ورود استارت آپ ها به بازار رونق می یابد
با برخط شدن خدمات غیرحضوری صدور و ابطال واحدهای صندوق ها مشکلات پیش پای استارتاپ ها را تا حد مطلوبی مرتفع کند و می تواند زمینه را برای ورود شرکتهای جدید به این حوزه و حتی بروز و ظهور شرکت هایی که صرفا و به صورت تخصصی به ارائه خدمات در زمینه صدور و ابطال واحدهای صندوق های سرمایه گذاری فعالیت می کنند، فراهم سازد.
مهدی عبدی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، گفت: حضور هرچه بیشتر عموم مردم و سرمایه های خرد آنها در بازار سرمایه و تعمیق این بازار همواره از دغدغه های اصلی مسئولین و اهالی بازار سرمایه بوده است و تلاش برای آشنایی مردم با ابزارهای مالی ارائه شده در بازار سرمایه در دستور کار ارکان بازار سرمایه قرار داشته است.
وی افزود: از سوی دیگر گسترش ابزارها به منظور استفاده افرادی که تخصص لازم و یا زمان کافی برای سرمایه گذاری مستقیم در بازار سرمایه را ندارند، مورد پیگیری قرار داشته است. اما بر خلاف آنچه در مورد محصولات ارائه شده در شبکه بانکی اتفاق می افتد، بسترهای محدودی برای ارائه محصولات مالی به عموم مردم وجود دارد و به رغم پیشرفت های حاصل شده در سال های اخیر، همچنان بسیاری از افراد به سهولت امکان دریافت خدمات مالی مربوط به بازار سرمایه را ندارند.
مدیر سرمایه گذاری شرکت تامین سرمایه بانک ملت در ادامه گفت: از مهمترین ابزارهایی که می تواند زمینه سرمایه گذاری غیرمستقیم افراد در بازار سرمایه را فراهم کند، انواع صندوق های سرمایه گذاری هستند. دستورالعمل جدید سازمان بورس برای دریافت و ارسال برخط درخواستهای صدور و ابطال این صندوق ها، گامی موثر در جهت ارائه هرچه بهتر و ساده تر خدمات مالی به عموم افراد جامعه است و می تواند زمینه حضور هرچه بیشتر افراد در بازار سرمایه را فراهم سازد.
مزایا و معایب
به گفته عبدی؛ همانطور که اشاره شد، امکان فروش واحدهای صندوق های سرمایه گذاری به بخش های گسترده تری از جامعه که تا پیش از این کمتر از این ابزارها استفاده می کردند، مهمترین مزیت این طرح محسوب می شود.
وی گفت: پیش بینی می شود اپلیکیشن های پرداخت که تعداد کاربران بالایی دارند از جمله اولین شرکت هایی باشند که بستر لازم را برای صندوق ها به منظور صدور و ابطال واحدهای صندوق فراهم کنند. همچنین اپلیکیشن های همراه بانک بانک ها نیز می توانند از این امکان بهره برده و با توجه به اینکه کاربران آنها احراز هویت شده اند، از مانده حساب آنها جهت صدور واحدهای صندوق های سرمایه گذاری با موافقت کاربر استفاده کنند. مانند فعالیتی که در حال حاضر برخی از کارگزاری ها این خدمت را به مشتریان خود بر پایه مانده نقدینگی استفاده نشده در حساب کارگزاری انجام می دهند.
مدیر سرمایه گذاری شرکت تامین سرمایه بانک ملت همچنین تصریح کرد: این امر با توجه به تجمیع حجم زیادی از مبالغ خرد می تواند به توسعه صندوق ها، افزایش دارایی های تحت مدیریت آنها و همچنین افزایش قدرت تامین مالی از طریق بازار سرمایه کمک شایانی نماید.
