گران شدن سیمان با تدوام قطعی برق صنایع
رییس هیات مدیره شرکت سیمان داراب گفت: خاموشی ها، فشارهای اقتصادی را به مردم وارد می کند زیرا از یک سو برق خانه هایشان قطع می شود و از سوی دیگر باید هزینه بیشتری برای کالاها پرداخت کنند به عنوان مثال سیمان پاکتی که حداکثر باید ۳۰ هزار تومان به دست مصرف کننده نهایی برسد، ۶۰ هزار تومان می شود.
اکبر مجیدپور در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره قطعی برق صنایع از جمله فولاد و سیمان گفت: خاموشی ها تنها مخصوص دولت وقت نیست بلکه در دولت های مختلف این اتفاق روی داده است زیرا از گذشته برای ایجاد زیرساخت های مناسب در صنعت برق سرمایه گذاری لازم انجام نشد. با این حال اقداماتی شکل گرفت و ظرفیت تولید برق کشور باید به صورت تدریجی افزایش پیدا کند.
وی افزود: لازم است اقداماتی برای استفاده از منابع پاک و تجدید پذیر در تولید برق کشور انجام شود.
رییس هیات مدیره شرکت سیمان داراب با اشاره به وضعیت برق صنعت سیمان گفت: صنعت سیمان در اوایل سال ۹۰ تمایل داشت که از گاز خروجی دودکش برای تولید برق استفاده کند؛ این اقدام هم برای محیط زیست اقدامی موثر بود و هم برای کارخانه هایی که دارای ظرفیت تولید یک میلیون تن سیمان بودند، می توانست ۵ مگاوات برق تولید کند.
مجیدپور در این خصوص ادامه داد: با توجه به تعداد کارخانه های تولید سیمان، در صورتی که وزارت نیرو دولت وقت همکاری می کرد، صنعت سیمان می تواند مقداری برق تولید کند. این میزان تولید برق به اندازه یک نیروگاه ۲۰۰ مگاواتی در کشور بود. متاسفانه همکاری های لازم در آن زمان ایجاد نشد.
وی با اشاره به تمایل شدید صنعت سیمان به تولید برق بیان کرد: بعد از این جریان، صنعت سیمان به فکر تولید برق از انرژی خورشید افتاد. امروز بسیاری از کشورهای دنیا از منابع تجدیدپذیر و پاک برای تولید برق استفاده می کنند؛ با این حال به دلیل تنگ نظری ها در دولت، به خصوص وزارت نیرو، این اقدام نیز به سرانجام نرسید! در حالی که انتظار می رفت که با توجه به قیمت برق وزارت نیرو، سرمایه گذاری انجام شود، برق تولید شود و وزارت نیرو برق را با زیر قیمت تولید خریداری کند و با سوبسید به مردم بدهد.
رییس هیات مدیره شرکت سیمان داراب با بیان اینکه خاموشی ها نتیجه بی تدبیری دولت هاست، تصریح کرد: کمبود برق کنونی، به دلیل بی تدبیری هم در دولت وقت و هم در دولت آقای احمدی نژاد بوده است. ما در هر دو دولت اقدام کردیم تا بتوانیم پروژه های تولید برق خود را به نتیجه برسانیم اما در هر دو دولت سستی بود و ما نتوانستیم پروژه هایمان را به سرانجام برسانیم.
مجیدپور با بیان اینکه مردم در مظیقه هستند و خاموشی ها افزایش یافته است، تاکید کرد: اندیشه تولید برق تنها مختص صنعت سمیان نیست و صنایع دیگر نیر می توانند این حرکت را انجام دهند تا سرمایه گذاری های لازم برای تولید برق انجام شود؛ متاسفانه این اقدامات به سرانجام نرسید و ما اکنون با خاموشی هایی روبرو هستیم که بیانگر لزوم انجام این سرمایه گذاری هاست.
وی با اشاره به قطعی برق صنایع سیمانی و فولادی گفت: طبیعتا مانند سال های گذشته، در ابتدا برق صنعت و تولید را قطع می کنند تا برق به خانه های مردم برسد. با این حال قطعی برق صنایع نیز تبعاتی را به همراه دارد. به عنوان مثال سال گذشته به دلیل قطعی برق و گاز، صنعت سیمان از تولید بازماند. با اینکه میزان عرضه سیمان نسبت به تقاضا در بازار زیاد بود اما به دلیل قطعی برق، بازار سیمان با افزایش قیمت همراه شد و سیمان پاکتی به قیمت ۶۰ هزار تومان به دست مصرف کننده نهایی می رسید در حالی که هر پاکت سیمان درب کارخانه ۱۷ هزار و ۵۰ تومان به فروش می رفت.
رییس هیات مدیره سیمان داراب با اشاره به افزایش ۳ برابری قیمت سیمان در زمان قطعی برق سال گذشته نسبت به قیمت کارخانه، تصریح کرد: خاموشی ها، فشارهای اقتصادی به مردم وارد می کند زیرا از یک سو برق خانه هایشان قطع می شود و از سوی باید هزینه بیشتری برای کالاها پرداخت کنند به عنوان مثال سیمان پاکتی که حداکثر باید ۳۰ هزار تومان به دست مصرف کننده نهایی برسد، ۶۰ هزار تومان می شود.
مجیدپور با اشاره به بخشنامه قطع برق صنعت سیمان و فولاد توضیح داد: در بخشنامه ابلاغی به صنعت سیمان، اعلام شد که ۱۰ درصد مصرف برق ماه های گذشته را مصرف کنید؛ این به معنای توقف کارخانه های تولید سیمان است زیرا هیچ کارخانه ای نمی تواند تنها با ۱۰ درصد برق ماه های گذشته، کوره اش را بچرخاند.
