقسیم بر تعداد سهام (۱۰۸۰ میلیون سهم) NAV هر سهم برابر می شود با ۲۵۵۰ تومن
در برآورد ناو با رویکرد محافظه کارانه از احتساب حقوق صاحبان سهام به ارزش ۱۳۱ میلیارد تومن صرفه نظر شد.
موارد زیر جزو پتانسیل های شرکت بوده اما بدیل عدم کمی بودن در ناو منظور نشد:
معدن مس قلعه علیمراد خواه ملایر در همدان: فزرین سرمایه گذاری اکتشافی خوبی در این معدن انجام داده احتمالا بزودی مراحل تاسیس کارخانه جهت تولید سولفور و اکسید مس شروع بشه.پیش بینی می شود ذخایر کانسار مس این معدن ۱۲۲ هزار تن با عیار ۱.۶۹ درصد باشد که طی ۵ سال قابلیت بهره برداری دارد.
معدن زغال سنگ کوچکعلی در طبس: تمام پهنه معدن شناسایی شده . شرکت بهره بردار هم تاسیس شده و در دست اجرا هست.
معادن اراک – خمین: محدوده اراک خمین به مساحت ۲۹۰۰ کیلومتر مربع شناسایی شده.
معدن مهدی آباد
از این معدن بعنوان بزرگترین معدن روی ایران و دومین معدن روی جهان نام برده می شود . معدن در ۱۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر یزد به مساحت ۶۰۰۰ هکتار وسعت دارد در حال حاضر ۶۰ درصد معدن شناسایی و ۴۰ درصد باقی مانده آن بدلیل صعب العبور بودن اکتشافی صورت نگرفته . پهنه اکتشاف شده شامل سه بخش است:
بخش قدیمی با نام کالامین
بخش غربی – ۱۵۳۰ هکتار
بخش شمال شرقی
ذخیره قطعی معدن ۱۵۴ میلیون تن با عیار ۶ درصد روی و ۲ درصد سرب و ۴۴ گرم بر تن نقره شامل موارد زیر است:
۱- اکسید روی با ذخیره ۶۹ میلیون تن با عیار ۵ درصد
۲- سولفید روی با ذخیره ۸۵ میلیون تن با عیار ۶٫۸ درصد
۳- سنگ باریت با ذخیره ۱۲۴ میلیون تن با وزن مخصوص ۳٫۸ gr/cm3
همچنین ذخیره احتمالی این معدن ۴۰۰ میلیون تن برآورد شده است . ﺣﺪود ۷۵ درﺻﺪ اﯾﻦ ذﺧﯿﺮه را ﮐﺎﻧﮥ ﺳﻮﻟﻔﯿﺪی و ﻣﺎﺑﻘﯽ آن را ﮐﺎﻧﮥ ﮐﺮﺑﻨﺎﺗﯽ و ﺳﯿﻠﯿﮑﺎﺗﯽ روی ﺗﺸﮑﯿﻞ می دهد.
طبق گزارش سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در این معدن، میزان ذخیره «روی» ۴.۶ میلیون تن، «سرب» ۶.۱ میلیون تن، «نقره» ۲۳۱۳ تن، «باریت» ۱۰ میلیون تن و باطله آنها، سنگ آهن، منگنز و مس است. ارزش محصولات موجود در معدن مهدی آباد ۱۹ میلیارد دلار برآورد شده است.
بررسی صورت سود و زیان(مبالغ به تومان)
سال ۹۶ سال ۹۷ سال ۹۸ سال ۹۹
درآمدها ۹۹میلیارد ۱۳۴میلیارد ۱۶۳میلیارد ۴۰۴میلیارد
سود ناخالص ۳۱میلیارد ۳۵میلیارد ۴۰میلیارد ۱۰۳میلیارد
سود عملیاتی ۳۲میلیارد ۳۸میلیارد ۳۶میلیارد ۹۸میلیارد
سودخالص ۳۲میلیارد ۳۸میلیارد ۴۶میلیارد ۱۱۵میلیارد
– عملکرد سال ۱۳۹۹ نسبت به مشابه سال قبل ۱۴۸ درصد رشد داشته که دلیل آن عمدتا مربوط به افزایش در مقادیر تولید و فروش می باشد.
