صادقی شاهدانی: کاهش بحران های اقتصادی ومعیشتی مردم نیاز به توجه مساله نظام تولید، بهبود محیط کسب و کار دارد
به گزارش بورس امروز، مشکلات اقتصادی ایران چونان کلاف سردرگمی شده اند که نیاز به فردی دارد که بتواند گره ها را یکی پس از دیگری با ابزارهای مناسب و صبوری لازم باز کند. اما این گره هایی که یکی پس از دیگری دست و پای رفاه، توسعه و بهبود معیشت جامعه را گرفته است […]
به گزارش بورس امروز، مشکلات اقتصادی ایران چونان کلاف سردرگمی شده اند که نیاز به فردی دارد که بتواند گره ها را یکی پس از دیگری با ابزارهای مناسب و صبوری لازم باز کند. اما این گره هایی که یکی پس از دیگری دست و پای رفاه، توسعه و بهبود معیشت جامعه را گرفته است چیست در گفت و گوی بورس امروز با دکتر مهدی صادقی شاهدانی استاد علوم اقتصادی و رئیس دانشکده دانشگاه امام صادق علیه السلام مورد بحث و بررسی قرار گرفته که ماحصل آن را می خوانید.
مهدی صادقی شاهدانی رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق و دکترای علوم اقتصادی در پاسخ به این سوال بورس امروز که به نظر شما اصلی ترین مشکل اقتصاد ایران چیست گفت: در همه اقتصادهای توسعه یافته نظامی به نام نظام تولید در رشد و توسعه یا عدم رشد و توسعه آن کشور بسیار حائز اهمیت است. حل مسائل نظام تولید از هر جهت و با هر راهکاری منجر به حل معضلات بسیاری در آن نظام اقتصادی از جمله حل مشکل بیکاری، تورم، کسری بودجه و کسری تراز پرداختهای خارجی خواهد شد.
وی در این باره تصریح کرد: پس با اطمینان خاطر می توان گفت ام المصائب همه این بحرانها اعم از تورم، بیکاری، کسری بودجه، کاهش قدرت خرید مردم را باید در نظام تولید جستجو کرد. اگر از بنده بپرسید که کدام کشور توانسته به خوبی بر چنین بحران هایی در اقتصاد خود فائق بیاید به شما می گویم، کشوری که توانسته نظام تولید را به سمت یک نظام مطلوب حرکت بدهد.
استاد صادقی شاهدانی درباره این موضوع که چگونه می توان نظام تولید را به سوی توسعه هدفمند هدایت کرد گفت: مسائل متعددی در بهبود نظام تولید دخیل هستند و نقش آفرینی می کنند. متاسفانه نظام تولید کشور ما مبتنی بر تولید کالای کیفی نیست، لذا تولید باید به سمت کالاهای کیفی و خدمات کیفی برود اگر ما کالایی تولید نکنیم یا کالای با کیفیتی برای عرضه به جهان پر از رقابت امروز نداشته باشیم طبیعی است بازارهای منطقه ای و بین المللی را از دست می دهیم. گرچه بنده معتقدم بسیاری از کالاهای تولید ایرانی قدرت رقابت با محصولات خارجی را دارد و با برنامه ریزی درست می تواند در بازارهای منطقه و جهانی به فروش برسد، اما نباید از بهبود نظام تولید غافل شویم.
استاد علوم اقتصادی با تاکید بر تولید برای حل چالش های اقتصاد ایران خاطر نشان کرد: برای حل چالش های اقتصادی کشور، باید نظام تولید را به گونه ای تعریف کنیم که ارتباط تنگاتنگی با دنیای بیرون و دررقابت با کالاهای خارجی داشته باشد. یعنی نظام تولیدی داشته باشیم که پاسخگوی نیازهای داخلی و خارجی باشد. ما باید نظام تولیدی در کشور داشته باشیم که کالای تولیدی خود را به دو قسمت کند، بخشی برای بازار داخل و بخشی برای بازارهای بین المللی تولید شود. صادرات کالای ایران به دلیل تراز ارزی که برای کشور به ارمغان می آورد موضوع بسیار حائز اهمیتی است به این دلیل که اقتصاد با درآمدهای ارزی می تواند مواد اولیه و ماشین آلات وارد کند پس نظام تولید باید در جهت وصل شدن خود به دنیای بیرون تلاش جدی از خود نشان دهد.
دکتر مهدی صادقی شاهدانی استاد اقتصاد در این باره توضیح داد: یکی از مهمترین تدابیری که دولت سیزدهم برای حل عمده زیادی از مشکلات و بحران های اقتصادی کشور باید بیاندیشد، اتخاذ تدابیر مبتنی بر بهبود نظام تولید است در همین رابطه نباید از نظر دور بداریم، که اگر دولت به فکر حل مشکلات نظام تولید است، باید هزینه تمام شده کالای ساخت ایران بهینه شود،یعنی هزینه تمام شده کالای ایرانی کاهش بیابد تا کالای ساخت داخل با قیمت مناسب به دست مصرف کننده برسد و در بازار ها عرضه شود.
وی در این باره تصریح کرد: از طرف دیگر می توانیم این کالا را در بازارهای جهانی به صورت رقابتی بفروشیم، پس اگر ما توانستیم نظام تولید را از جهت هزینه تمام شده بهبود بدهیم، یعنی مهار تورم را کلید زده ایم؛ به این دلیل که تورم از آنچایی می آید که هزینه تمام شده تولید افزایش یافته است، لذا اگر بتوانیم هزینه تمام شده تولید را تحت کنترل خود در بیاوریم و بهینه سازی را مد نظر داشته باشیم و برای انجام آن دقت نظرهای لازم را به کار بگیریم،به نظر بنده بخشی از تورم و یا حداقل بخش عمدهای از تورم در اقتصاد ایران مهار شده است و بعد از آن بخش بزرگی از خسارت هایی که به معیشت و رفاه مردم وارد شده از بین می رود و به تدریج حذف می شود.
مهدی صادقی شاهدانی رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق در خصوص تاثیرات سوء نرخ ارز بر نظام تولید نیز هشدارهایی به دولت آینده داد و گفت: نظام تولید شما نباید متأثر از نوسانات ارز باشد و اگر متاثر از نوسانات ارز است، دولت باید برای این موضوع چاره ای بیاندیشد اگر به دنبال افزایش توسعه و کاهش فشارهای معیشتی مردم است. اقتصاد و تولید کشور نباید وابسته به نوسانات نرخ ارز باشد چرا که این نوسانات پیامی جز ناپایداری و بیثباتی در اقتصاد را به دنبال ندارد. طبیعتا هرگونه ناپایداری یا افزایش نرخ ارز، موجب افزایش هزینه های تولید می شو ودر آن سوی ماجرا باز هم تورم بیشتر کلید زده می شود.
وی در این باره خاطر نشان کرد: پس نظام تولید اگر به درستی مدیریت شود و فعالیت داشته باشد می تواند روی نوسانات ارزی تاثیر بگذارد یا به عبارت بهتر، موجب مهار نوسانات ارزی شود. بی تردید اگر دولت آینده به مراتب بیشتر از دولتهای قبلی به مساله نظام تولید، ضروریات آن، بهبود محیط کسب و کار و فراهم کردن پیش نیازها وحمایت های واجب از تولید بپردازد قطعا دولت موفقی درکاهش بحران های اقتصادی ومعیشتی مردم خواهد بود، ضمن اینکه می تواند تضمین دهنده افزایش رفاه وآرامش اقتصادی برای جامعه نیز باشد.