عبدی در ادامه گفت: از آنجایی که دسترسی گسترده به این ابزار می تواند مخاطراتی را به لحاظ امنیت سامانه ها و دیگر ملاحظات به همراه داشته باشد، شاید استفاده پلکانی و بازخورد گرفتن و رفع معایب احتمالی بتواند نتایج بهینه تری داشته باشد. به عنوان مثال ابتدا تا سطح محدودی از واحدهای صندوق ها از این طریق قابل فروش باشد و با توجه به نحوه عملکرد هر سامانه و استقبال سرمایه گذاران از آن، این میزان افزایش یابد. نظارت مستمر سازمان بر عملکرد سامانه ها و صندوق ها در این زمینه، به ویژه در ابتدای کار ضروری به نظر می رسد.
مزایای این طرح برای صندوق ها
وی با تاکید بر الزام سجامی بودن سرمایه گذاران برای استفاده از این بستر گفت: این نکته دیگری است که در این خصوص حائز اهمیت است؛ هرچند ایجاد این محدودیت در ابتدای کار می تواند مطلوب باشد، اما در بلندمدت امکان استفاده از آن برای سایرین نیز می تواند مهیا شود چرا که فعالان بازار سرمایه عموما از شیوه های رایج فعلی نیز امکان صدور و ابطال واحدهای صندوق را داشته اند و هدف اصلی از ایجاد این بستر ارائه خدمات به کسانی است که شاید فعالیتی در بازار سرمایه نداشته اند.
مدیر سرمایه گذاری شرکت تامین سرمایه بانک ملت در زمینه مزایای این طرح برای صندوق ها عنوان کرد: مدیران صندوق های سرمایه گذاری با استفاده از این دستورالعمل این امکان را خواهند داشت تا واحدهای صندوق را در ابعاد گسترده تری به سرمایه گذاران ارائه کرده و از این طریق به افزایش اندازه صندوق، افزایش دارایی های تحت مدیریت و در نهایت افزایش کارمزد دریافتی و درآمد خود دست یابند؛ اما از آنجا که طبق این دستورالعمل هزینه های ناشی از انعقاد قرارداد با شرکتهای ارائه دهنده این خدمات به عهده مدیر صندوق خواهد بود، باید نقطه بهینه برای استفاده از این بستر مورد توجه مدیران صندوق قرار گیرد.
عبدی در ادامه چرایی مزایای طرح مذکور برای صندوق ها اظهار داشت: چنانچه از این محل به نحو مطلوبی واحدهای صندوق به فروش نرسد، صرفا برای آنها افزایش هزینه خواهد داشت، اما در صورت استقبال سرمایه گذاران نه تنها این هزینه ها پوشش داده خواهد شد، بلکه افزایش درآمد را نیز برای آنها به همراه خواهد داشت.
کمک به استارتاپ ها
وی معتقد است: دستورالعمل فوق به استارتاپ ها کمک می کند. به گونه ای که طی سال های اخیر شاهد بودیم که شرکتهای استارتاپ زیادی در این حوزه فعالیت کرده اند و طرح های نوین و جذابی در این زمینه ارائه داده اند که به علت محدودیت های قانونی فرصتی برای ارائه خدمات موردنظر خود نیافتند. اجرایی شدن این دستورالعمل علاوه بر آنکه می تواند مشکلات پیش پای این استارتاپ ها را تا حد مطلوبی مرتفع کند، می تواند زمینه را برای ورود شرکتهای جدید به این حوزه و حتی بروز و ظهور شرکت هایی که صرفا و به صورت تخصصی به ارائه خدمات در زمینه صدور و ابطال واحدهای صندوق های سرمایه گذاری فعالیت می کنند، فراهم سازد.
به گفته مدیر سرمایه گذاری شرکت تامین سرمایه بانک ملت؛ استقبال از طرح مذکور، بسته به میزان اطلاع رسانی پیش از آن، نحوه عملکرد شرکتهایی که به ارائه خدمات در این حوزه خواهند پرداخت، تعداد صندوق های سرمایه گذاری که واحدهای خود را از این طریق عرضه خواهند کرد و همچنین شرایط کلی حاکم بر بازار سرمایه می تواند متفاوت باشد.
عبدی در پایان ابراز کرد: انتظار می رود در صورتی که امکان استفاده از این بستر برای عموم مردمی که حتی تاکنون با بازار سرمایه ارتباط مستقیمی نداشته اند فراهم گردد، مورد توجه سرمایه گذاران قرار گیرد.