فناوری های نوین دیجیتال چگونه می تواند اقتصاد ایران را اصلاح کند؟
یک کارشناس سرمایه گذاری و مالی بین المللی معتقد است که در حال حاضر اقتصاد ایران با مشکلات عدیده ای همچون تورم، رشد نقدینگی، کاهش ارزش ریال، نوسانات ارزی، نبود شفافیت و پاسخگویی در نظام بانکی و وابستگی اقتصاد به درآمدهای نفتی مواجه است و در این خصوص راهکارها و راهبردهایی را ارائه داد.
علی ملکی در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره نظام پولی کشور گفت: در حال حاضر، نظام پولی بین الملل با ظهور فناوری های مالی نوین در حال تغییر است. ارزهای دیجیتال امروز، نظام های مالی را تحت تاثیر خود قرار داده اند؛ کمااینکه بانک مرکزی چین نیز ارز دیجیتالی را ارائه داد تا از این طریق بتواند نیازمند سوئیف نباشد و کشور خود را از زیر سلطه آمریکا خارج کند.
وی یادآوری کرد: در حال حاضر کشور چین با این اقدام می تواند به رویارویی با دلار آمریکا برود.
این کارشناس سرمایه گذاری و مالی بین المللی گفت: در حال حاضر بسیاری بانک های مرکزی کشور های دنیا مانند روسیه، آمریکا، انگلیس، کانادا، سوئد و .. به دنبال دیجیتال کردن ارز خود هستند. در این راستا بانک تسویه بین الملل، صندوق بین المللی پول و نهادهای بین المللی دیگر نیز مشوق چنین اقداماتی بوده و می خواهند این فناوری های نوین را توسعه بخشند.
ملکی با بیان اینکه در حال حاضر چین و امارات متحده عربی طی پروژه ای در خصوص دیجیتال سازی ارز همکاری دارند، تصریح کرد: انتظار می رفت ایران در منطقه به عنوان یک کشور راهبردی، با کشور چین چنین همکاری را آغاز کند. با این حال هنوز برای ایران دیر نشده و دولت می تواند همگام با سایر کشور ها در این حوزه اقدامات لازم را انجام دهد زیرا این اقدام می تواند مزایای زیادی را به لحاظ ایجاد شفافیت و پاسخگویی برای اقتصاد کشور به همراه داشته باشد.
وی با بیان اینکه ارز دیجیتال بانک مرکزی ایران می تواند به پشتوانه طلا و یوان کشور چین باشد، تاکید کرد: به نظر می رسد اگر بانک مرکزی ایران ارز دیجیتال خود را با ترکیبی متناسب از طلا و یوان چین ارائه دهد، می تواند منجر به کنترل تورم و ارتقای شفافیت باشد. در این صورت بانک مرکزی دیگر بدون داشتن پشتوانه طلا و یوان اقدام به انتشار ریال چه به صورت دیجیتال و چه به صورت اسکناس نمی کند.
این کارشناس سرمایه گذاری و مالی بین المللی با تاکید بر تعیین نرخ ثابت مبادله ارزی، پیشنهاد داد: با توجه به اینکه ایران نیاز دارد تا نرخ ثابت مبادله ارزی را برای خود تعیین کند، بهتر است که این نرخ بر اساس یوان چین باشد. وابستگی نرخ ارز کشور به یوان چین می تواند مزایای زیادی را در بازارهای جهانی برای کشور به همراه داشته باشد.
ملکی با اشاره به ۴ مزیت انتخاب یوان چین به عنوان پشتوانه نرخ ثابت مبادله ارزی در کشور، توضیح داد: اولا با این اقدام ارزش ریال دچار نوسانات جدی نمی شود و سرمایه گذار خارجی می تواند به راحتی در ایران اقدام به سرمایه گذاری کند. دوما شریک راهبردی ایران، کشور چین است که می تواند به راحتی با یوان خود در ایران سرمایه گذاری کند. همچنین با توجه به نسبت ثابت در نرخ مبادله ارزی، به راحتی می توان هزینه های مبادله را کاهش داد.
وی افزود: مورد سوم این است که شوک های ناگهانی که ارزهای خارجی مانند دلار و یورو به اقتصاد کشور وارد می کنند، از سوی اقتصاد کشور چین با دخالت در نرخ مبادله ارزی خنثی می شود. در نتیجه این امر به اقتصاد ایران نیز سرایت می کند و ما می توانیم از این منافع منتفع شویم.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه محاسبه و اخذ اتوماتیک مالیاتی می تواند در نظام اقتصادی مبتنی بر ارز دیجیتال بانک مرکزی محقق شود، تشریح کرد: هر تراکنشی که با ارز دیجیتال بانک مرکزی انجام شود، با استفاده از کلان داده ها و هوش مصنوعی، قابل ردیابی و شفاف سازی خواهد بود. در نتیجه دولت می تواند به صورت اتوماتیک مالیات و عوارض خود را دریافت کند و دیگر با پدیده ای به نام «فرار مالیاتی» روبرو نخواهیم بود.
ملکی با اشاره به آخرین راهبرد، تصریح کرد: خصوصی سازی کلیه بانک ها و موسسات مالی و دولتی به جز بانک ملی و بانک کشاوری می تواند به عنوان راهبرد آخر با ظهور فناوری های مالی نوین انجام شود تا آنها نیز بتوانند با رقابت و ایجاد خلاقیت و نوآوری، خدمات بهتری ارائه دهند.
وی در پاسخ به اینکه چرا بانک ملی و کشاورزی از امر خصوصی سازی مستثنا هستند، توضیح داد: بانک ملی به عنوان بزرگترین بانک دولتی بزرگ در کشور می تواند نیازمندیهای مالی شرکتها، سازمان ها و ارگان های دولتی را برآورده کرده و با آنها تعاملات داشته باشد. همچنین این بانک می تواند ارتباط خوبی با سایر بانک های دولتی کشورهای دیگر بگیرد. از سوی دیگر بانک کشاوری به عنوان یک بانک تخصصی در حوزه غذا و آب نیاز دارد تا از حمایت های دولتی برخوردار شود. با توجه به اینکه بسیاری از کشورهای دنیا به دنبال تامین مالی سبز یا همان گرین فاینسس هستند، اهمیت حمایت دولت از این بانک تقویت می شود. البته در این خصوص باید توجه داشت که سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی نیازمند مدت زمان بیشتری است؛ بنابراین بهتر است دولت در این زمینه به صورت خاص از این بانک حمایت کند تا این بانک بتواند از تامین منابع مالی موسسات و بانک های بین المللی به نحو احسن بهره برده و عملکرد خوبی برای کشور داشته باشد.
جناب دکتر ملکی بزرگوار ضمن سپاس از حضرتعالی به خاطر این مقاله ی علمی و کاربردی امید است همانگونه که شما بدون چشم داشت دیدگاه های ارزشمندتان را جهت بهبود اوضاع در اختیار جامعه قرار می دهید دولتمردان نیز از این فرصت بهره برده و استفاده نمایند.
باید هرچه سریعتر برای ساماندهی اقتصاد کشور چاره ای اندیشیده شود. راهکار جناب دکتر ملکی بسیار پیشرو و جالب توجه است.