نشانه های صعود بازار سرمایه
بازار سرمایه در حالی تیر ماه را سپری نمود که شاهد یک رشد نسبتا خوب در این ماه بودیم، به طوری که شاخص کل توانست بعد از یک دوره اصلاح در سه ماهه اول سال، رشد ۱۲ درصدی را در آن به ثبت رساند و تاحدودی سهامداران را به برگشت بازار امیدوار نماید.
به گزارش بورس امروز، بازار سرمایه در حالی تیر ماه را سپری نمود که شاهد یک رشد نسبتا خوب در این ماه بودیم، به طوری که شاخص کل توانست بعد از یک دوره اصلاح در سه ماهه اول سال، رشد ۱۲ درصدی را در آن به ثبت رساند و تاحدودی سهامداران را به برگشت بازار امیدوار نماید. هر چند در ماه گذشته با تقویت نسبی ارزش معاملات خرد نسبت به ۳ ماهه نخست سال مواجه بودیم، با این وجود همچنان ارزش معاملات خرد نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش محسوسی مواجه است و این در حالی است که یکی از عوامل مهمی که تغییر روند بازار را می تواند تایید نماید افزایش ارزش معاملات می باشد.
از سوی دیگر همزمان با فرارسیدن فصل مجامع و برگزاری مجامع بسیاری از شرکت های بورسی و تقسیم سود سالیانه آنها که در پی آن بازگشایی نماد سهم بدون دامنه قیمتی صورت می پذیرد، اصلاح قیمت بعضا شدید سهام برخی از شرکتها، منجر به کاهش P/E بازار گردیده است و جذابیت قیمتی را در بسیاری از نمادها به همراه داشته است. به طوری که P/E ttm بازار با کاهش سنگین ۷۵ درصدی از اوج خود یعنی عدد ۳۷.۵ در مرداد ۱۳۹۹ به عدد ۹ رسیده است.
از منظر دیگر P/E forward که رویکرد آینده نگر به میزان سودآوری شرکت دارد و به پیش بینی آن برای ۴ فصل آینده می پردازد، به محدوده ۶.۷ واحد رسیده است که به خودی خود نشان دهنده ارزندگی قیمت سهام بسیاری از شرکتها می باشد. با توجه به تورم گریز ناپذیر آتی، احتمال تثبیت قیمت دلار در حوالی نرخ ۲۵ هزار تومان و عدم چشم انداز کاهش قیمت آن، رشد مثبت قیمت کامودیتی ها و همچنین امیدواری در زمینه مهار کرونا با گسترش واکسیناسیون در جهان، ارزندگی بازار را قابل دفاع می نماید.
با توجه به بهبود وضعیت بازار سرمایه، طی تیر ماه در مجموع در حدود ۲،۳۱۹ میلیارد تومان پول افراد حقیقی از صندوق های درآمد ثابت خارج گردید و به بازار سهام تزریق گردید. این در حالی است که به جز آذر ۱۳۹۹ و مقدار اندکی در اردیبهشت ۱۴۰۰، در مدت ۱۰ ماه باقیمانده از یکسال اخیر همواره شاهد روند خروج پول افراد حقیقی از سهام شرکتها به سمت صندوق های درآمد ثابت بوده ایم. این امر چنانچه با ورود نقدینگی جدید به بازار همراه گردد زمینه را برای صعود دوباره قیمتها در بازار فراهم می نماید.
با توجه به اینکه در حدود ۶۰ درصد بازار سرمایه مربوط به شرکت های کامودیتی محور می باشد بدین معنی که این گروه ها عمدتا تحت تاثیر قیمت های جهانی محصولاتشان قرار می گیرند، لذا می توان ارزندگی بازار را از چشم انداز صنایع کامودیتی محور نیز بررسی نمود.
در این گروه نفت به عنوان یکی از مهمترین زیرمجموعه محصولات شرکت های کامودیتی محور در شرایط بسیار خوبی قرار دارد. با توجه به شکاف ایجاد شده ناشی از برتری تقاضای نفت نسبت به عرضه آن، بر اساس ارزیابی گلدمن ساکس، رشد قوی تقاضا می تواند محرک قیمت نفت تا ۸۰ دلار باشد. هرچند با توافق اوپک پلاس مبنی اینکه تا پایان ۲۰۲۲، ماهیانه ۴۰۰ هزار بشکه به تولید نفت افزوده گردد که این امر قیمت آن را موقتا تا ۶۷ دلار کاهش داد، با این حال برتری تقاضای نفت منجر به رشد مجدد قیمت آن تا محدوده ۷۵ دلار شده است. همچنین شاهد تعدیلات بسیار مثبت در صورت های مالی شرکتهای پالایشی بوده ایم.
قیمت سنگ آهن در بازارهای جهانی با توجه به سیاست های کنترلی دولت چین در بالاترین سطح خود طی ۱۰ سال اخیر قرار دارد و در محدوده ۲۱۴ دلار معامله می گردد که نسبت به سقف قیمتی آن (حدود۲۲۰ دلار) فاصله اندکی دارد.
قیمت فلز مس طبق آخرین قیمت در بازارهای جهانی با قیمت ۹.۸ دلار در حال معامله می باشد که از سقف قیمتی خود یعنی ۱۰.۲۷ دلار فاصله اندکی دارد. پیش بینی میشود قیمت مس دوباره به کانال قیمتی ۱۰ دلار وارد گردد و بتواند سقف قیمتی جدیدی را به ثبت برساند.
باتوجه به موارد یاد شده به نظر می رسد بازار سرمایه از فاز اصلاح خارج شده است و چنانچه با افزایش نقدینگی همراه گردد، سود مناسبی را تا پایان سال نصیب سهامداران نماید.