– نرخ سود ناخالص به فروش در طول چهار سال گذشته بین ۲۴ تا ۳۱ درصد نوسان داشته اما عمدتا کاهشی بوده.
– نرخ رشد سود عملیاتی نسبت به سود ناخالص بیشتر است . دلیل آن درآمدهای سرمایه گذاری در شرکت های فرعی بوده که عمدتا در پایان سال مالی شناسایی می شود.
– با توجه به اینکه فزرین به سمت هلدینگ شدن حرکت می کند انتظار افزایش در سایر درآمدهای عملیاتی طی سالهای آتی می رود.
– سود خالص عملکرد ۱۳۹۹ نسبت به مشابه سال قبل رشد بالایی داشته است.
– بخشی از سودآوری سال ۱۳۹۸ مربوط به فروش سهام کیمیا بوده.
تفسیر صورت سود و زیان : اساس کارخانه بر اساس خوراک دریافتی از معدن انگوران می باشد . ذخایر معدن انگوران که در میزان عیار ماده معدنی یکی از بهترین معادن جهان است متاسفانه رو به پایان است . طبق آخرین برآورد ها این معدن حداکثر برای ۵ سال آتی ماده معدنی دارد . قابل ذکر است که این معدن خوراک بیش از ۱۳ واحد فرآوری را تامین می کند که فاسمین و فرزین در رتبه اول و دوم جدول سهمیه دریافت خاک معدنی می باشند. متاسفانه کمبود ماده معدنی موجب گردیده تا خوراک کافی در اختیار شرکت قرار نگیرد.
از طرفی دیگر ماده معدنی مهدی آباد یزد نیز بدلیل مسافت طولانی و عیار پایین آن برای فزرین صرفه اقتصادی ندارد .از همین رو علی رغم ظرفیت ۳۰۰ هزار تنی کارخانه متوسط میزان تولید طی سه سال اخیر کمتر از ۶۴ هزار تن بوده است .که این میزان تولید صرفا ۲۱ درصد ظرفیت کارخانه می باشد.
با این وجود مارجین سود ناخالص شرکت کمتر از ۳۰ درصد است . که این موضوع پتانسیل سودآوری شرکت در صورت تامین خوراک را نشان می دهد.
-بنظر می رسد با استهلاک ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید شرکت فاقد هزینه ثابت تولید با اهمیت می باشد.
– یکی از استراتژی های هیات مدیره سرمایه گذاری در پروژه های اکتشافی جدید و کاهش ریسک عدم خوراک می باشد که خوشبختانه بهره برداری از معادن قزلجه و پیشبرد طرح های شازند خمین و شرکت در مزایده معادن سمنان از این دست برنامه ها می باشد .که اثرات آن طی سنوات آتی در صورت سود زیان خواهد نشست.
از دیگر نکات مهم در صورت سود و زیان کاهش هزینه های مالی می باشد. بنظر می رسد تامین مالی و استفاده از منابع بانکی در جهت طرح های اکتشافی و توسعه ای شرکت دیگر نبوده بطوریکه شاهد رشد مناسب در درآمدهای ناشی از شرکتهای تابعه می باشیم . در مجموع با توجه به فاصله زیاد تولید از ظرفیت اسمی میزان سودآوری هر ساله با رشد مواجه بوده است که این موضوع نشان از کنترل هزینه ها می باشد.
بررسی تولید و فروش
محصول اصلی شرکت کنسانتره روی (اکسیده ) می باشد . البته در کنار آن مقادیر کمی نیز کنسانتره سرب تولید می شود. شرکت توانایی تولید کنسانتره سولفور روی و سرب را نیز دارد.
