تخلف در بازگشایی نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت
متاسفانه برخلاف ترتیبابی که برای بازگشایی نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت در نظر گرفته شده بود، تنها پس از افزایش سرمایه، نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی به تابلو بورس رفته و مورد خرید و فروش قرار گرفتند.
محمدرضا جودکی در گفت وگو با خبرنگار بورس امروز، درباره وضعیت توقف خرید و فروش سهام عدالت به روش مستقیم بیان کرد: سهامدارانی که مدیریت مستقیم را برای سهام عدالت خود انتخاب کردند، اختیار خرید و فروش را به صورت ۳۰ درصدی، بر اساس اعلام سازمان بورس، به دست آوردند.
وی افزود: در این روش کارگزاری ها ثبت سفارش را انجام داده و سهام به صورت بلوکه فروخته شد. بعد از مدتی جلوی خرید و فروش در این روش مدیریتی گرفته شد.
سهام عدالت خود را نفروشید
این کارشناس سهام عدالت در خصوص خرید و فروش سهام عدالت به روش غیرمستقیم توضیح داد: در روش مدیریت غیرمستقیم سهام عدالت، آنچه در تابلو بورس معامله می شود، نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی است. متاسفانه جلوی معاملات این نوع روش مدیریتی گرفته نشد و در این میان مردم بیش از پیش زیان دیدند. در حالی که باید نمادهای این شرکت های سرمایه گذاری بسته می شدند یا حداقل صندوق حمایت توسعه بازار، از این نمادها حمایت می کرد زیرا ۵ در هزار (۲ هزار سهام عدالت) به این صندوق منتقل شده بود تا از این صندوق از سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی، حمایت کند.
جودکی با بیان اینکه هیچ حمایتی از سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی در بازار نشد، یادآوری کرد: سهام بسیاری از شرکت های سرمایه گذاری استانی به زیر ۵۰ درصد ارزش اسمی ریزش کرد و به فروش رسید.
وی با انتقاد از عدم نظارت دقیق بر ریزش ارزش سهام عدالت، به آیین نامه شورای عالی بورس در تاریخ ۴ مرداد سال ۹۹ اشاره کرد که به رغم ابلاغ آن، آیین نامه مزبور بر اساس ترتیبات خود، اجرا نشد!
وی در توضیح بیشتر ماده ۶ این آیین نامه را مورد اشاره قرار داد که از چندین تبصره برخوردار است.
وی اظهار داشت: در این تبصره ها به صراحت بیان شده است که شرکت های سرمایه گذاری استانی ابتدا باید مجامع عمومی فوق العاده خود را برگزار کرده، افزایش سرمایه را تصویب کنند و سپس بعد از اجرای افزایش سرمایه، اقدام به اصلاح اساسنامه کنند. بعد از اصلاح اساسنامه، اقدام به انتخاب مدیران انجام شود. سپس سازمان بورس و سازمان خصوصی سازی موظف هستند تا سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی را از وثیقه آزاد کنند. بعد از طی شدن همه این مراحل، شرکت های سرمایه گذاری استانی می توانند به سازمان بورس درخواست بدهند و بعد از طی شدن روند قانونی آن، به تابلوی بورس رفته و خرید و فروش شوند.
جودکی یادآوری کرد: متاسفانه امروز شاهدیم که بعد از افزایش سرمایه، اقدامات بعدی نادیده گرفته شده و شرکت های سرمایه گذاری استانی به تابلو بورس رفته و خرید و فروش می شود.
سهام عدالت روشی برای مشارکت اقتصادی عامه مردم
این کارشناس سهام عدالت با اشاره به اهداف سهام عدالت بیان کرد: واقعیت این است که هدف سهام عدالت این نیست که دولت سهامی به مردم اختصاص دهد تا آنها به سرعت آن را بفروشند و معامله کنند زیرا در این صورت، همان ۱۵ سال پیش، نظام سهامی به مردم می داد تا آن را به سرعت بفروشند و دیگر چنین روندی را طی نکنند.
