نوسان گیری در ETF های دولتی ممنوع
به گزارش بورس امروز، صندوق سرمایه گذاری واسطه گری دارا یکم در سال گذشته طی مصوبه هیات وزیران تاسیس شد. ۱۰۰درصد سهام ممتاز آن متعلق به وزارت اقتصاد و دارایی بوده است. مدیر این صندوق تامین سرمایه مسکن است. اولین صندوق ETF دولتی با اختصاص حداکثر ۲ میلیون تومان به هر فرد، آغاز شد. با […]
به گزارش بورس امروز، صندوق سرمایه گذاری واسطه گری دارا یکم در سال گذشته طی مصوبه هیات وزیران تاسیس شد. ۱۰۰درصد سهام ممتاز آن متعلق به وزارت اقتصاد و دارایی بوده است. مدیر این صندوق تامین سرمایه مسکن است. اولین صندوق ETF دولتی با اختصاص حداکثر ۲ میلیون تومان به هر فرد، آغاز شد. با توجه به اینکه در خرید این صندوق به سرمایه گذاران تخفیف داده شده بود و همچنین ارزش سهام شرکت های موجود در این صندوق رشد کرده بود، سرمایه افراد بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافت.
پس از آنکه صندوق واسطه گری مالی یکم (دارا یکم) در بورس قابل معامله شد ارزش آن کمی بیشتر هم شد اما بعد نزول کرد و بسیاری از سرمایه گذارانی که در قیمت های بالا اقدام به خرید کرده بودند متضرر شدند. از مهمترین جذابیتهای ETF نقدشوندگی (Liquidity) بالای آن است.
اما در خردادماه امسال در حالی سه نماد بانکی تجارت، ملت و صادرات گزارش های تلفیقی خوبی را به بازار سرمایه ارایه دادند، نماد دارا یکم بر خلاف این سه نماد بانکی با اقبال سهامداران مواجه نشد. الناز بصیریان کارشناس بازار سرمایه در بررسی به عدم توجه به این ETF دولتی مشکل اصلی آن را به نسبت قیمت به NAV سهم نسبت می دهد. وی می گوید: ارزش ذاتی دارایکم در حد معقولی است. در حال حاضرNAV دارایکم کمتر از ۶۰ درصد قیمت سهم نیست تا با هجوم خریدار مواجه شود. در واقع سهام صندوق دارا یکم، تقریبا نزدیک به ۷۰ درصدNAV خود معامله می شود.
نوسان گیری ممنوع
مطابق با گفته بصیریان؛ بانکی ها P/E کمتری دارند. در این شرایط خریدار مایل است اول سهام بانکی را خریداری کند بعد سراغ سهام دارا یکم برود.
مهنوش کریم عضو هیئتمدیره کارگزاری صباجهاد معتقد است که قیمت سهام صندوق ها معمولا وقتی نزدیک به ۸۵ درصد NAV خود می شود، مورد فشار فروش قرار می گیرد.
در حال حاضر NAV صندوق دارا یکم ۷۰ قیمت سهم است. اما نکته مهم در این است که صندوق دارا یکم و پالایش یکم در شاخص تاثیری ندارند. به گونه ای که این موضوع سبب شد تا صندوق دارا یکم و پالایشی یکم با توجه به برخورداری از دامنه نوسان خوب خود، توجه عده ای از فعالان بازار سرمایه را برای نوسان گیری به خود جلب کنند. در پی آن مدیران تصمیم گرفتند آن را متعادل کنند و اجازه نوسان گیری شدید به آن را ندادند. در حال حاضر در مقایسه با سهام بانکی اجازه رشد بیشتر به آن نمی دهند.
به گفته بصیریان؛ متاسفانه شرایط نامناسب بازار و نبود منابع کافی برای بازار گردان سبب شده است تا حرکت این صندوق ها متناسب با حرکت خود سهام آنها نباشد. در پی این موضوع، مهنوش کریم نیز معتقد است: صندوق ها با همان سرعتی که خود سهم رشد می کند بالا نمی روند، چرا که چالاکی خود سهم ها از این صندوق ها بیشتر است.
در حال حاضر صندوق دارایکم نیز رشد خوبی دارد. رشد این صندوق نزدیک به ۴% است. در این خصوص اگر یک پرتفوی یا یک سرمایه گذار وجود داشته باشد، اثر سهم ها روی این نماد کمتر از اثری است که خود سهم ها می گیرند. به عنوان مثال سهام بانک های صادرات و تجارت در پی انتشار گزارش های سالانه خود از تقاضا برخوردار شدند.
در واقع فعالان بازار سرمایه ترجیح می دهند خود سهام را بدون واسطه بخرند که کنترل آن نیز دولتی است و عوامل سیاسی نیز بر روی آن تاثیر گذار است. این در حالی است که به گفته به گفته محمدهادی حمیدی قائممقام سبد گردان مدبر آسیا تاثیر در NAV صندوق در سه نماد بانکی تجارت، ملت و صادرات است. در سه نماد فوق بانکی با ۳/۵۳% سهم از دارایی های صندوق نقش بسزایی در ارزش خالص دارایی های صندوق ETF و دارا یکم دارد.
در چند سال گذشته با اصلاحات ساختاری و مدیریت بهینه تراز عملیاتی بانک ها و همچنین تسویه بخشی از مطالبات بانک های دولتی در قالب سهام شرکت ها به ویژه پالایشگاه ها، بانک ها توانستند از زیان انباشته سنگین خود رهایی یابند و به سود رسند. البته تسعیر دارایی ارزی آن ها هم در سود سازی به ویژه در بانک ملت موثر بوده است.