فولادی ها به دنبال راه حلی در برابر تعطیلی
صنعت فولاد همواره فرایند پیوسته ای دارد که اگر این روند تولیدی متوقف شود، منجر به خسارت های سنگینی در این فرایند خواهیم بود. به عنوان مثال تنش دما منجر به کاهش عمر محصولات فولادی می شود. تدوام قطعی برق در صنایعی مانند فولاد می تواند خسارات زیادی را به دنبال داشته باشند و منجر به تعطیلی صنایع وابسته از جمله خودروسازی، لوله سازی و پروفیل شود. در پی این رخداد، انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران طی نامهای به وزیر صنعت، معدن و تجارت، ضمن تشریح تبعات توقف فعالیتهای تولیدی شرکتهای زنجیره فولاد، پیشنهادات خود برای مدیریت تولید در صنعت فولاد در شرایط کمبود برق را ارائه داد.
به گزارش بورس امروز، انجمن فولاد در این نامه با ارائه اطلاعات دقیق نشان داده که میزان مصرف برق زنجیره فولاد صرفاً در حلقه ذوب و فولادسازی بیشتر از سایر صنایع است. در پی انتشار این نامه، مدیرعامل بورس کالا نیز در نامه ای به وزارت صمت خواستار پیگیری تامین برق صنایع فولاد و سیمان شد. سلطانی نژاد، در نامه ای به کشاورز معاون وزارت صمت به تاثیرات قطعی برق صنایع سیمان و فولاد بر بازار این محصولات و عرضه ها در بورس اشاره و پیشنهاداتی را به منظور بهبود اوضاع مطرح کرد؛ بر این اساس چنین عنوان شده است که پیگیری تامین برق صنایع فولاد و سیمان به ویژه سیمان حداقل تا سطح ۵۰ درصد و افزایش تولید اعلام ممنوعیت فروش خارج از بورس جهت کشف قیمت منصفانه تجمیع عرضه ها و انجام عرضه هر دو هفته یکبار عرضه سلف سیمان (با موعد تحویل بیش از یک ماه) جهت اطمینان بخشی به پیمانکاران پروژه ها و خریداران در تامین نیاز آتی ایشان که این امر نیازمند اطمینان از تامین برق در موعد سررسید تحویل خواهد بود.
نامه انجمن فولاد
متن کامل نامه انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به وزیر صنعت، معدن و تجارت به شرح زیر است:
همانگونه که مشاهده می گردد، میزان مصرف برق زنجیره فولاد صرفاً در حلقه ذوب و فولاد سازی بیشتر از سایر صنایع می باشد و سایر حلقه های زنجیره فولاد مصرفی مشابه سایر صنایعی دارند که در حال حاضر مجاز به فعالیت می باشند.
بر این اساس و به منظور مدیریت تولید و بازار داخلی و صادراتی زنجیره فولاد در شرایط بحرانی فعلی ناشی از کمبود برق( ۳ هفته اعلامی )، پیشنهاد می گردد:
۱- حلقه های مختلف زنجیره فولاد (به جز ذوب و فولاد سازی مشابه سایر صنایع از جمله کاشی و سرامیک، آلومینیوم ،…) امکان فعالیت و تولید داشته باشند.
۲- کارخانجات فعال در حلقه ذوب و فولاد سازی به منظور مشارکت در تنظیم بازار داخلی و جلوگیری از توقف صادرات و ارزآوری بتوانند حداقل در زمان غیر از اوج بار مثل ساعات شب فعالیت و تولید نمایند.
ضمناً این انجمن اعلام آمادگی کرده است که در راستای تامین منافع ملی و کمک به پایداری شبکه برق کشور و با همکاری واحد های تولیدی، به جای دستور تعطیلی به کلیه کارخانجات زنجیره فولاد، کاهش برق مصرفی مورد انتظار از صنعت فولاد در هفته های آتی را برنامه ریزی و مدیریت نماید.
پیشنهاد انجمن فولاد
انجمن فولاد پیشنهاد داده که حلقههای مختلف زنجیره فولاد (به جز ذوب و فولادسازی) مشابه سایر صنایع امکان فعالیت و تولید داشته باشند و به واحدهای ذوب و فولادسازی نیز حداقل در زمان غیر از اوج بار مثل ساعات شب، اجازه فعالیت داده شود. در این خصوص سبحانی رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد عنوان کرده است که نامه ای نیز به وزارت نیرو ارسال شد تا به نمایندگی از فولادسازان خواستار راهی برای تدوام تولید باشد زیرا توقف خط تولید کارخانه های فولادی، شوک زیادی به بازار وارد می کند و صنایع پایین دستی مانند لوازم خانگی و خودرو نیز تحت تاثیر آن قرار می گیرند.
انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تأکید کرده است که محدودیتهای اخیر ابلاغی برای کارخانجات زنجیره فولاد کشور که حداکثر ۱۰ درصد از دیماند مصرفی آنان را مجاز شمرده است، عملاً موجب تعطیلی واحدهای تولیدی این زنجیره شده که قطعاً تبعات نامطلوبی برای تنظیم بازار داخلی محصولات فولادی خواهد داشت و همچنین موجب اخلال در روند صادرات و ارزآوری فولاد کشور خواهد شد. انجمن فولاد پیشنهاد داده که بهجای دستور تعطیلی به کلیه کارخانجات زنجیره فولاد، به این انجمن اجازه داده شود تا با همکاری شرکتهای تولیدی، با مدیریت تولید در این زنجیره، کاهش برق مصرفی مورد انتظار از صنعت فولاد را برنامهریزی و مدیریت نماید. این انجمن برای تأمین خواستههای مرتبط به صرفهجویی در مصرف برق همزمان با تداوم فعالیت تولیدکنندگان زنجیره فولاد، ابراز آمادگی کرده است.
در این میان نیلی مدیر ارشد خدمات پشتیبانی شرکت فولاد مبارکه می گوید: هر سال، در فصول گرم سال به خصوص از ۱۵ خرداد تا اواخر تیرماه، به صورت متناوب، محدودیت های انرژی از جمله برق را برای صنایع اعمال می کنند. این میزان محدودیت عموما ۳۰ درصد مصرف آنها بوده است که در صورتی که صنایع داوطلبانه آن را انجام دهند، تخفیفاتی دریافت می کنند و از سوی دیگر با شرکت توانیر برای گذراندن فصل تابستان همکاری کرده اند.
وی با اظهار تاسف ادامه می دهد: محدودیت ها در سال جاری از اوایل اردیبهشت ماه آغاز شد و به جای آنکه بخشی از میزان مصرف به عنوان مثال ۴۰ تا ۵۰ درصد از میزان مصرف باشد، در آخرین مرحله به ۹۰ درصد از میزان مصرف رسید و میزان ساعات خاموشی ۴ ساعت شد. این رویدادها عملا توقف خط تولید کارخانه های فولادی و سیمانی را به همراه داشت.
کاهش سفارشات با تدوام کاهش میزان تولید
با توجه به کاهش میزان تولید، سفارش های صادراتی نیز به دنبال ایفا نشدن تعهدات فولادی ها کاهش می یابد زیرا فولادی ها در زمان موعد موفق به پاسخگویی نبوده اند. این مشکلی است که امسال همه فولادسازان با آن مواجه شده اند. به نقل از نیلی، کارخانه های تولید فولاد عملا با کاهش ۹۰ درصدی مصرف برق شان، متوقف می شوند؛ به خصوص کارخانه هایی که نیروگاه داخلی ندارند. بسیاری از کارخانه های فولادی مانند فولاد خوزستان، فولاد نیشابور، فولاد هرمزگان، فولاد صبا و … نیروگاه داخلی ندارند و با ۱۰ درصد نمی توان مصارف کارخانه مانند تامین آب، اکسیژن و مصارف غیرتولیدی را تامین کرد. به دنبال تدوام این شرایط و توقف خطوط تولید، تعادل بازار نیز بهم می خورد. قیمت های محصولات فولادی دچار نوسان می شود و با وجود اینکه قیمت های جهانی کاهش یافته، قیمت داخلی فولاد افزایش می یابد.
بنابر این چنین استنباط می شود که تدوام این روند، در صنایع شرایط خوبی را برای کشور به ارمغان نمی آورد زیرا با نبود تولید، صنایع وابسته به صنایع تولیدی متضرر می شود و خطوط تولیدی آنها متوقف می شود. صنایع پروفیل، لوله سازی، خودرسازی و … به شدت وابسته صنایع فولادی هستند و اگر صنایع فولادی متوقف شوند، این صنایع با مقداری تاخیر با کاهش تولید و حتی توقف تولید مواجه خواهند شد. به گفته سبحانی امیدواریم دولت راهی برای کمبود برق در نظر بگیرد و اجازه بدهد صنایع در شب که میزان مصرف برق کم است، صنایع به کار تولیدی بپردازند. واقعیت این است که صنایع کمبود برق را درک می کنند اما سیاست گذاری ها باید به نحوی باشد که صنایع نیز آسیب کمتری از این امر ببینند.