ماشین آلات کارخانه با آخرین تکنولوژی روز دنیا،ساخت کشور سوئد می باشد.
همچنین طرح توسعه هوی مدیا (DMS – Heavy Media Separation ) ساخت شرکت BATEMAN آفریقای جنوبی با ظرفیت عملیاتی ۴۰ تن در ساعت (۹۶۰ تن در روز) به منظور افزایش عیار خاک های کم عیار به میزان ۳/۵ تا ۴ برابر عیار اولیه در سال ۱۳۹۴ در کارخانه راه اندازی گردید.
فرایند تولید :
-حمل و نقل (Transportation) : مواد معدنی از معدن انگوران توسط کامیون به داخل کارخانه حمل می شوند.
-واحد دپو (Depot) : برای این قسمت ۱.۵ هکتار مساحت در نظر گرفته شده – مواد معدنی بسته به نوع عیار آن در ابعاد زیر ۴۰ سانتی متری تبدیل و در قسمت های مختلف ( بونکر ) دپو می شوند . ماشین آلات مورد نیاز این واحد شامل لودر و دژبر
-واحد خردایش (Crushing) : مواد از داخل بونکر بوسیله فیدر زنجیری بروی سرند ریخته می شوند و نهایتا ابعاد بزرگ تبدیل به ابعاد کمتر از ۱۰ سانتی متری می شوند . ماشین آلات مورد نیاز این واحد شامل سنگ شکن اولیه ، سنگ شکن ثانویه ، سرند لرزان و تعدادی نوار نقاله ارتباط دهنده
-فلوتاسیون (Flotation) : بطور کلی فلوتاسیون روش شیمیایی جدا سازی کانی هاست . مواد خرد شده ابتدا با آب مخلوط می شوند ( توسط همزن) تا بصورت معلق تبدیل می شوند که اصطلاحا به آن ” پالپ ” می گویند . سپس مواد شیمایی به آن اضافه و صرف زمان مشخصی آن ها را به سلول های فلوتاسیون منتقل و مواد با ارزش را از باطله ها جدا و به واحد فیلتراسیون جهت آبگیری و خشک کردن منتقل می کنند.
-فیلتراسیون (Filtration) : در این مرحله مواد حاصل از مرحله قبل از یک دستگاه فیلتر پرس تحت فشار مکانیکی عبور می دهند . این فیلتر صوری طراحی شده که فقط آب را عبور داده و مواد جامد باقی می ماند . این مواد باقی مانده را ” کیک روی ” می نامند. در مرحله بعدی کیک بدست آمده آبکشی و رطوبت خود را از دست می دهد . نهایتا کیک تبدیل به کنستانتره و به انبار منتقل می شود.
-گروه زرین ۶ ثبت اختراع دارد که فزرین نیز در آن سهیم است . گفته می شود شرکت به دانش تبدیل کنسانتره سولفوره روی به شمش دست یافته است.
همچنین گفته می شود فزرین تنها شرکتی است که توانمندی فلوتاسیون اکسید روی از خاک های کم عیار و تبدیل آن به کنسانتره را دارد.
ظرفیت اسمی(تن)
کنسانتره روی ۲۶۵۰۰۰
کنسانتره سرب ۳۶۰۰۰
مجموع ظرفیت ۳۰۱۰۰۰
-عیار کنسانتره تولیدی شرکت بین ۱۰ تا ۲۵ درصد می باشد.
سال۱۳۹۶ سال۱۳۹۷ سال۱۳۹۸ سال۱۳۹۹
تولید واقعی کنسانتره روی ۶۴۹۲۳ تن ۷۳۳۱۸ تن ۵۳۴۹۷ تن ۵۷۰۴۳تن
خوراک مصرفی ۶۵۷۰۳ تن ۱۲۲۶۶۶ تن ۶۲۰۹۵ تن ۷۶۵۵۱ تن
نرخ فروش کنسانتره روی ۱۲۷۹۸ هر کیلو ۱۷۲۷۲ هر کیلو ۲۶۷۰۱ هر کیلو ۵۸۰۱۸ هر کیلو
-عیار کنسانتره تولیدی شرکت بین ۱۰ تا ۲۵ درصد می باشد.
