نیاز بازار به اوراقی مانند تبعی
در بازار بورس ایران سهامداران همواره از رشد قیمت سود برده و باکم شدن قیمت در بازار ریزشی زیان کرده و از بازار دور میگردند. یکی از نکات قابل اهمیت برای سهامداران اطمینان از بازده مورد انتظار برای معاملاتی است که در بازار سرمایه انجام میدهند. ابزارهای نوین مالی گسترش پیداکرده و این امکان را در اختیار سهامداران قرار داده تا بتوانند در روزهای منفی و هنگام ریزش بازار نیز بازدهی خود را تا حدودی تضمین نمایند. اوراق اختیار فروش تبعی ابزاری است که ریسک سرمایهگذاری را تا حدود زیادی کاهش داده و میتوان آن را بیمه کردن قیمت سهم نیز نامید.
به گزارش خبرنگار بورس امروز، طرح انتشار اوراق اختیار فروش تبعی در ۱۶ مردادماه سال ۱۳۹۱ با عنوان «عرضه اختیار فروش تبعی برای سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بورس تهران» در شورای عالی بورس به تصویب رسید و اجرایی گردید.
اوراق اختیار فروش تبعی توسط شرکت عرضه کننده سهام صادرشده و به فروش میرسد و در آن شرکت تعهد میکند سهام خود را در قیمت مشخص (قیمت اعمال) و در تاریخی از قبل تعیینشده (تاریخ اعمال) مجدداً از خریدار سهم بازخرید نماید. شرکتهای منتشر کننده قبل از انتشار این اوراق مشخصات و شرایط آن را در اطلاعیه عرضه اوراق اختیار فروش تبعی منتشر مینمایند. سهامداران بایستی قبل از اقدام به خرید اوراق اختیار فروش تبعی این اطلاعیه عرضه اوراق را موردتوجه و مطالعه قرار دهند.
چیستی اوراق اختیار فروش
اوراق تبعی نوعی از اوراق اختیار فروش به مدل اروپایی است که به خریداران خود این امکان را میدهد تا دارایی پایه اختیاری که در حقیقت همان سهام پایه در بازار بورس و اوراق بهادار است را با در نظر گرفتن قیمت سهام هنگام عرضه اوراق و نرخ آن بیمه کند. با این کار به عبارتی کسب بازدهی از سهام برای شخص سرمایه گذار میسر میشود.
در نتیجه این فرایند است که به نوعی بیمه سهام صورت میپذیرد. عرضه کننده این دست از اوراق، یا شرکت است که به نام ناشر هم شناخته میشود، یا سهامدار عمده؛ هدف آنها در اصل ایجاد یک ثبات نسبی و همین طور اطمینان برای سهام است. اوراق تبعی با این که از ریسک زیاد به همراه بازدهی مناسب و چشمگیر برخوردار است، برای سرمایه گذارانی که اهل حرکتهای ریسکی در بازار هستند خوب به نظر میآید.
این قبیل از اوراق در بازار ثانویه توانایی معامله را ندارند و فقط در زمان عرضه شدنشان توسط ناشر است که میشود برای معامله مورد بهرهبرداری قرار گیرند.
بر این اساس با توجه به گسترش و توسعه ابزار در بازارهای مالی و سرمایهگذاری، شرکتها برای حمایت از سهام خود تنها نیاز بهصرف هزینههای هنگفت و خرید سهام در قیمتهای پایین، قراردادهای سبد گردانی و بازار گردانی و … ندارند، بلکه با انتشار اوراق اختیار فروش تبعی، ضمن تائید ارزندگی سهام شرکت، هیجان را در بازارهای نزولی از سهام شرکت دور کرده با تضمین مبلغ خرید سهام ضمن تضمین سود و بازده سهامداران، در صورت افزایش قیمت سهم در تاریخ اعمال نیازی به بازگرداندن وجه به سهامدار نبوده و هر دو طرف دریک معامله برد برد قرار خواهند گرفت.