انتظار برای سود آوری در صنعت خاکستری
به گزارش بورس امروز، در مدت اخیر، کیفیت شرایط تولید سیمان در کشور تغییر کرده است. وضعیت نقدینگی صنعت سیمان بهبود یافته و حاشیه سود آنها با عرضه در بورس کالا و حذف دلالان و همچنین مدیریت بازار توسط انجمن، افزایش یافته است. خوشبختانه تولیدکنندگان سیمانی توانسته اند در بورس کالا پذیرش شوند. درصورت مدیریت […]
به گزارش بورس امروز، در مدت اخیر، کیفیت شرایط تولید سیمان در کشور تغییر کرده است. وضعیت نقدینگی صنعت سیمان بهبود یافته و حاشیه سود آنها با عرضه در بورس کالا و حذف دلالان و همچنین مدیریت بازار توسط انجمن، افزایش یافته است. خوشبختانه تولیدکنندگان سیمانی توانسته اند در بورس کالا پذیرش شوند. درصورت مدیریت مناسب عرضه سیمان در بورس کالا، پیش بینی می شود که این صنعت در سال جاری شرایط خوبی را برای توسعه بخش صادراتی خود داشته باشد. همچنین با توجه به خبرهای امیدبخش رفع سیاست های تحریمی، این صنعت می تواند با کاهش هزینه های خود، تقاضای شرایط صادراتی بهتری را داشته باشد.
محمدجواد خلیلی، کارشناس صنعت سیمان نیز در این مورد چنین بیان داشته است که با توجه به افزایش هزینه های تولید اعم از انرژی، نیروی کار و … و با توجه به میزان تورم و افزایش قیمت ارز، قیمت سیمان نیز بر اساس این معیارها افزایش یافت تا بتوان این صنعت را با مدیریت نقدینگی و بودجه عملیاتی مدیریت کرد. در کشور ما به دلیل اینکه برخی صنایع از جمله سیمان، یارانه دریافت می کنند و انرژی خود را ارزان تر از قیمت جهانی می خرند، دولت قیمت محصولات آنها را تعیین می کند. در حال حاضر تولیدکنندگان سیمان با قیمت حدودی ۲۸ دلار سیمان خود را به بازارهای جهانی صادر می کنند با اینکه هزینه حمل و نقل تا کشتی بر دوش تولیدکننده است با این حال، صادرات با این شرایط نیز برای تولیدکننده ها مقرون به صرفه است.
تاثیرات عرضه سیمان در بورس کالا
در حال حاضر ۱۷ شرکت تولیدکننده سیمان در بورس کالا پذیرفته شده اند و باقی شرکت های سیمانی نیز برای پذیرش در بورس کالا، اقدامات رسمی را انجام داده اند. بنا به گفته خلیلی، در حال حاضر صنعت سیمان با عرضه در بورس کالا، از نسیه فروشی به سمت نقدفروشی متمایل شده است.
این شرایطی است که بورس کالا برای شرکت های حاضر در آن فراهم می کند؛ به عبارت دیگر، بورس کالا کمک می کند که شرکت ها سرمایه در گردش خود را در این بازار محرز کنند. به گونه ایکه با کاهش دلالی ها در این صنعت، شاهد بهبود سود سیمانی ها از این معاملات خواهیم بود. به گفته خلیلی، اگر عرضه سیمان در بورس به خوبی مدیریت شود می توان از لحاظ نقدینگی صنعت را بهبود داد و حاشیه سود شرکتی ها نیز با افزایش قیمت ها و کاهش تخفیف ها، افزایش یابد.
افزایش قیمت سیمان
خروج سیمان از قیمت گذاری دستوری می تواند آن را به سمت قیمت های جهانی و کامودیتی ها متمایل کند. تولیدکنندگان سیمان با توجه به افزایش هزینه های تولید خود، نیاز داشتند تا قیمت سیمان ۱۰۰ درصد افزایش یابد. اما تنها افزایش ۶۰ درصدی آن را درخواست کردند. دولت نیز با افزایش ۴۰ درصدی قیمت سیمان موافقت کرد و این افزایش قیمت در ۳۱ فروردین ماه سال جاری ابلاغ شد.
