ناصرعاشوری دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی شرکت های صنعت پالایش نفت در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در سال ۱۳۹۲ تاسیس شد. البته این انجمن صنفی از سال ۹۲ تا اواخر سال ۹۵ غیرفعال بود و از اوایل سال ۹۶ فعالیت خود را آغاز کرد. اعضای هیات […]

ناصرعاشوری دبیر کل انجمن صنفی کارفرمایی شرکت های صنعت پالایش نفت در گفتگو با خبرنگار بورس امروز عنوان کرد: انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت در سال ۱۳۹۲ تاسیس شد. البته این انجمن صنفی از سال ۹۲ تا اواخر سال ۹۵ غیرفعال بود و از اوایل سال ۹۶ فعالیت خود را آغاز کرد. اعضای هیات مدیره انجمن، مدیرعاملان پالایشگاه‌های عضو هستند.

وی افزود: به طور کلی بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی هشت پالایشگاه از ۱۰ پالایشگاه به بخش‌های خصوصی یا خصولتی برون سپاری شدند و مدیران عامل این هشت پالایشگاه به دلیل خلاءهای حقوقی و قانونی عضو اتحادیه شدند.اختلاف نظراتی در نحوه تعاملات بخش خصوصی با دولت به وجود آمده بود که باید مرجعی برای برطرف کردن آن وجود داشت.

عاشوری خاطرنشان کرد: از طرف دیگر بخش خصوصی باید مشکلاتی را از طریق مجلس شورای اسلامی حل می‌کرد و برخی قوانین را اصلاح می‌کرد. هم‌چنین در مورد روابط مالی بین پالایشگاه‌ها و شرکت ملی پالایش و پخش مسائلی وجود دارد که اکنون این مشکلات از طریق انجمن پیگیری می‌شود.در حوزه مالیات بر ارزش افزوده مشکلاتی وجود دارد که از اختیار دولت خارج است. در این راستا انجمن پیشنهاد اصلاح این قانون را به کمیسیون اقتصادی مجلس داد و این قانون در دستور مجلس قرار گرفته است و به زودی در صحن مطرح خواهد شد.

وی در ادامه اضافه کرد: احداث پالایشگاه در کشور یک کار استراتژیک است این در حالی است که به پالایشگاه‌سازی بعد از انقلاب کمتر توجه شده است. در ۱۵ الی ۲۰ سال گذشته مجوزهای زیادی برای احداث پالایشگاه صادر شد اما چون شیوه و روش مناسبی نداشتیم هیچ کدام به نتیجه نرسید.

بیشتر بخوانید:  گزارش بازار بورس امروز دوشنبه 13 تیرماه 1401/رشد بیش از 4 هزار واحدی شاخص کل بورس

در شرایط فعلی سهمی که پالایشگاه‌ها از نفت خام دارند، حدود ۴۰ درصد است و ۶۰ درصد نفت خام به صورت خام فروخته می‌شود. در واقع ۱۰ شرکت پالایشگاهی از سهم۴۰ درصدی تولید نفت خام برخوردارند که هشت پالایشگاه عضو انجمن هستند، شش فرآورده اصلی به صورت کارمزدی تولید و به دولت تحویل داده می‌شود.

انجمن اختیار دارد که فرآورده‌های ویژه‌ای را که در اختیار دارد، بر اساس مصوبه هیات وزیران در تاریخ ۲۹ مهر سال جاری تعیین نرخ کرده و به فروش برساند. به عبارت دیگر تعیین نرخ و تعرفه فرآورده‌های ویژه به پالایشگاه‌های خصوصی واگذار شده است. این اتفاق برای اولین‌بار بعد از انقلاب اسلامی رخ داده است.
پالایشگاه‌ها براساس مصوبه تعیین نرخ را به انجمن صنفی تفویض کردند ما هم مبنا را همان آنالیزها و فرمول‌هایی گذاشتیم که وزارت نفت و شرکت ملی پالایش و پخش تاکنون بر آن عمل می‌کردند. در واقع کشف قیمت‌ها طبق گذشته صورت می‌گیرد.

با توجه به قیمت نفت خام و هم‌چنین کاهش قیمت ارز بعد از نوسانات اخیر بازار، برای اولین‌بار کلیه محصولات پالایشگاه‌ها را ۱۰ تا ۱۳ درصد کاهش دادیم، زیرا باید خوراک روغن‌سازی‌ها، پتروشیمی‌ها و قیرسازی‌ها را تامین کنیم. در کشور یک مشکل فرهنگی وجود دارد و این است که زمانی که یک کالا گران می‌شود، مردم برای خرید آن اقدام می‌کنند، بعد از کاهش قیمت از ما سوال پرسیدند که آیا باز هم شما قیمت محصولات خود را کاهش می‌دهید یا خیر، ما اعلام کردیم که فعلا کاهش قیمت نداریم. هم‌چنین به خریداران اعلام کردیم که شما از ما خرید کنید تا انبارهایمان تخلیه شود و مشکل شما هم برطرف شود. کلیه قیمت‌ها اول هر ماه به بورس ابلاغ می‌شود و آن‌ها باید همان قیمت را عرضه کنند.

بیشتر بخوانید:  آغاز هفته در بورس انرژی ایران چگونه گذشت؟

در حال حاضر پالایشگاه کرمانشاه موفق‌ترین پالایشگاه ایران است، زیرا از زیان‌دهی بیرون آمد. درواقع خصوصی‌سازی پالایشگاه کرمانشاه موفق بوده، زیرا متعلق به بخش خصوصی واقعی است. تولید بیش از ۱۰۵ میلیون لیتر بنزین در کشور محقق شده است. انتظار می‌رود دولت خودروهایی که مصرف بالایی دارند را جمع‌آوری کنند. به دلیل این‌که کشور در تولید بنزین به خودکفایی رسید آمریکا نتوانست ایران را در این حوزه تحریم کند.

در حال حاضر بنزین از آب نوشیدنی ارزان‌تر است و دولت باید مسابقه بین تولید و مصرف بنزین را متوقف کند. باید مردم برای مشارکت در پالایشگاه‌سازی تشویق شوند. اگر تعداد پالایشگاه‌ها را افزایش می‌دادیم و نفت خام صادر نمی‌کردیم، در وضعیت بهتری قرار داشتیم. هم‌چنین اگر در کشورهای ثالث انبار ذخیره داشتیم یا سهام‌دار پالایشگاه در کشورهای منطقه بودیم، می‌توانستیم تحریم‌ها را راحت‌تر دور بزنیم. ساختار پالایشگاه‌های کشور قدیمی است. برخی از پالایشگاه‌ها ۲۰ تا ۳۰ درصد نفت کوره تولید می‌کنند، در حالی که قیمت نفت کوره از نفت خام ارزان‌تر است و این فرآیند اقتصادی نیست.