لزوم بهبود سطح توانگری مالی شرکتها برای حفظ کابینه مدیریتی
معاون مدیرعامل در امور مناطق، شعب و نمایندگان بیمه پاسارگاد در خصوص نتایج عدم توجه به بهبود سطح توانگری شرکت های بیمه گفت: زمانی که شرکت بیمه طبق آیین نامه های ابلاغی به بهبود سطح توانگری مالی خود نپردازد، در آخرین مرحله کابینه هیئت مدیره آن مؤسسه تغییر خواهد کرد.
فرامرز روحانی معاون مدیرعامل در امور مناطق، شعب و نمایندگان بیمه پاسارگاد در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز پس از بیان تفاوت عملیات شرکت بیمه با سایر مؤسسات مالی گفت: تفاوت در عملیات شرکتهای بیمه با سایر مؤسسات مالی به دلیل نوع عملکرد و خدماتی است که این شرکتها ارائه میکنند. این عملیات نشان دهنده رابطه حقوقی و مالی بین بیمه گر و بیمه گذار است که با عقد بیمه نامه صورت میگیرد.
وی افزود: هرچند خسارت و غرامت از سوی شرکت بیمه تأمین میشود اما این رخداد قطعی نیست؛ لذا فاصله بین زمان پرداخت حق بیمه و خسارت این امکان را برای بیمه گر فراهم میکند تا از منابع مذکور برای سرمایهگذاری و سودآوری بهره برد.
معاون مدیرعامل در امور مناطق، شعب و نمایندگان بیمه پاسارگاد از ترکیب پرتفوی بیمهای، خسارات پرداختی، حق بیمههای دریافتی و نوع بیمههای ارائه شده توسط شرکت به عنوان عوامل مؤثر بر توانگری شرکتهای بیمه و سودآوری آنها نام برد.
روحانی افزود: از دیگر موارد می توان به زمان برآوردی اجرای تعهدات بیمه گر، نوع سرمایهگذاری و وصول حق بیمه اشاره کرد. اگرچه معیارهای دیگری را نیز میتوان به این مجموعه افزود.
وی با تفکیک مشتریان شرکتهای بیمهای به حقیقی و حقوقی تصریح کرد: در حال حاضر معیار و شاخصهای برای رتبه بندی شرکتهای بیمه وجود ندارد و تنها به صورت سالانه به میزان پرتفوی حق بیمه ای طبقه بندی و توسط بیمه مرکزی اعلام میشود. بیمه گذاران خرد بیش از رتبه شرکت بیمه به خوش نامی و پوشش های بیمه نامه و نرخ بیمه نامهها توجه میکنند.
معاون مدیرعامل در امور مناطق، شعب و نمایندگان بیمه پاسارگاد در خصوص نحوه انتخاب شرکتهای بیمه توسط بیمه گزاران حقوقی گفت: در صورتی شرکتها و مؤسسات در هیچ شرکت بیمه ای سهامدار نباشند، در انتخاب شرکت بیمه، حق بیمه پرداختی و نحوه پرداخت را ملاک انتخاب قرار می دهند.
روحانی با اشاره به عدم توجه بیمه گذاران به سطح توانگری شرکتهای بیمه ادامه داد: در بسیاری از موارد شرکت بیمه انتخابی اشخاص حقوقی فاقد تشکیلات مناسب برای ارائه خدمات پس از فروش بیمه نامه هستند چرا که انتخاب این شرکت صرفاً بر اساس روابطی بوده که مابین آنها قرار داشته است.
وی در خصوص عوامل مؤثر بر رتبه بندی شرکتها در صنعت بیمه گفت: صرفا رتبه بندی شرکتهای بیمه بر اساس میزان پرتفوی حق بیمه سالانه تعیین میشود درحالی که عوامل مؤثر بر رتبه بندی آنها به طور کامل در صنعت بیمه کشور وجود ندارد. آنچه که به عنوان رتبه بندی اعتباری شرکتهای بیمه شناخته میشود تنها بر اساس سطح توانگری مالی شرکتهای بیمه است.
معاون مدیرعامل در امور مناطق، شعب و نمایندگان اظهار داشت: طبق آیین نامه شماره ۶۹ شورای عالی بیمه نحوه محاسبه و نظارت بر سطح توانگری مؤسسات بیمه را به بیمه مرکزی واگذار نمود که توانایی مالی شرکت بیمه براساس پوشش ریسکهای پذیرفته شده تعریف شد.
روحانی با اشاره به سطوح توانگری مالی بیان کرد: در آیین نامه مذکور ۵ سطح برای توانگری مالی شناسایی شده که نسبت توانگری مالی مؤسسه بر اساس آنها توسط بیمه مرکزی سنجیده میشود. نسبت توانگری مالی در صورتی که کمتر از یک باشد، بیمه مرکزی شرکت را در رتبههای بین ۲ تا ۵ قرار می دهد که با توجه به رتبه تعیین شده در آیین نامه طبقه بندی میشوند.
وی افزود: در صورتی که مؤسسه بیمه ای در سطوح مذکور قرا میگیرد باید طبق آیین نامه اقداماتی به منظور افزایش رتبه خود انجام دهد. زمانی که در سطوح ۳ یا ۴ قرار گرفت، بیمه مرکزی اقداماتی را تعیین میکند که توسط شرکت انجام شود به عنوان مثال از پرداخت پاداش به هیئت مدیره و مدیران خودداری نماید؛ عملیات صدور بیمه نامه را کاهش دهد.
معاون مدیرعامل در امور مناطق، شعب و نمایندگان بیمه پاسارگاد تصریح کرد: همچنین مؤسسه مذکور باید از توسعه فعالیتهای بیمهای خودداری نماید و در نهایت حتی ممکن است که لازم باشد اعضای هیئت مدیره خود را در صورت عدم بهبود رتبه باید تغییر دهد. تمامی این موارد در اختیارات بیمه مرکزی است که پروانه فعالیت در یک یا چند رشته بیمه ای مؤسسات را بر اساس ۵ سطح توانگری مالی مؤسسه تعلیق یا ابطال نماید.
روحانی در پایان با اشاره به معیارهای رتبه بندی در صنعت بیمه بیان کرد: موارد متعددی در رتبه بندی شرکتهای بیمه لحاظ میشود که میتوان به حق بیمه، ترکیب پرتفوی، خسارات پرداختی، عملیات اتکایی، ذخایر فنی، سرمایهگذاریها، داراییهای ثابت، بدهیهای بیمه گذاران، رضایت مندی مشتریان، شبکه فروش، محصولات جدید، تشکیلات و منابع انسانی، سطح توانگری، ثبات مدیریت و رعایت آیین نامهها و دستورالعملهای دستگاه نظارت اشاره کرد.