-نسبت تولید به ظرفیت حدودا ۲۰ درصد می باشد . پیش بینی شرکت از تولید سال ۱۳۹۹ میزان ۵۸۹۰۰ تن بوده که تقریبامحقق شده است.
-نکته : در سال ۱۳۹۹ تولید نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد نشان می دهد . اینکه آیا این رشد ناشی از دریافت خوراک بیشتر از معدن انگوران بوده است یا ناشی از تامین ماده معدنی از معادن خود ، نیاز به بررسی بیشتر دارد.
مقادیر تولید و فروش تقریبا برابر است . بطور معمول میزان موجودی های انبار ۵۰۰۰ تن می باشد.
شرکت در عملیات خود از دو نوع خاک اکسیده و سولفوره معدنی استفاده می کند.شایان ذکر است که شرکت برای خاک اکسیده معدنی،دارای سهمیه سالانه از شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران می باشد که در هر سال توسط این شرکت اعلام می گردد و میزان آن بنا به شرایط ،در هر سال متفاوت می باشد.
نرخ خوراک وابسته به عیار ماده معدنی می باشد .بطور معمول مواد معدنی از نظر عیار به چهار دسته تقسیم بندی می شوند:
کم عیار ، متوسط عیار ، پر عیار ، مخلوط سولفوره و اکسیده
-نرخ فروش محصول تابعی از نرخ LME ، نرخ دلار ، عیار و میزان رطوبت می باشد.
ترکیب هزینه های تولید :
ترکیب هزینه تولید حدودا شامل ۸۵ درصد مواد ، ۹ درصد دستمزد و ۶ درصد سربار
فرمول محاسبه نرخ فروش بر اساس LME :
کنسانتره روی
نرخ شمش روی بورس لندن
هزینه های صادر کننده – بطور تقریبی هر تن ۱۲۰ دلار ( ممکن است با توجه به تحریم ها این نرخ افزایش پیدا کند )
مخارج تبدیل کنسانتره به شمش ( استحصال) ۴۷ درصد
عیار کنسانتره
نرخ دلار نیما
قیمت هر تن کنسانتره روی
مثال : چنانچه قیمت روی در بورس لندن ۳۰۰۰ دلار باشد قیمت کنسانتره عیار ۳۵ درصد با فرض هر دلار ۲۵ هزار تومن چقدر است ؟
جواب :
3000 – ۱۲۰ = 2880 $
2880 * ۰.۴۷ = 1353 $
1353 * ۰.۳۵ = 474 $
474 * ۲۵۰۰۰= 18675000 toman
کنسانتره سرب:
همانند روش محاسبه کنسانتره روی با این تفاوت که هزینه استحصال سرب را باید ۶۶ درصد در نظر گرفت.
خاک معدنی:
شایان ذکر است نرخ خاک معدنی دریافتی از معدن انگوران نیز بر اساس نرخ LME می باشد.
تحلیل نقطه سربسر سال ۱۴۰۰
جمع کل هزینه های ثابت برابر با ۳۶ میلیارد تومن
هزینه مواد ( ماده معدنی ) برای هر کیلو کنسانتره تومن ( با این فرض که برای هر کیلو کنسانتره ۱.۲ کیلو ماده معدنی نیاز است)
سایر هزینه های متغیر برای هر کیلو کنسانتره ۴۰۰ تومن
جمع کل هزینه متغیر هر کیلو کنسانتره برابر با ۷۰۰۰ تومن
نرخ فروش هر کیلو کنسانتره ۱۰۰۰۰تومن
حاشیه فروش هر کیلو کنسانتره برابر با ۳۰۰۰ تومن
نسبت هزینه متغیر به فروش برابر با ۷۰ درصد
نقطه سربسر تولید سال ۱۴۰۰ برابر با ۲۰۰۰۰ تن همچنین با مفروضات فوق نقطه سربسر فروش ۲۰۰ میلیارد تومن میباشد.
