خاکستری برای دلالان در صنعت خاکستری سیمان
به گزارش بورس امروز، با عرضه سیمان دربورس کالا طی یک ماهه گذشته و تغییر شرایط عرضه، دلالان چالش های این صنعت را به ورود سیمان به بورس کالا نسبت می دهد. شرکت بورس کالا از تغییر میزان پیش دریافت خرید سیمان خبر داد. براین اساس، میزان پیش دریافت خرید سیمان تغییر یافته است. این […]
به گزارش بورس امروز، با عرضه سیمان دربورس کالا طی یک ماهه گذشته و تغییر شرایط عرضه، دلالان چالش های این صنعت را به ورود سیمان به بورس کالا نسبت می دهد.
شرکت بورس کالا از تغییر میزان پیش دریافت خرید سیمان خبر داد. براین اساس، میزان پیش دریافت خرید سیمان تغییر یافته است. این میزان تا اطلاع ثانوی ۱۰۰ درصد است. این ابلاغیه باعث شد تا دلالان کمتر وارد معاملات سیمان در بورس کالا شوند. به نظر می رسد این تصمیم، تصمیم به موقع و به جایی بوده است در اولین روز معاملاتی سیمان در بورس کالا، پس از این ابلاغیه، میزان تقاضا برای سیمان عرضه شده بسیار خوب بوده است. در حالی که قبل از این ابلاغیه، پیش پرداخت متقاضیان تنها ۱۰ درصد بود. همچنین ۳ روز کاری مهلت داشتند تا ۹۰ درصد باقی مانده وجه مزبور را پرداخت کنند. بعد از گذشت این ۳ روز، با پرداخت جریمه، فرصت پرداخت داشتند. در حالی تنها از عمر حضور سیمان دربورس کالا، یک ماه می گذرد که طی مدت اخیر، شاهد افزایش قیمت سیمان به دلیل قطعی برق کارخانه های تولیدکننده بودیم زیرا میزان تولید سیمان در کشور کاهش یافته است. البته برخی کارخانه های سیمان به دلیل داشتن مقداری کلینکر، اندکی تولید سیمان دارند اما این مسئله شامل همه کارخانه های تولیدی سیمان نمی شود. بنابراین لازم است تا زیرساخت های لازم برای منابع کلینکر برای همه کارخانه های تولیدی فراهم شود.
فعالیت در ساعات شبانه برای کارخانه های سیمانی
برای تهیه و حفظ کلینکر در کارخانه، نیاز است که کوره های کارخانجات سیمانی روشن باشد و خط تولید به صورت کامل کار کند؛ اما در حال حاضر کارخانجات سیمانی نمی توانند از ظرفیت تولیدی خود استفاده کنند؛ در نتیجه تولید سیمان نیز متوقف شده است.
روح الله پوریا کارشناس بازار سرمایه با اشاره به فعالیت تولیدی برخی کارخانه های سیمان در ساعات شب، می گوید: فعالیت در ساعات شبانه برای کارخانه های سیمانی که کلینکر ندارند، اهمیتی ندارند زیرا این دستور العمل به این شکل نیست که کارخانه ها از آغاز شب تا طلوع صبح بتوانند فعالیت تولیدی داشته باشند. کارشناسان در صنعت سیمان این روند برای کارخانه های تولیدی سیمان فاقد صرفه اقتصادی می دانند. بر این اساس است که پوریا می گوید: خاموشی ها و تعطیلی کارخانه های سیمانی تنها یکی از مشکلات صنعت برق است. البته در این مدت این مشکل حاد شد با این حال مسئله ای نیست که دولت بتواند آن را طی یک الی دو روز حل کند. این در شرایطی است که علی محمد بد، دیگر کارشناس صنعت سیمان وضعیت ذخیره سازی سیمان در حال حاضر را با ثبات نمی داند. وضعیت برق نیز به گونه ای است که مستقیما بر این شرایط تاثیر گذارده است. با این حال علی محمد بد معتقد است ادامه این روند تنها به مدت یک هفته دیگر سبب می شود که کلاً میزان مصرف به مقدار زیادی کاهش یاید که به موجب آن سیمانی ها می توانند خطشان را راه بیاندازند و کار بکنند.
بورس کالا به کمک صنعت سیمان آمد
عرضه سیمان در بورس کالا به کمک این صنعت آمد. اگرچه نتایج عرضه در بورس کالا بر میزان سود آوری شرکت های سیمانی به طور متوسط از زمان آغاز آن، ۵ الی ۶ ماه طول می کشد! اما با این حال با توجه به قیمت سیمان در بورس کالا، می توان گفت این عرضه منجر شد تا مابه التفاوت قیمت سیمان به خود شرکت های سیمانی بازگردد . موضوعی که سبب شده است تا مافیای صنعت سیمان همچنان به شدت بر عرضه نکردن سیمان در بورس کالا مانور می دهند. در حالی پوریا از تولید برق به عنوان مهمترین چالش تولید در صنعت سیمان نام می برد که برخی ها این مشکلات مترتب بر صنعت سیمان را به نتیجه عرضه سیمان در بورس نسبت می دهند. به گونه ایکه با اظهار تاسف باید گفت که مدیران وزارت صنعت و معدن نیز در این ریل اشتباه افتاده اند و با عرضه سیمان در بورس مخالفت می کنند.
مزایای عرضه سیمان در بورس کالا
قطعاً، شفافیت بورس از بازار سنتی بیشتر است و خریدار و فروشنده هر محصولی از بورس، قابل رصد هستند و به این ترتیب نظارت بر بازار سیمان نیز از مسیر بورس مهیا می شود. نسبت عرضه و تقاضا در بورس کالا، قیمت سیمان را در این بازار تعیین می کند. این روش کشف قیمت، روشی است که در همه کشورهای دنبا مورد قبول واقع شده است زیرا بر اساس الفبای اقتصاد نوشته شده است. دلالان با استفاده از پیش دریافت ۱۰ درصدی به عنوان یک اهرم، خرید خود را انجام داده و سپس طی ۳ روز، مشتریانی در بازار آزاد پیدا کرده و سیمان را به قیمت بالاتری به آنها می فروختند و سپس معاملات خود را در بورس کالا تسویه می کردند. در نتیجه با این اقدام بورس کالا، دلالان از گردونه معاملات سیمان حذف می شوند. بنا به گفته کارشناسان، در این شرایط که نیاز به سیمان زیاد است، کارخانجات باید با تمام ظرفیت کار کنند. اینها سرمایههای کشور هستند و دلیل نمیشود که بگویند فلان کارخانه برای بخش خصوصی، خصولتی و دولتی است. نمیتوان برای سود بیشتر، نیاز مردم را گروگان گرفت، باید عرضه بهاندازه تقاضا و بیشتر از آن باشد تا قیمت ها متعادل شود که به زودی شاهد رشد عرضه ها در بورس خواهیم بود؛ این اقدام یعنی افزایش عرضه، اختیاری نیست بلکه باید اجباری باشد.
بر این اساس کارشناسان و فعالان صنعت سیمان پیشنهاد میدهند که دولت و مسئولان وزارت صمت بهتر است به جای اینکه خود را درگیر مسائل عرضه سیمان در بورس کنند، با وزارت نیرو به گفت و گو بنشینند و راهکاری برای تامین برق شرکت های سیمانی کنند تا این کارخانه ها حداقل با ۵۰ درصد مصرف برق خود راه افتاده و بتوانند تولید داشته باشند.