بحران جدید در صنایع؛ انتقال خاموشی ها از خانوار به صنایع
مدیرعامل نیروگاه زاگرس گفت: بحران خاموشی ها از خانوار به صنایع انتقال یافته است در حال حاضر وقتی به پیک روز می رسیم، صنایع خاموش می شوند یا میزان نیازشان به برق را به شدت کاهش می دهند. در حال حاضر بسیاری از صنایع با مشکل روبرو هستند.
محمد جعفری اناری در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره وضعیت نرخ برق گفت: با نگاهی به تاریخچه قیمت گذاری برق مشاهده می کنید که از سال ۹۳ تاکنون، تنها ۵۰ درصد میزان نرخ برق افزایش یافته است. این در حال است که صنایع دیگر در این بازه زمانی حدود ۶۰۰ درصد افزایش قیمت داشته اند.
وی تاکید کرد: دولت باید این میزان تفاوت افزایش نرخ را در صنعت برق جبران کند.
مدیرنیروگاه زاگرس با اشاره به افزایش ۷ درصدی نرخ برق در سال جاری، تصریح کرد: متاسفانه دولت نه تنها برنامه ای برای جبران این خسارت صنعت نیروگاه ها ندارد بلکه تنها ۷ درصد نرخ برق را افزایش داد. این میزان افزایش نمی تواند نیازهای صنعت برق و نیروگاه های را پاسخ بدهد.
جعفری اناری با اشاره به وضعیت سهام صنعت نیروگاهی در بازار سرمایه گفت: با توجه به ابلاغ وزیر نیرو، وضعیت صنعت برق قرمز شد. در حال حاضر خواسته های نیروگاه های زیاد است اما مهم ترین مسئله آنها بهبود اقتصاد برق است زیرا این اقتصاد بیمار باعث شده است که وضعیت صنعت خراب شود و دیگر سرمایه گذاران به سمت احداث نیروگاه جدید نروند.
وی با اشاره به پایین بودن نرخ برق در ایران گفت: نیروگاه ها هزینه های تعمیرات و اورهالی دارند که ممکن است بسیار بالا باشد اما نرخ پایین برق به گونه ای است که سودی عاید این نیروگاه ها نمی شود. اگر نگاهی به EPS نیروگاه ها در بورس کنیم، مشاهده می کنیم که عددهای بسیار بالایی است و نسبت P به E این نیروگاه ها اختلاف شدیدی با NAV دارد و کمتر از ۵۰ است. این در حالی است که میزان اختلاف در صنایع دیگر به بالای ۸۰ می رسد. در صورتی که شرایط اقتصادی این صنعت منتفع نشود، با مشکلات عدیده ای در این صنعت و صنایع دیگر روبرو خواهیم شد.
مدیرعامل نیروگاه زاگرس کوثر با اشاره به جایگزینی نیروگاه های جدید با نیروگاه های قدیمی گفت: در صنعت برق، زمانی که توسعه در حال انجام است، نیروگاه های قدیمی به دلیل راندمان پایین و عمر طولانی شان باید جایگزین شوند. در نتیجه نیروگاه های جدیدی را برای جایگزینی آنها، احداث می کنند ولی با این حال ما در کشورمان نیروگاه هایی داریم که حدود ۱۰ سال است در حال فعالیت هستند و هیچ برنامه ای برای جایگزین کردن آنها وجود ندارد و بر اساس تاریخ احداث آنها، کم کم این نیروگاه ها به سوی زیان دهی پیش می روند.
ملت خاموشی ها هستیم
مدیرعامل نیروگاه زاگرس با بیان اینکه ما ملت خاموشی ها هستیم، تاکید کرد: طی ۶ سال اخیر، باید ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه جدید ساخته می شد اما در این مدت کمتر از ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار تولید شد. به عبارتی می توان گفت تنها ۳۹ درصد از برنامه مورد نظر انجام شده است. با این حال میزان مصرف برق هر ساله افزایش می یابد و اگر میزان عرضه کاهش یابد، با خاموشی ها روبرو خواهیم شد.
جعفری انارکی ادامه داد: در سال گذشته حجم بارندگی ها کمک کرد تا نیروگاه های تولید برق آبی بتوانند فعالیت کنند و همین امر منجر شد تا خاموشی نداشته باشیم اما متاسفانه امسال میزان بارندگی ها کاهش یافت. با وجود اینکه هنوز به پیک مصرف تابستان نرسیده ایم شاهد خاموشی های سنگین در بسیاری از شهرهای کشور هستیم.
وی در پاسخ به اینکه چرا خاموشی ها زیاد نیست؟ تصریح کرد: بسیاری خبر ندارند که بیشتر خاموشی ها به بخش صنعتی منتقل شده است. در حال حاضر وقتی به پیک روز می رسیم، صنایع خاموش می شوند یا میزان نیازشان به برق را به شدت کاهش می دهند. در حال حاضر بسیاری از صنایع با مشکل روبرو هستند.
جعفری اناری در پایان با بیان اینکه بسیاری از صنایع از ساعت ۱۲ تا حدود ۵ عصر خاموش می شوند، یادآوری کرد: امروز کارخانه هایی وجود دارند که از ساعت ۱۲ تا ۱ دستگاه های خود را خاموش می کنند و برخی دیگر از ساعت ۴ تا ۵ این خاموشی ها را متحمل می شوند تا مردم کمتر خاموشی ها را احساس کنند. این خاموشی ها تاثیرات اقتصادی خود را در آینده ای نزدیک خواهد گذاشت.