لزوم جلوگیری شکل گیری عرضه انحصاری آهن اسفنجی در بورس کالا
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با تاکید بر جلوگیری شکل گیری عرضه انحصاری آهن اسفنجی در بورس کالا، تصریح کرد: اگر آهن اسفنجی قرار است در بورس کالا عرضه شود، بهتر است مانند محصولات پتروشیمی به صورت عرضه های اختصاصی در بورس کالا، عرضه شود.
سید رسول خلیفه سلطانی در گفت وگو با خبرنگار بورس امروز، درباره چالش تامین آهن اسفنجی فولادسازان توضیح داد: امروز هرچه از حلقه های بالادستی زنجیره فولاد به سمت حلقه های پایین دستی حرکت می کنیم، می بینیم که میزان خریداران این حلقه ها افزایش یافته و در مقابل میزان عرضه کننده ها کاهش می یابد.
وی افزود: تنها در حلقه فولادسازان و نوردکاران میزان عرضه و تقاضا متعادل است.
سیاست توزیع منطقی
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به کاهش میزان عرضه سنگ آهن اسفنجی تصریح کرد: زمانی که میزان عرضه و تقاضا متعادل نباشد، سنگ آهن اسفنجی نیز با افزایش قیمت همراه خواهد بود. در این شرایط عرضه سنگ آهن در بورس کالا نیز می تواند منجر به شکل گیری انحصار چند جانبه از سوی صنایع بالادستی شود.
خلیفه سلطانی در ادامه عنوان کرد: زمانی که بازار دچار کمبود می شود و گرانی رخ می دهد؛ دولت باید یک سیاست توزیع منطقی در بازار اجرا کند. در حال حاضر جای خالی این سیاست توزیعی منطقی از ناحیه دولت احساس می شود.
وی با اشاره به نامه اخیر این انجمن به وزارت صمت توضیح داد: با وجود ابلاغیه وزارت صمت مبنی بر سهمیه بندی آهن اسفنجی، این ابلاغیه به درستی اجرا نشد و به دنبال آن میزان واسطه گری افزایش یافت. از سوی دیگر، عرضه قطره چکانی این محصول در بورس کالا، منجر شده است که قیمت آهن اسفنجی در بورس کالا به ۷۰ درصد قیمت شمش فولادی برسد. این در حالی است که ۵۰ درصد قیمت شمش فولادی، قیمت مصوب شده برای این محصول است. در همین راستا انجمن نامه ای به وزارت صمت ارسال کرد تا در این خصوص این وزارتخانه اقدامات لازم را انجام دهد و مشکلات این زنجیره رفع شود.
خرید آهن اسفنجی با قیمت گزاف
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در ادامه بیان کرد: با وجود چنین شرایطی، فولادسازان القایی مجبورند مواد اولیه مورد نیاز خود را تامین کنند و آهن اسفنجی را با قیمت های گزاف خریداری می کنند با این حال مسئولین باید در نظر داشته باشند که این روند در بلندمدت و میان مدت منجر به تعطیلی کارخانه ها، کاهش تولید، صادرات و ارزآوری کشور می شود.
خلیه سلطان، با اشاره به مزیت های عرضه آهن اسفنجی در بورس کالا، پیشنهاد داد: دولت می تواند در این بازار در نظر بگیرد تا شرکت های فولادی القایی بتوانند با برنامه ریزی خود، میزان مورد نیاز آهن اسفنجی را اعلام کنند. از سوی دیگر دولت می تواند برای کارخانه های عرضه کننده و خریدار مشخص کند که این محصول را در چه قیمتی و با چه روشی معامله کنند و این معامله در کدام بازار انجام شود.
وی معتقد است که دولت نباید بازار فولاد را به حال خود رها کنند و هیچ نظم و منطقی برای معاملات این بازار مشخص نکند.
جلوگیری شکل گیری عرضه انحصاری آهن اسفنجی در بورس کالا
دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با تاکید بر جلوگیری شکل گیری عرضه انحصاری آهن اسفنجی در بورس کالا، تصریح کرد: اگر آهن اسفنجی قرار است در بورس کالا عرضه شود، بهتر است مانند محصولات پتروشیمی به صورت عرضه های اختصاصی در بورس کالا، عرضه شود. در این عرضه ها می توان شفافیت لازم را در معاملات مشاهده کرد زیرا هم عرضه کنندگان و میزان عرضه آنها مشخص است و هم خریداران با توجه به سقف تعیین شده، آهن اسفنجی مورد نیاز خود را خریداری می کنند. در نتیجه دست دلالان و واسطه گران نیز در این بازار کوتاه می شود.
خلیفه سلطان در پایان ابراز امیدواری کرد: امیدواریم مسئولین مربوطه، به این امر توجه نشان دهند. انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در این راستا پیگیری های لازم را انجام داده و به دنبال رایزنی های لازم است تا این روند اصلاح شود.