خیز ذوب آهن برای ورود به بازارهای اروپایی
مهرداد تولائیان در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره تفاوت قیمت شمش فولاد و محصولات طویل گفت: درصد اختلاف قیمت شمش فولادی با محصولات طویل نوردی باید معقول باشد. در حال حاضر به دلیل تفاوتی که در میزان عرضه و تقاضای شمش فولادی با عرضه و تقاضای محصولات نوردی با هم همخوانی ندارد، […]
مهرداد تولائیان در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره تفاوت قیمت شمش فولاد و محصولات طویل گفت: درصد اختلاف قیمت شمش فولادی با محصولات طویل نوردی باید معقول باشد. در حال حاضر به دلیل تفاوتی که در میزان عرضه و تقاضای شمش فولادی با عرضه و تقاضای محصولات نوردی با هم همخوانی ندارد، تفاوت نرخ این محصولات غیرمنطقی است.
وی افزود: در حال حاضر محصولات نوردی به میزان تولید تقاضا ندارد و همین امر منجر شده است این بازار چندان جذابیت نداشته باشد.
کاهش تقاضای بازار نوردی ها
معاون بهره برداری و عضو هیئت مدیره شرکت ذوب آهن اصفهان گفت: در حال حاضر صنعت ساخت و ساز و عمرانی کشور در رکود است. دولت نیز در بودجه عمرانی خود با مشکلاتی همراه هست. همین امر منجر شده تا تقاضای محصولات نوردی کاهش یافته و مشتری زیادی در بازار نداشته باشد. از سوی دیگر با وجود چنین تقاضایی، میزان تولیدکنندگان نورد در کشور زیاد است. به دنبال این امر، قیمت این محصولات کاهش یافته و میزان تقاوت قیمت با شمش غیرمنطقی می شود.
تولائیان با بیان اینکه هر تولیدکننده ای در زمینه فروش با مشکلاتی روبرو است، تصریح کرد: در سال های گذشته شرکت ذوب آهن اصفهان نیز چنین مشکلاتی داشت. حتی در سال های ۹۲ و ۹۳ در زمینه فروش، این شرکت با بحران روبرو شد. تولید انجام شده بود و انبارهای ذوب آهن پر بود اما هیچ مشتری نداشت، در نتیجه به سمت صادرات رفتیم و با برنامه ریزی ۵ ساله توانستیم حدود ۴۰ الی ۵۰ درصد از محصولات خود را به شکل های مختلف صادر کنیم تا دیگر با چنین بحران هایی روبرو نشویم.
وی با تاکید بر اینکه بازار داخلی ظرفیت این حجم از تولید محصولات طویل را ندارد، تصریح کرد: شرکت ذوب آهن اصفهان در مطالعات خود به این نتیجه رسید و طی برنامه ریزی های بلند مدت به این نتیجه رسید که چندان نباید روی بازارهای داخلی حساب کند. با این حال این شرکت همواره تعهد خود را به نیاز بازار داخلی انجام داده و محصولات خود را در بورس کالا عرضه کرده است.
نیاز بازار محصولات طویل ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن است
معاون بهره برداری و عضو هیئت مدیره شرکت ذوب آهن اصفهان عنوان کرد: به نظر می رسد در حال حاضر با توجه به پروژه های عمرانی کشور، نیاز بازار به محصولات نوردی بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون تن است؛ این در حالی است که میزان تولید محصولات نوردی حدود ۱۶ میلیون تن است. البته این میزان ظرفیت کامل کارخانه های نوردی نیست اما به دلیل نبود تقاضا نمی توان بیش از این تولید کرد. کمااینکه ما نیز سعی می کنیم این محصولات را برای نیاز داخلی تولید نکنیم زیرا به فروش نمی رسد. اگر هم برسد توسط دلالان خریداری می شود که احتمال احتکار را افزایش می دهد.
