حریری: از پا درآمدن اقتصاد ایران ماحصل تداوم تنش های سیاسی است
به گزارش بورس امروز، امروز مردم ایران دغدغه های بسیاری دارند، دغدغه هایی چون افزایش تورم که تقریبا در تمام دنیا به غیر از چند کشور انگشت شمار، حل و فصل شده است، اما ایران همچنان با تورم بالایی دست به گریبان است و مردم امید چندانی به کاهش و رفع تورم ندارند. اما چرا […]
به گزارش بورس امروز، امروز مردم ایران دغدغه های بسیاری دارند، دغدغه هایی چون افزایش تورم که تقریبا در تمام دنیا به غیر از چند کشور انگشت شمار، حل و فصل شده است، اما ایران همچنان با تورم بالایی دست به گریبان است و مردم امید چندانی به کاهش و رفع تورم ندارند. اما چرا بحران های متعدد دست از سر اقتصاد ایران بر نمی دارد و چرا مردم ایران یک روز خوش به اقتصاد خود نمی بینند را با مجید رضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین مطرح کرده ایم تا نقطه نظرات این فعال اقتصادی را درباره چرایی پایان ناپذیری مشکلات اقتصاد ایران جویا شویم که در ادامه آمده است.
مجید رضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین و فعال اقتصادی در گفت و گو با بورس امروز مهمترین دلایلی که اقتصاد ایران را با بحران های متعددی مواجه کرده پرداخت و دراین باره گفت: با نگاهی به سیر تحولات اقتصاد ایران بدون کمترین بررسی و تحقیقی می توان متوجه عقب گردهای متوالی ما در بخش های مختلف اقتصادی شد. اما آنچه دراین بین مهم است علت عقب گردهای اقتصاد ایران است، چرا که توسعه اقتصادهای دنیا در دهه های گذشته نشان می دهد ما نیز شانس های خوبی برای توسعه و رشد و شکوفایی اقتصاد داشته ایم که متاسفانه به برخی دلایل از دسترسی به آن محروم شده ایم.
وی دراین باره خاطر نشان کرد: یکی از مهمترین دلایل عقب گرد اقتصاد ایران و عدم رسیدن به جایگاه واقعی که از اقتصاد ایران با توجه به ظرفیت های متعددی که دراین بخش دارد، مسائل سیاسی و تنش های بین المللی است که در همه سال های گذشته کم یا زیاد همواره وجود داشته است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین دراین باره توضیح داشت: پس به صورت صرف و قطع به یقین نمی توان گفت که مشکلات و چالش های اقتصادی ما همه و همه به دلایل اقتصادی یا نبود ظرفیت ها یا سوء مدیریت هاست، هر چند سوء مدیریت ها و ناتوانی در اداره اقتصاد کشور نیز بخش مهمی از این مساله به شمار می رود اما اقتصاد بین الملل و تجارت فرامرزی ما به شدت از تنش های سیاسی آسیب دیده است.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: تا زمانی که تنش های سیاسی وجود داشته باشد و روابط دیپلماتیک و سیاسی ما با روابط اقتصادی کشور در هم تنیده باشد، قطعا هیچ امیدی به بهبود وضعیت اقتصادی و گشایش های مهم در اقتصاد ایران نیست.متاسفانه اقتصاد ما بلاکش سیاست خارجی ما شده است، در حالی که در همه دنیا اقتصاد از سیاست جداست و دولت ها و حاکمیت ها اجازه نمی دهند اقتصاد در تیررس مسائل سیاسی قرار بگیرد، موضوعی که در ایران اصلا محل اعتنای مسوولین نیست.
وی در این باره توضیح داد: روابط سیاسی و دیپلماتیکی که در دنیا بین کشورهای مختلف اتفاق می افتد،همه و همه ناظر بربهره وری بیشتر اقتصادی است،د یعنی کشورها برای رونق اقتصاد و افزایش بهره مندی از بخش های مختلف اقتصادی با هم در تعامل هستند، بنابراین ما نیز می بایست روابط سیاسی خود را به گونه ای تنظیم می کردیم که کمترین تنشی با کشورهای جهان و منطقه نداشته باشیم تا براین اساس امکان تنظیم کردن اقتصاد برای بهره وری ها و رشد بیشتر را داشته باشیم.
مجید رضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در ادامه با توضیح خسارت هایی که از تنش های سیاسی بر پیکره اقتصاد ایران نشسته توضیح داد و گفت: تنش های سیاسی که ماحصل آن تحریم اقتصاد ایران شده ما را با بدترین وضعیت ممکن رو به رو کرده است. تنش های سیاسی دست ما را از انجام فعالیت های اقتصادی و تجاری بیشتر با منطقه بسته است، در حالی که منطقه با ۵۰۰ میلیون جمعیت بازار بزرگی برای صادرات و واردات و تعاملات تجاری به شمار می رود.
وی در این باره تصریح کرد: تحریم و تنش با کشورهای مختلف به هر دلیلی یعنی از دست دادن بازارهای آنها. ما در تنش با کشورهای حاشیه خلیج فارس، قویترین بازارهای کشورهای همسایه را از دست داده ایم، بازاری با چند میلیارد دلار آورده صادراتی برای ما، بازاری مثل کشورهای عربستان، امارات، کویت و … که متاسفانه تنش های سیاسی با این کشورها دست ما را از بازارهای آنها کوتاه کرده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در ادامه خاطر نشان کرد: به قاعده عرض میکنم، هر گونه کنش دیپلماتیک ما در دنیا و در منطقه براین اساس باید سیاست گذاری شود، مورد تحقیق و بررسی قرار بگیرد که مراوده با این کشور و کاهش تنش سیاسی با این کشور تا چه میزان برای ما آورده اقتصادی، موفقیت یا زیان اقتصادی به دنبال خواهد داشت؟ اگر سیاست گذاری ها براین حیث باشد و طبق این شیوه روابط خود با سایر کشورها بخصوص کشورهای همسایه را تنظیم کنیم قطعا دربازارهای کشورهای همسایه برای خود جا باز می کنیم، اما همین مساله هم مشروط به لغو کامل تحریم هاست.
مجید رضا حریری فعال اقتصادی در پایان بحث گفت: به هر حال ما تحریم هستیم، تحریم اقتصادی ناشی از کنش اقتصادی نبوده، بلکه به دلیل کنش و واکنش های سیاسی با کشورهای منطقه و دنیاست، لذا برای عبور از بحران های اقتصادی کشور که روز به روز بیشتر می شود، صرف حفظ عزت و اقتدار ایران، لازم است تا برنامه های مختلفی را برای کاهش تنش های سیاسی و ارتقای وضعیت اقتصادی خود در نظر بگیریم، بنابراین تا زمانی که به این منطق نرسیم که با کاهش تنش های سیاسی امکان توسعه اقتصاد ایران وجود دارد نمی توان کاری از پیش برد. توسعه اقتصاد ایران زمانی کلید می خورد که امنیت و آرامش در اقتصاد ایران باشد، آن هم بدون تنش های سیاسی تا شاهد افزایش سرمایه گذاری خارجی و داخلی در اقتصاد ایران باشیم و راه ما برای حضور در بازارهای منطقه ای و جهانی باز شود، موضوعی که به افزایش تولید واشتغال، بهبود درآمد و افزایش رفاه اقتصادی جامعه منجر می شود.