وی درباره تاثیر این ابلاغیه بر سودآوری شرکت های سیمانی گفت: طبیعتا توقف خط تولید کارخانه ها، روی سوددهی شرکت ها اثر می گذارد. در حال حاضر نیز اعلام کردند که به علت شیوع کرونا کارخانه ها باید ۳ هفته تعطیل شوند.
رییس هیات مدیره شرکت سیمان داراب با اشاره به پیک مصرف برق در مردادماه، تاکید کرد: یک ماه قطعی برق صنایع برابر است با یک دوازدم سال و به دنبال آن، به همین میزان شرکت های سیمانی کاهش سوددهی خواهند داشت. متاسفانه در حال حاضر هیچ راهی به جز توقف و کاهش مصرف برق صنایع نیست اما این ظلمی است که دولتمردان در حق صنعت و کشور می کنند.
مجیدپور درباره تاثیر قطعی برق صنایع بر اشتغال گفت: در بخش نامه دولت، ابلاغ شده است که هیچ کارگری نباشد اخراج شود. وقتی یک ماه خط تولید متوقف می شود و هیچ درآمدی ندارد، بک بخش از کارگران که روزانه کار می کنند، بیکار می شوند. البته این موضوع در صنعت سیمان کمتر است اما در صنایع دیگر کارگرانی هستند که روزمزد برای انجام کارهای مشخصی استخدام می شوند که با توقف خط تولید، دیگر از آنها استفاده نمی شود.
وی درباره مشکلات ناشی از قطعی برق گفت: به طور کل محصول سیمان برای مصرف کننده بسار مهم است. به عنوان مثال اگر یک شرکت ساخت و ساز در حال ساخت یک ساختمان باشد و بتون ریزی کند، باید به صورت دائم به آنها بتن رسانده شود. اگر احیانا فاصله ای در روند بتن ریزی این ساختمان رخ بدهد، ساخت ساختمان با مشکل روبرو می شود.
رییس هیات مدیره شرکت سیمان داراب درباره مشکلات قطعی برق بر میزان صادرات سیمانی ها گفت: زمانی که یک شرکت تولیدکننده سیمان کلینکر صادر می کند، باید به صورت مدارم کلینکر مورد نیاز طرف قرارداد خود را تامین کند زیرا تعهد بین المللی دارد و باید بتواند کلینکر خوبی تولید کند. این شرط موفقیت صادرات یک کشور است که به تعهدات صادراتی خود عمل کند. متاسفانه در این خصوص مشکلات عدیده ای بر سر راه صنعت سیمان وجود دارد. در حال حاضر استانداری هرمزگان جلوی صادرات سیمان را در بندرعباس گرفته است که غیرقانونی است.
مجیدپور تاکید کرد: قانون این اجازه را به آنها نداده است که جلوی صادرات سیمان را بگیرند اما متاسفانه زورگویی های آنها دارد انجام می شود.
وی یادآوری کرد: زمانی که شرکت های سیمانی نتوانند به تعهدات خود عمل کنند، کلینکر از تولیدات کشورها دیگر تامین می شود. بنابراین زمانی که یک ماه تولید نداشته باشیم نه تنها صادرات نداریم بکله از لحاظ داخلی نیز با مشکلاتی نظیر کمبود سیمان روبرو می شویم که منجر به افزایش قیمت سیمان می شوند
رییس هیات مدیره شرکت سیمان داراب درباره قیمت گذاری دستوری سیمان بیان کرد: تجربه ۴۰ ساله در خصوص قیمت گذاری دستوری محصولات نشان داد که این سیاست، روش غلطی است. اکنون دولت می خواهد به صورت دستوری برق تولید کند. دولت تلاش دارد با قیمت گذاری دستوری قیمت ها را در کشور کنترل کند ولی این سیاست منجر می شود تا صنایع با مشکلات عدیده ای همراه شوند.
مجیدپور درباره وضعیت صنعت سیمان گفت: در حال حاضر صنعت سیمان ظرفیت تولیدی حدود ۸۵ میلیون تن سیمان را دارد که می تواند در اقتصاد کشور تاثیرگذار باشد. دولت باید تنها در حیطه خود ورود کند و مشکلات را از سر راه صنایع بردارد نه اینکه مشکلات ایجاد کند. طی سال های اخیر ثابت شد که قیمت گذاری دستوری تنها برای کشور و صنایع مشکل به وجود آورده اما دولتمردان باز هم ادامه دهند این راه هستند.
وی معتقد است که قیمت گذاری دستوری تنها حمایت از دلالان است و به اقتصاد کشور و مردم آسیب می رساند. در این راستا دولت جدید باید پایش خروج از قیمت گذاری دستوری را اجرا کند تا صنایع بتوانند جایگاه واقعی خود را در اقتصاد کشور داشته باشند.
رییس هیات مدیره شرکت سیمان داراب درباره عرضه سیمان در بورس کالا گفت: در حال حاضر تعدادی از شرکت های سیمانی وارد بورس شده اند. لازم است که از سازمان بورس که در این راستا همکاری های لازم را انجام داد و با یک تغییر رویه منجر شد تا عرضه سیمان در بورس کالا محقق شود، تشکر کنم.
مجیدپور در ادامه تاکید کرد: عرضه سیمان در بورس کالا، دست دلالان را از بازار سیمان کوتاه می کند و سود هنگفت میان تولیدکننده تا مصرف کننده را از بین می برد.
وی در پایان تاکید کرد: صنعت سیمان معتقد است که سیمان باید از مسیر بورس کالا به دست مصرف کننده نهایی برسد. امیدواریم که این روش، روش مناسبی باشد تا صنعت سمیان بتواند نفش تازه ای بکشد.