تولائیان با اشاره به محدودیت های بازارهای صادراتی محصولات نوردی توضیح داد: شرکت هایی که مانند ذوب آهن اقدام به صادرات محصولات خود کرده اند، در بازار کشورهای دیگر نیز با محدودیت های خاصی روبرو هستند. بسیاری از کشورها اجازه ورود محصولات نهایی زنجیره فولاد را به کشور خود نمی دهند یا ممکن است در حجم های بالا اجازه ورود ندهند و تنها در حد نیازشان این محصولات را وارد می کنند.
وی در این خصوص ادامه داد: محصولاتی مانند شمش، از جمله محصولاتی هستند که به عنوان یک محصول نیمه پایانی به راحتی می توان آن را صادر کرد. با توجه به اینکه این محصول خوراک کارخانه های نوردی است، بسیاری از کشورها که تولید فولاد ندارند اما کارخانه های نوردی دارند، اجازه واردات شمش را به کشور خود صادر می کنند.
بازار داخلی محدود است
معاون بهره برداری و عضو هیئت مدیره شرکت ذوب آهن اصفهان با بیان اینکه ماندن در بازار داخلی کشور با محدودیت هایی همراه است، تشریح کرد: در حال حاضر شرکت ذوب آهن اصفهان به بازارهای مختلفی اعم از بازارهای حوزه خلیج فارس، آسیای جنوب شرقی و … ورود کرده و سبدی از محصولات را اعم از کلاف، میلگرد، تیر آهن و شمش را در این بازارها عرضه می کند. همچنین در برنامه های آتی این شرکت، ورود به بازار کشورهای اروپایی است که تاکنون دو محموله به این بازار داشته ایم.
تولائیان با اشاره به اینکه اتفاق ویژه ای برای بازار داخلی رخ نمی دهد، تصریح کرد: بازار داخلی همین است. در بودجه امسال نیز، اتفاق ویژه ای برای آن در نظر نگرفته اند. باید دید دولت جدید در بودجه ۱۴۰۱ چه نگاهی به بازار داخلی خواهد داشت.
وی با بیان اینکه صادرات به نفع تولیدکننده است، گفت: اگر بازار صادرات نبود، بسیاری از تولیدکنندگان ورشکسته می شدند. بازارهای صادراتی با قیمت های منابعشان به نفع ما هستند و می توان با ارزآوری، مشکلات ارزی کشور را حل کرد. کما اینکه کشور نیاز دارد تا یک سری مواد اولیه را وارد کند و در این راستا نیاز به ارز دارد. بنابراین بازارهای خارجی هم مشکلات ارزی کشور را حل می کنند و هم قیمت های مناسب تری نسبت به بازار داخلی دارند.
با هرگونه قیمت گذاری دستوری مخالفیم
معاون بهره برداری و عضو هیئت مدیره شرکت ذوب آهن اصفهان با تاکید بر اینکه با هر گونه قیمت گذاری دستوری مخالف است، بیان کرد: ما به بورس اعتقاد داریم. بورس یک بازار عرضه و تقاضا است و هر مدل قیمت گذاری در آن وجود دارد. قیمت گذاری دستوری با ذات بورس در تناقض است و دولت به زودی می فهمد که باید این روش را کنار بگذارد. قیمت هر محصولی باید بر اساس عرضه و تقاضا در بازار آزاد مشخص شود و این تنها راه بدون حاشیه برای هر صنعت است.
تولائیان درباره تفاوت قیمت شمش و میلگر توضیح داد: به طور کلی هزینه های تولید شمش باید ۱۰ درصد بیشتر از شمش فولادی باشد و به دنبال آن نیز قیمت آن باید همین اختلاف ۱۰ درصدی را داشته باشد. تیرآهن نیز باید حدود ۱۵ درصد بالاتر از شمش قیمت گذاری شود. این مسئله در شرایطی محقق می شود که نسبت عرضه و تقاضا در بازار متناسب باشد.