با اجرای طرح های توسعه ای؛ «وهور» ۱.۰۶ درصد از برق صنعت نیروگاهی کشور را تولید خواهد کرد
یک کارشناس بازار سرمایه به بررسی شرکت مدیریت انرژی تابان هور با نماد «وهور» و سودآوری آن در بازار سرمایه پرداخت و وضعیت صنعت نیروگاهی در کشور را تشریح کرد. با توجه به طرح های توسعه ای «وهور» در سال ۱۴۰۰، در صورت اجرای درست این طرح ها، ظرفیت نیروگاه های شرکت مدیریت انرژی تابان هور در صنعت برق، به ۱.۰۶ درصد خواهد رسید.
محمد هادی حمیدی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره وضعیت نماد «وهور» در بازار سرمایه گفت: در حال حاضر شرکت مدیریت انرژی تابان هور با نماد «وهور» در بازار ثانویه بازار سرمایه در حال معامله است. «وهور» از شرکت های فرعی، شرکت سرمایه گذاری امید است. در حال حاضر «وامید» بیش از ۹۰ درصد مالکیت «وهور» را به خود اختصاص داده است. نکته حائز اهمیت این است که «وهور» یکی از شرکت های مهم و فعال در صنعت نیروگاهی است که در حال حاضر ۶ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان سرمایه دارد.
وی اضافه کرد: سال گذشته «وهور» با افزایش سرمایه ۱۶۰۰ درصدی خود، از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی های سرمایه گذاری بلندمدت توانست سرمایه خود را از ۴۰۰ میلیارد تومان به ۶ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برساند.
این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه در حال حاضر چند شرکت مهم در زیرمجموعه «وهور» قرار دارد، مهم ترین شرکت زیرمجموعه «وهور» را شرکت تولید نیروی برق سبز منجیل عنوان کرد که نزدیک به ۲ الی ۳ میلیارد تومان، هزینه تمام شده برای «وهور» داشته است.
وی ادامه داد: میزان مالکیت «وهور» در این شرکت حدود ۹۹.۵ درصد است. باید شرکت تولید نیروی برق سبز منجیل از جمله شرکت های تولیدکننده انرژی پاک است و هیچ استفاده از سوخت های فسیلی ندارد.
حمیدی در این خصوص با بیان اینکه نرخ فروش شرکت فوق، ۱۵ برابر نرخ فروش سایر نیروگاه ها است، تصریح کرد: این شرکت در حال حاضر ظرفیت اسمی تولید ۹۶ مگاوات ساعت را دارد اما تولید واقعی این شرکت در سال گذشته ۱۸۷ هزار مگاوات ساعت برق با نرخ فروش ۱۰۸۷ تومان بود. این نرخ بسیار بالاتر از نرخ فروش برق شرکت های تولیدکننده است. به عنوان مثال، نیروگاه دماوند در فصل گرما سال گذشته، هر مگاوات ساعت را ۷۰۵ ریال فروخته است در حالی که شرکت تولید نیرو برق سبز منجیل، در همین مدت مشابه، هر مگاوات ساعت را ۱۰۸۷ تومان به فروش رسانده است.
وی در ادامه به سایر شرکت های زیرمجموعه «وهور» اشاره کرد و گفت: شرکت تعبیرسازان امید نیز نیروگاهی با ظرفیت اسمی ۱۴۳۴ مگاوات ساعت احداث شده که هنوز به بهره برداری نرسیده است اما هزینه تمام شده این شرکت برای «وهور» حدود ۲ تا ۱۰۰ میلیارد تومان بوده است. بهره برداری این نیروگاه در دو مرحله انجام می شود، یکی در ماه جاری و دیگری در خردادماه ۱۴۰۱ به بهره برداری خواهد رسید.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: شرکت تولید برق گیلان، یکی دیگر از شرکت های مهم زیرمجموعه «وهور» است که در حال حاضر در بازار سرمایه پذیرش شده و سهام آن در این بازار معامله می شود. سهم مالکیت «وهور» در این شرکت حدود ۲۰ درصد است. بهای تمام شده این شرکت برای «وهور» حدود ۲۱۰۰ میلیارد تومان است. ظرفیت اسمی این نیروگاه ۱۳۰۰ مگاوات است است.
حمیدی ادامه داد: شرکت تدبیرسازان سرآمد یکی دیگر از شرکت های زیرمجموعه «وهور» است که میزان مالکیت «وهور» در این شرکت حدود ۲۵ درصد است و ۱۶۰۰ میلیارد تومان، هزینه تمام شده این شرکت برای وهور می باشد.
وی با اشاره به چند طرح توسعه ای «وهور» در سال جاری، عنوان کرد: در حال حاضر «وهور» در سال ۱۴۰۰، چند طرح توسعه ای دارد که عملیاتی خواهد شد. این طرح های توسعه ای عبارتند از: راه اندازی نیروگاه ۱۸ مگاواتی جاسک، سرمایه گذاری در مزارع خورشیدی به ظرفیت ۲۰ مگاوات، راه اندازی و بهره برداری از واحد بخار نیروگاه سیلک به ظرفیت ۱۸۰ مگاوات و احداث نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی سیرجان ۲، است که این نیروگاه به روش بوت انجام خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است که اگر این طرح های توسعه ای اجرا شود، ظرفیت نیروگاه شرکت مدیریت انرژی تابان هور در صنعت برق، به ۱.۰۶ درصد خواهد رسید.
حمیدی با اشاره به سود خالص «وهور» در سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۹۹، بیان کرد: «وهور» در سال مالی منتهی به ۳۰ آذر ۹۹، حدود ۱۱۰۰ میلیارد تومان سود خالص شناسایی کرد که عمده آن را به سود اندوخته انتقال یافت. پیش بینی می شود در سال جاری، سود خالص «وهور» با توجه به افزایش نرخ برق، افزایش یابد. البته باید در نظر داشت که با توجه به اینکه شرکت مدیریت انرژی تابان هور به دلیل داشتن شناوری پایین، جز شرکت های برتر صنعت نیروگاهیی کشور است و در بازار سرمایه نیز معاملات روان و خوبی دارد. همچنین سهامداران این شرکت نیز نسبت به باقی نیروگاه های حاضر در بازار سرمایه، بازدهی مناسب تری را کسب کرده اند.
وی یادآوری کرد: متاسفانه صنعت نیروگاهی کشور، با توجه به اجرای نرخ گذاری دستوری، در حال حاضر صنعت خوبی برای سرمایه گذاری نیست زیرا نرخ بازگشت سرمایه در این صنعت حدود ۷ درصد است. به عبارت دیگر سرمایه گذاران با سرمایه گذاری در این صنعت، ۱۳ سال زمان نیاز دارند تا به اصل سرمایه خود، دست یابند.
حمیدی در پایان ابراز امیدواری کرد: امیدواریم دولت جدید، با اصلاح قیمت گذاری دستوری، شرایطی را فراهم کند تا نیروگاه های حاضر در بازار سرمایه، به بازدهی مناسبی دست یابند و سرمایه گذاران جدید نیز ترغیب شوند تا وارد صنعت نیروگاهی شده و سرمایه گذاری کنند تا مشکل برق کشور، مرتفع شود. در حال حاضر قطعی برق در کشور به اوج رسیده است و بسیاری از خانوارها در ساعاتی برق ندارند و صنایع نیز با کمبود برق زیادی مواجه هستند.