برآورد سود عملیاتی سال ۱۴۰۰ بر اساس فرمول تجزیه و تحلیل نقطه سربسر:
مفروضات :
نرخ فروش کنسانتره هر کیلو متوسط ۱۰۰۰۰ تومن ( با توجه به رشد دلار و نرخ LME)
هزینه متغیر هر کیلو ۷۰۰۰تومن
مقدار تولید ۶۰۰۰۰ تن ( بر اساس پیش بینی شرکت )
هزینه های ثابت ۳۶ میلیارد تومن
حاشیه فروش هر کیلو ۳۰۰۰ تومن
محاسبات
فروش کل ۶۰۰۰ میلیارد تومن
سود خالص عملیاتی ۱۸۰میلیارد تومن
چنانچه درآمد سرمایه گذاری را نیز ۵۰ میلیارد تومن در نظر بگیریم و با فرض مالیات ۲۵ درصدی سود خالص برابر می شود با ۱۷۲ میلیارد تومن EPS برابر با 👈👈 ۱۶۰ تومن
محاسبه درجه اهرم عملیاتی OL برای سال ۱۴۰۰ : (حساسیت فروش و سود)
درجه اهرم عملیاتی برابر است با فروش کل منهای هزینه های متغیر حاصل تقسیم بر سود عملیاتی :
محاسبات بر اساس برآورد سود سال ۱۴۰۰ به شرح زیر است :
فروش کل برابر با ۶۰۰ میلیارد تومن
کل هزینه های متغیر برابر با ۳۸۴ میلیارد تومن
کل هزینه های ثابت ۳۶ میلیارد تومن
سود عملیاتی برابر با ۱۸۰ میلیارد تومن
درجه اهرم عملیاتی برابر با ۱.۵ مرتبه
درجه اهرم عملیاتی ۱.۵ یعنی اگر فروش ۱۰۰ درصد تغییر کند سود عملیاتی ۱۵۰ درصد تغییر می کند.
بنابراین با دانستن این درجه دیگر نیازی به محاسبات وقت گیر تغییرات قیمت کنسانتره نخواهیم داشت و با هر تغییری می توان سود را سریعا محاسبه کرد :
اگر فرض بگیرم نرخ کنسانتره ۱۲۵۰۰تومن شود یعنی ۲۵ درصد رشد در فروش بنابراین سود عملیاتی برای سال ۱۴۰۰ با نسبت ۳۷.۵ درصد رشد می کند (۱.۵ برابر ۵۰ درصد ) یعنی برابر با ۲۴۷میلیارد تومن.
نکته: مفهوم درجه اهرم عملیاتی مشابه مفهوم کشش یا حساسیت قیمت در اقتصاد هست .
نکته: هر قدر از نقطه سربسر دورتر باشیم از درجه اهرم عملیاتی کاسته می شود.
بررسی تجدید ارزیابی دارایی ها
دارایی های کارخانه شامل موارد زیر است:
1) زمین کارخانه در شهرک روی زنجان : زمین به متراژ ۵۷۳۳۰ متر به بهای تمام شده ۳۵۲ میلیون تومن
2) ساختمان ها و سوله ها به ارزش تمام شده
3) ساختمان مرکزی در تهران سعادت آباد – شواهدی مبنی بر مالکیت یافت نشد.
4)ماشین آلات و تجهیزات : دستگاه های سنگ شکن خردایش فلوتاسیون فیلتراسیون و….
