منجی برای صنعت خودرو
به گزارش بورس امروز، بنا به گفته فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس عرضه خودرو در بورس کالا موجب ایجاد تعادل در قیمت خودرو خواهد شد و از طرف دیگر افرادی اقدام به خرید میکنند که مصرفکننده واقعی بوده و درنهایت خودرو از حالت یک کالای سرمایهای خارج میشود. با ورود خودرو در بورس […]
به گزارش بورس امروز، بنا به گفته فیروزی سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس عرضه خودرو در بورس کالا موجب ایجاد تعادل در قیمت خودرو خواهد شد و از طرف دیگر افرادی اقدام به خرید میکنند که مصرفکننده واقعی بوده و درنهایت خودرو از حالت یک کالای سرمایهای خارج میشود.
با ورود خودرو در بورس کالا، شفافیت و امکان نظارت دقیق از سوی نهادهای مسئول، جای خود را به بحث قیمتگذاری میدهد و این بوروکراسی اداری برای قیمتگذاری بین شورای رقابت و ستاد تنظیم بازار نیز دیگر وجود نخواهد داشت. در این زمینه کارشناسان میگویند با توجه به تجربه موفق صنایع دیگر در بورس کالا، بهتر است خودرو نیز در بورس کالا عرضه شود تا بحث رانت و دلالی در بازار خودرو که ناشی از دو نرخی بودن است از بین برود.
در این زمینه حتی رئیس قوه قضائیه نیز پیشنهاد عرضه مستقیم خودرو در بورس کالا را ارائه داد که به نظر میرسد با پرورش این ایده قادر به عملیاتی کردن این موضوع خواهیم بود. در حال حاضر مشکل اساسی صنعت خودرو، عرضه محصولی با پایینترین کیفیت به بالاترین قیمت به مشتریان با کمترین میزان ارائه خدمات پس از فروش است.
در این راستا باید دید که چه راهکارهایی برای این مشکل وجود دارد و کشورهای دیگر در صورت بروز چنین مشکلی، چگونه آن را رفع کردهاند. به گفته برخی از کارشناسان اگر خودرو در بورس عرضه شود، ضمن از دست رفتن تدریجی هیجان سرمایهگذاری در بازار، جلوی ضرر و زیان خودروسازان نیز گرفته میشود. قیمتی که قرار است برای خودرو تعیین شود بهگونهای است که برای سایر کالاها در بورس انجام میشود، یعنی قیمت پایه مشخص میشود و در انتها رقابت قیمت فروش را تعیین میکند.
این در حالی است که بنا به گفته ایمان فرجام نیا مدیرعامل لیزینگ بانک اقتصاد نوین، هرچه رقابت در بازار داخلی خودرو افزایش یابد، مکانیزم های تحقق بازار متعادلتر و در نهایت منابع بهصورت بهینه تخصیص مییابد. از سوی دیگر کیفیت محصولات بهبودیافته و با قیمت مطلوبی در بازار ارائه میشود. بسیاری از کشورهای دنیا راهحل اساسی این مشکل را رقابت دانستند زیرا هرچه میزان رقابت در بازار خودرو افزایش یافت، میزان کیفیت افزایش و قیمت کاهش پیدا کرد.
محدودیتهای اعمال شده برای خرید خودرو از طریق بورس
محدودیتهای خرید خودرو از طریق بورس کالا: افرادی که اقدام به خودرو از طریق بورس میکنند تا سه سال امکان فروش ندارند و در صورت فروش باید تا ۳۰ درصد از قیمت خودرو را بهعنوان عوارض پرداخت کنند تا به این واسطه مصرفکنندگان واقعی اقدام به خرید از طریق بورس کنند.
نظام رقابتی در بازار خودرو
هرچه رقابت در بازار داخلی خودرو افزایش یابد، مکانیزم های تحقق بازار متعادلتر و درنهایت منابع بهصورت بهینه تخصیص مییابد. از سوی دیگر کیفیت محصولات بهبودیافته و با قیمت مطلوبی در بازار ارائه میشود. در همه کشورهای دنیا که بازار خودرو بهصورت مؤثر شکلگرفته است، در ابتدا باوجود تولیدات داخلی، واردات خودروها مطلوب خارجی آزاد بوده است تا رقابت سالمی را میان صنعت داخلی و خارجی به وجود آورند.
بهعبارتدیگر میتوان گفت هر تولیدی نیاز دارد تا با راهکارهای استاندارد بینالمللی منطق شود و در رقابت میتوان این میزان را اندازه گرفت تا تولید را به مسیر اشتباه نبرد. مدیرعامل لیزینگ بانک اقتصاد نوین بابیان اینکه بازار رقابتی تنظیمکننده توان داخلی و واردات خودرو است، میگوید: بازار رقابتی خودرو میتواند بازار مطلوبی برای تولیدکننده و مصرفکننده باشد زیرا از سویی مصرفکننده خودروی باکیفیت و باقیمت مطلوب خریداری میکند و از سوی دیگر تولیدکننده تنها در این بازار تلاش میکند بهروز باشد و تکنولوژی خود را ارتقا داده و هزینههای تولید خودرو را کاهش دهد.
هرچه مکانیزم قیمتگذاری شفاف باشد و به دست آزادسازی برود، ممکن است در ابتدا یک فضای متورم و گرانی روبرو شود اما بعد ازآن، بهبود یابد زیرا با آزادسازی قیمتها تولیدکنندگان دیگری وارد بازار شده و رقابت شکل میگیرد.
مطابق با گفتههای فرجام نیا، ممکن است آزادسازی قیمتها در کوتاهمدت مصرفکننده را آزاد دهد اما به دنبال ایجاد رقابت در بازار، کیفیت محصولات افزایشیافته و هزینه تولید نیز کاهش مییابد و در نهایت فضای بازار به نفع مصرفکننده تغییر میکند. در نتیجه برنده اصلی آزادسازی قیمتها مصرفکننده است.