راه های افزایش ارزش بنگاه های اقتصادی
به فرآیندی که به دنبال ایجاد ، جمع آوری و افزایش منابع مالی یا سرمایه ای برای هر نوع مخارجی است ، تامین مالی گفته می شوند. هدف از تأمین مالی، سرمایهگذاری، سودآوری، کاهش ریسک و برطرف کردن نیازهای اقتصادی و اجتماعی بنگاه اســت. تامین مالی شرکتها از دو طریق حقوق صاحبان سهام و بدهی انجام میشود. تامین مالی از طریق بدهی به علت صرفهجویی مالیاتی و نرخ پایینتر آن در مقایسه با بازده مورد انتظار سهامداران، مطلوبتر است.
به گزارش بورس امروز، مدیران بنگاه های اقتصادی در عصر کنونی، با توجه به محدودیت های منابع مالی به ویژه در عرصه تجارت جهانی و تنگ شدن رقابت، تحت فشار فزاینده ای قرار دارند تا هزینه های عملیاتی و بهای تمام شده را کاهش دهند و بهترین نوع ساختار سرمایه را برای انجام فعالیتهای بنگاه اقتصادی در راستای افزایش ارزش بنگاه، پرداخت به موقع بدهی ها، تداوم فعالیت و حضور بیشتر در بازارهای داخلی و خارجی برگزینند. این فشارها معمولاً از سوی گروه های مختلفی مانند سهامداران مصرف کنندگان و سایر ذینفعان به مدیران،بنگاه ها وارد می شود.
برای دستیابی به اهداف پیشگفته، راهبردهای مدیران، تأمین منابع مالی مطلوب با کمترین هزینه برای رشد و توسعه اقتصادی فعالیت های بنگاه، افزایش سود و حداکثرسازی ثروت سهامداران، می باشد.
به فرآیندی که به دنبال ایجاد، جمع آوری و افزایش منابع مالی یا سرمایه ای برای هر نوع مخارجی است، تامین مالی گفته می شوند. هدف از تأمین مالی، سرمایهگذاری، سودآوری، کاهش ریسک و برطرف کردن نیازهای اقتصادی و اجتماعی بنگاه اســت. تامین مالی شرکتها از دو طریق حقوق صاحبان سهام و بدهی انجام میشود. تامین مالی از طریق بدهی به علت صرفهجویی مالیاتی و نرخ پایینتر آن در مقایسه با بازده مورد انتظار سهامداران، مطلوبتر است.
تامین مالی از طریق حقوق صاحبان سهام
مهمترین نوع تامین مالی از این روش، افزایش سرمایه شرکت ها است. این روش معمولا برای شرکت هزینه مالی مستقیم به همراه ندارد بنابراین افرادی که با سرمایه گذاری از این طریق در تامین مالی پروژهها و به خصوص افزایش سرمایه شرکتها مشارکت می نمایند، سود ثابتی دریافت نمیکنند و فقط می توانند از محل سود تقسیمی شرکت یا منافع ناشی از اجرای پروژه پس از راهاندازی و اتمام ساخت، بهره ببرند.
افزایش سرمایه یکی از روش های تامین مالی شرکتهاست. شرکتها برای اینکه بتوانند فعالیت های خود را توسعه دهند و قدرت رقابت خود را حفظ و یا افزایش دهند اقدام به افزایش سرمایه می کنند. در برخی از مواقع نیز این کار به منظور اصلاح و بهبود ساختار مالی شرکت صورت می گیرد. این تامین منابع مالی جدید می تواند به شکل های مختلفی صورت پذیرد. هنگامی که یک شرکت در بورس اوراق بهادار بخواهد سرمایه خود را افزایش دهد باید تعدادی سهام جدید منتشر کند و به سهامداران بفروشد تا مبلغ مورد نیاز برای افزایش سرمایه را تأمین کند. تفاوت اصلی بین انواع روش های افزایش سرمایه، در محل تامین این منابع جدید است. افزایش سرمایه شرکت ها از چند طریق صورت می گیرد که در آینده به طور جامع به آن می پردازیم اما اکنون توضیح مختصری درباره آن ها داده می شود.
انتشاراوراق بدهی
در صورتی که بنگاه اقتصادی از اعتبار و اندازه مناسبی برخوردار باشد، میتواند به جای بهرهمندی از واسطههای مالی نظیر بانک یا موسسات اعتباری با انتشار اوراق بدهی به طور مستقیم از بازار سرمایه، منابع مالی مورد نیاز خود را تجهیز نماید. تامین مالی از طریق بدهی زمانی اتفاق میافتد که یک شرکت محصولاتی با درآمد ثابت مانند اوراق قرضه، یا سایر ابزار مبتنی بر بدهی را برای به دست آوردن سرمایه مورد نیاز بهمنظور رشد و گسترش عملیات خود به سرمایهگذاران بفروشد.
هنگامی که یک شرکت اوراق قرضه صادر میکند، سرمایهگذارانی که اوراق قرضه را خریداری میکنند، وامدهندگانی هستند که در قالب شخصی یا نهادی شرکت را با بدهی تامین مالی میکنند. مبلغ وام سرمایه گذاری شده که به عنوان اصل وام نامیده میشود، باید در یک تاریخ توافق شده در آینده پرداخت شود. اگر شرکت ورشکسته شود، وامدهندگان ادعای بالاتری نسبت به دارایی های نقدی نسبت به سهامداران دارند.
در میان اوراق مختلف بدهی، اوراق دولتی از جمله اسناد خزانه اسلامی میتواند مزیتهای فراوانی نه تنها برای دولت، بلکه برای کل اقتصاد داشته باشد. یکی از ایراداتی که به این شیوه وارد است، هزینه بر بودن این کار می باشد که باعث می شود شرکت ها سراغ این روش کمتر بیایند و یکی دیگر از معایب وقت گیر بودن آن می باشد.