5)وسائط نقلیه : لودر و کامیون ها شامل ۸ دستگاه کمپرسی
6)سرمایه گذاری ها : شرکت های فرعی و وابسته
سهم اموال غیر منقول در سرمایه گذاری و ایجاد یک طرح فرآوری نسبت به ماشین آلات و مجوز های راه اندازی چندان بااهمیت نیست.
مهمترین دارایی شامل ماشین آلات و وسائط مربوطه بسته به نوع تکنولوژی فرآوری متغیر است . ارزیابی در این زمینه نیازمند تخصص و آگاهی از فرآیند و لیست ماشین آلات می باشد . در هر صورت با توجه به اینکه هر گونه تجدید ارزیابی در ماشین آلات منجر به شناسایی هزینه های استهلاک می گردد بنظر می رسد در شرایط فعلی و با توجه به اینکه کارخانه در ۲۰ درصد ظرفیت در حال فعالیت است تحقیق این موضوع و تحمیل هزینه های استهلاک و کاهنده در سود محتمل نباشد . اگر چه افزایش سرمایه به روش آورده می تواند بسیار مورد توجه باشد.
بنابراین می تواند گفت اولویت اصلی مربوط به تامین مالی از طریق عرضه سهام شرکتهای زیر مجموعه به بورس در کنار افزایش سرمایه از محل آورده میباشد.
جمع بندی
شرکت زرین معدن آسیا دارای بزرگترین ظرفیت تولید کنسانتره سرب و روی در ایران بوده که متاسفانه بدلیل کمبود خوراک در حال حاضر در سطح ۲۰ درصد توان خود فعالیت دارد.
مدیریت و کنترل هزینه ها منجر گردیده تا نقطه سربسر تولید در سطوح پایین ( ۷ درصد ظرفیت) قرار گیرد.این موضوع نشان از توانایی و اهرم بالای شرکت در تحقق سودآوری به شرط تامین خوراک را دارد.
دغدغه اصلی مدیریت تامین خوراک بوده و به همین منظور اقدامات مهمی از قبیل شرکت در مزایده های اکتشافی ، خرید معادن بزرگ و مشارکت با شرکت های صاحب نام که شرح آن گذشت صورت گرفته است.
از دیگر نکات برجسته و مهم شرکت ، گسترش زنجیره ارزش از معدن تا تولید شمش روی و حتی پس از آن می باشد که این موضوع فزرین را به سمت یک هلدینگ تخصصی با دور نمایی روشن سوق می دهد.
در تحلیل حاضر از حیث بررسی خالص دارایی ها NAV به منظور ارزشگذاری این نماد با رویکرد محافظه کارانه و بدون در نظر داشتن ارزش معادن اکتشافی و مشارکت های که هنوز در جریان می باشند به ناو هر۲۵۵۰ سهم تومن رسیدم که قیمت های فعلی (۱۹۰۰ تومن) در سطح ۷۴ درصد ناو میباشد.
در صورت افزایش ارزش سرمایه گذاریها ناو شرکت افزایش خواهد یافت.
در بررسی سودآوری سال ۱۴۰۰ با فرض تحقق ۶۰ هزار تن محصول کنسانتره EPS هر سهم ۱۶۰ تومن محاسبه گردید که با این حساب به نسبت P/E بالغ بر ۱۲ مرتبه میرسیم.
با توجه به تجربه سنوات گذشته p/E سهم معمولا در رنج ۱۸ تا ۲۰ می باشد و با سود ۱۶۰ تومانی عدد ارزش هر سهم از قیمت فعلی توان رشد بالایی خواهد داشت.
در مجموع با توجه مدل ارزش گذاری صورت گرفته ، ارزیابی اقدامات و آینده نگری مدیریت و همچنین جذابیت عرضه سهام زیر مجموعه در بورس سرمایه گذاری در این نماد را مناسب و کم ریسک ارزیابی می کنیم.
در نظر داشته باشید که مبنای محاسبات با محافظه کاری در برآورد ها انجام گرفته و احتمال تغییر در مفروضات محتمل می باشد.