چرا P/E شرکت ها جذاب می شود؟
یک تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است که نسبت P/E در هر صنعتی متفاوت است ولی قطعا نسبت P/E TTM با توجه به برگزاری مجامع عمومی شرکت ها، کاهش پیدا می کند زیرا این نسبت به این معناست که سود ۴ فصل گذشته هر شرکت تقسیم بر قیمت سود می شود و این نسبت به دست می آید.
محمدعلی حمیدی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره نسبت P/E TTM شرکت ها گفت: تا قبل از برگزاری مجامع عمومی شرکت ها، سودهای ۴ ماه اخیر (بهار سال جاری نیز شامل می شود) جمع می شد زیرا شرکت ها هنوز به مجامع نرفته اند؛ در نتیجه قیمت و نسبت P/E بالا است. زمانی که شرکت ها وارد مجمع می شوند، سود تقسیم می شود، قیمت کاهش می یابد و به دنبال آن P/E TTM نیز کاهش می یابد.
وی افزود: از سوی دیگر P/E Forward نیز به همین میزان کاهش می یابد زیرا با تقسیم سود، قیمت کاهش یافته و P/E Forward نیز جذابتر می شود.
نمادهای جذاب برای سرمایه گذاری کدامند؟
این تحلیلگر بازار سرمایه درباره نحوه تحلیل نسبت P/E TTM و P/E Forward گفت: عموما تحلیل گرها نسبت P/E Forward را پس از مجمع در نظر می گیرند. به عبارت دیگر آنها بر اساس سابقه تقسیم سود شرکت در سال های گذشته، درصدی را برای تقسیم سود برای سال جاری در نظر می گیرند. بر این اساس نیز نسبت P/E Forward کاهش یافته و جذابیت بیشتری می یابد. در نتیجه، P/E Forward عاملی می شود که تقاضا برای سهام بنیادی در بازار افزایش یابد.
حمیدی با بیان اینکه P/E جذابی در صنایع مختلف کشور وجود دارد، تصریح کرد: در حال حاضر در صنعت پتروشیمی، فلزات، سیمان نمادهای جذابی وجود دارد که برای سرمایه گذاری مناسب هستند. به عنوان مثال در صنعت پتروشیمی نمادهای «بوعلی»، «نوری»، «شاراک»، «شپدیس» و «جم» P/E Forward جذابی دارند.
وی با اشاره به نمادهای ارزنده در حوزه فلزات، عنوان کرد: در گروه معدنی و فلزات، نمادهای «فولاد»، «هرمز»، «فایرا»، «فملی»، «کچاد»، «کگل» و «کاما» جذابیت های خوبی برای سرمایه گذاری دارند. البته در خصوص نماد «کاما» سرمایه گذاران باید P/E تلفیقی این نماد توجه کنند. همچنین به عقیده بنده صنعت تایرسازی نیز در سال های آتی می تواند سودآوری خوبی داشته باشد زیر شرکت های این حوزه طرح های توسعه ای خوبی در دست اقدام دارند؛ در نتیجه با بهره برداری از این طرح ها، سود خوبی خواهند داشت و P/E آنها جذاب خواهد بود.
تورم عامل مهم و موثر بر شاخص کل بورس
این تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه تورم یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بر شاخص بازار سرمایه است، تصریح کرد: یکی از مهم ترین مباحثی که تورم روی آن تاثیر مستقیمی دارد، نرخ ارز است. در صورت احیای برجام و کاهش تحریم ها، نرخ دلار اندکی کاهش می یابد. میزان کاهش نرخ دلار در نظر تحلیلگران متفاوت است اما عموما میان ۱۵ هزار تومان تا ۱۷ هزار تومان پیش بینی می شود. این در حالتی است که مذاکرات احیای برجام تاثیرات خوش بینانه ای بر نرخ دلار خواهد داشت.
حمیدی اضافه از نرخ های ۱۸ تا ۱۹ هزار تومان، ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان به عنوان دیگر نرخ هایی نام برد که تحلیل گران در صورت احیای برجام برای نرخ دلار متصور شده اند. در این میان کارشناسان معتقدند که در سال جاری، دولت حدود ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه خواهد داشت که این رقم حدود ۴۰ درصد از کل بودجه سال ۱۴۰۰ است.
وی با اشاره به ابزارهای موجود در اقتصاد کشور برای تامین ۴۰ درصدی کسری بودجه، بیان کرد: یکی از ابزارهای دولت برای تامین کسری بودجه، بازار بدهی است. دولت می تواند با انتشار اوراق خزانه این میزان کسری بودجه را تامین کند یا با کار غیرکارشناسی پول چاپ کرده و مشکلات خود را رفع کند؛ در این حالت، با چاپ پول، تورم باز هم رشد خواهد یافت. بنابراین می توان گفت حتی اگر برجام به نتیجه رسد کسری بودجه، تورمی ایجاد می کند که تاثیر مستقیمی بر نرخ ارز دارد.
این تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه کاهش قیمت دلار، تقاضای موجود بر این ارز را افزایش می دهد، گفت: هرچه نرخ دلار کاهش یابد، به همان میزان تقاضا برای دلار ایجاد می شود زیرا افراد منتظرند تا دلار در قیمت پایینی قرار گیرد؛ به عبارتی آن را در قیمت پایین خریداری کرده و پس انداز و سرمایه گذاری کنند، بنابراین بانک مرکزی اجازه چنین اتفاقی را نمی دهد زیرا با روی دادن این اتفاق منابع ارزی کشور با مشکلات عدیده ای روبرو خواهد شد.
نرخ دلار در بازار سرمایه چند است؟
این تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه در حال حاضر بازار سرمایه با نرخ دلار ۲۲ هزار تومانی هماهنگ کرده است، تاکید کرد: در صورتی که نرخ دلار بالاتر یا پایین تر از این نرخ باشد، شاخص کل نیز به میزان ۱۰ الی ۱۵ درصد اصلاح یا رشد خواهد داشت.
حمیدی با پیش بینی تورم ۲۵ تا ۳۰ درصدی در سال جاری، یادآوری کرد: درصورتی که تحریم ها به میزانی رفع شوند که رشد اقتصادی کشور محقق شود؛ دولت بتواند نفت بفروشد؛ شرکت ها بدون ارائه تخفیف های زیان آور، محصولات خود را در بازارهای جهانی عرضه کنند و این امر منجر به افزایش سودآوری آنها شود؛ کاهش نرخ ارز نمی تواند تاثیر چندانی در سودآوری آنها طی بازه بلندمدت داشته باشند هرچند در کوتاه مدت ممکن است میزانی از سودآوری آنها را کاهش دهد ولی در میان مدت با از میان رفتن هزینه متحمل شده بر اثر تحریم ها، سود شرکت ها به میزان قبلی خود بازمی گردد.
وی در پایان با اشاره تاثیر نرخ تسعیر ارز بر دارایی شرکت ها، افزود: همچنین با افزایش نرخ تسعیر ارز، دارایی های ارزی شرکت ها از سال های گذشته در میزان افزایش نرخ ارز ضرب می شود؛ در نتیجه شرکت ها می توانند این میزان افزایش را به عنوان سود شناسایی کرده و در صورت های مالی سود و زیان خود منظور کنند.