جودکی ادامه داد: هدف از اجرای سهام عدالت این بود که درآمد پایدار و ماندگاری را برای مردم از طریق سهام عدالت فراهم شود. به عبارت دیگر نظام قصد داشت با اجرای سهام عدالت، درآمد خانوارها را در قالب توسعه بخش تعاون، افزایش دهد؛ در نتیجه با پشتوانه دارایی مردم، هم اهداف اقتصادی محقق می شد و هم مردم در امور اقتصادی کشور مشارکت داشتند.
وی اضافه کرد: امروز شاهد مشارکت مردم در زمینه های اجتماعی و سیاسی هستیم و با ایجاد سهام عدالت، شرایط مشارکت اقتصادی آنها نیز فراهم شد.
دولت جدید سهام عدالت را به ریل اصلی بازگرداند
این کارشناس سهام عدالت از دولت جدید خواست تا سهام عدالت را به ریل اصلی خود بازگرداند و گفت: ریل اصلی سهام عدالت، بند یک منویات ۸ بندی مقام معظم رهبری در تاریخ ۱۲ تیر ماه سال ۸۵، ماده ۳۵ و ۳۶ اصل ۴۴ است. بنابراین دولت جدید باید به سرعت نماد شرکت های سرمایه گذاری استانی را در تابلو بورس ببندد زیرا بازماندن این نمادها، به زیان مردم است.
جودکی تصریح کرد: در آیین نامه شورای عالی بورس نیز، فرهنگ سازی سهامداری به عنوان وظیفه ایجاد شده است که متاسفانه طی سال های اخیر، هیچ اقدامی در این خصوص انجام نشده است و امیدواریم که دولت جدید، بتواند برنامه ای در این راستا، تدوین و اجرا کند.
وی از سهامدارانی که به صورت غیرمستقیم سهام عدالت خود را مدیریت می کنند، درخواست کرد: از سهامداران سهام عدالت به روش غیرمستقیم درخواست داریم در این روزهای بازار که سهام عدالت آنها بسیار پایین تر ارزش اسمی خود در حال معامله است، سهام عدالت خود را نگاه دارند و به هیچ عنوان آن را نفروشند. متاسفانه امروز شاهد حضور یک سری دلالان هستیم که از ناآگاهی سهامداران سو استفاده کرده و به نفع خود، سهام شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت را در بازار جمع می کنند.
این کارشناس سهام عدالت پیش بینی کرد: در صورتی که دولت جدید اقدامات اصلاحی را به درستی و به سرعت انجام دهد، می توان پیش بینی کرد که اگر دولت در آینده بخواهد فعالیت اقتصادی در کشور انجام دهد، می تواند بدون نیاز به منابع دولتی و تنها به پشتوانه سهام عدالت، به خصوص در استان های کمتر توسعه یافته، برنامه های خود را اجرا کند. اجرای طرح های توسعه ای برای سهامداران سود خوبی را به همراه دارد.
جودکی با اشاره به سود سهام عدالت در سال جاری گفت: سود سهام عدالت برای امسال از ۱۵۰ تا ۱۷۰ تومان به مردم پرداخت شد که حدود ۱۰ برابر شده است. اگر سهام عدالت در مسیر اصلی خود قرار گیرند و قوانین به خوبی اجرا شوند، هدفی که برای سهام عدالت در نظر گرفته شده است، محقق خواهد شد.
وی در پایان در خصوص گزارش تخلفات سهام عدالت و پیگیری آن در مجلس شورای اسلامی گفت: بخشی از این تخلفات به قوه قضاییه و برخی دیگر به رئیس مجلس شورای اسلامی ارجاع داده شده است. برخی از گزارش ها نیز فعلا در حال بررسی هست. متاسفانه تخلفات در خصوص سهام عدالت زیاد است و به طور کلی می توان گفت حقوق مردم در این خصوص ضایع شده است.