مطابق با گفته های شیخان دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان، افزایش ۴۰ درصدی قیمت سیمان، حداقل میزان افزایشی بود که با توجه به تورم و افزایش هزینه های سوخت و برق برای این صنعت پیش بینی شده بود. این در شرایطی است که بنا به گفته خلیلی، پیش بینی می شود اگر در سال های آنی تعاملات سیاسی به خوبی پیش برود، صنعت سیمان نیز می تواند از قیمت گذاری دستوری خارج شده و با یک بازار آزاد روبرو شود که رابطه عرضه و تقاضا متعادل، کشش تقاضا، کشش قیمتی و عرضه وجود دارد.
همچنین بنا به گفته دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان، انجمن تولیدکنندگان سیمان به منظور کمک به التهابات بازار آزاد و حمایت از مصرف کننده نهایی، به تولیدکنندگان سیمان این اختیار را داد تا بتوانند به صورت مستقیم از درب کارخانه سیمان خود را به فروش رسانند.
بنابراین این کارخانه ها برای راه اندازی سیستم فروش خود، هزینه هایی اعم از جذب نیرو را متحمل می شدند. از این رو حدود ۱۲ درصد به قیمت سیمان برای این نوع فروش افزوده می شود تا بتوانند هزینه های مربوطه را تامین کنند. در صورتی که خریداران عمده از فروش سیمان به مصرف کننده نهایی ۱۵ درصد سود می کنند.
قیمت صادراتی سیمان
در ایران قیمت صادراتی سیمان بیت ۲۵ تا ۳۰ دلار است . در حال حاضر قیمت سیمان صادراتی ایران، از قیمت صادراتی سیمان کشورهای رقیب ارزان تر است و اگر نگاهی به بازارهای منطقه کنید می بینید که سیمان کمتر از ۶۰ الی ۶۵ دلار نیست.
بنا به گفته خلیلی؛ فرمول محاسبه قیمت صادراتی سیمان، یک ضریب از قیمت کامودیتی است. به عبارت دیگر ممکن است قیمت صادراتی سیمان در کشوری، ضریبی از فولاد باشد؛ به عنوان مثال ۳۰ درصد قیمت میلگرد باشد، یعنی می تواند حدود ۲۰۰ دلار کشف قیمت شود.
در حالی که به عقیده موذن چی مدیرعامل هلدینگ سیمانی امید، بخشی از کارخانه های تولید سیمان تنها با هدف صادرات تاسیس شده اند از جمله این کارخانه ها می توان به سارود بوشهر، هرمزگان، ایلام و … اشاره کرد که در نزدیکی مرزها کشور احداث شده اند. به گفته خلیلی، مدیران صنعت سیمان ریسک کمی در این خصوص اعمال کردند، این در حالی است که صنعت سیمان می توانست بر اساس قیمت فوب سنگاپور، سریلانکا یا حتی چین، محصولات خود را صادر کند اما این صنعت محصول خود را بر اساس فوب بندرعباس و بندرامام به فروش رساند.
در حالی است که مطابق با گفته های مدیر عامل هلدینگ سیمانی امید، قیمت فوب سیمان در بندرعباس به این دلیل بالاست که این منطقه آزاد است و می توان سیمان را از این محل صادر کرد. کما اینکه قیمت صادراتی سیمان همیشه بالاتر از قیمت داخلی بوده است.
در این منطقه نیز به دلیل نزدیکی به آب های آزاد، می توان حمل و نقل سیمان را به راحتی انجام داد. بنابراین بخشی از تولیدات سیمان در این منطقه صادر می شود. موذن چی مهم ترین مزیت صادرات سیمان را مابه تفاوت قیمت های ارز عنوان می کند. سیمانی ها محصول خود را به هر قیمتی که در بازار های جهانی بفروشند، ارز دریافت می کند و چون اختلاف قیمت ارز با پول رایج کشور بالاست، به طبع صادرات را جذاب می کند.