مس همچنان تازنده
به گزارش بورس امروز، اثرات بحران های جهانی بر بازارها از لحاظ بعد زمان به دو دسته چرخه های کوتاه مدت و بلند مدت قیمتی تقسیم می شوند. به عنوان مثال با بررسی روند قیمتی کامودیتی ها در ۳۰ سال اخیر، اثر جنگ ها، بیماری های واگیردار و …. می تواند به ایجاد چرخه های […]
به گزارش بورس امروز، اثرات بحران های جهانی بر بازارها از لحاظ بعد زمان به دو دسته چرخه های کوتاه مدت و بلند مدت قیمتی تقسیم می شوند. به عنوان مثال با بررسی روند قیمتی کامودیتی ها در ۳۰ سال اخیر، اثر جنگ ها، بیماری های واگیردار و …. می تواند به ایجاد چرخه های قیمتی کوتاه مدت بیانجامد؛ از سوی دیگر تغییرات تکنولوژی و سیاست های کلان کشورها می تواند چرخه های قیمتی بلند مدت ایجاد نمایند.
نکته دیگر اینکه بحران های کوتاه مدت ازیک سو باعث تضعیف اقتصاد جهانی می گردد و در پی آن نرخ دلار کاهش می یابد و از طرف دیگر قیمت کامودیتی ها با شروع بحران افزایش می یابد.
روند تاریخی قیمت مس و شاخص دلار
طبق نمودار روند قیمت مس طی ۳۰ سال اخیر و اثرات بحران های جهانی بر آن مشخص گردیده است. همچنین مقایسه متناظری میان اثرات شوک بحران ها بر روی فلز مس و شاخص دلار صورت پذیرفته است:
قیمت مس رابطه مستقیم و معکوسی با شاخص ارزش دلار دارد که یکی از علتهای اصلی آن مسئله رفتار سرمایه گذاران کوتاه مدتی است که در دوران رونق اقتصادی در ایالات متحده تصمیم بر سرمایه گذاری بر دلار گرفته و در زمان شیوع بحران، به عکس آن روی آورده و سرمایه گذاری بر کالاهای جایگزین مانند کامادیتی ها (شامل طلا، نفت ، مس و…) را ترجیح می دهند. از دیگر عوامل تاثیر گذار بر شوک های قیمتی کامودیتی ها، می توان به برهم خوردن تعادل میان تقاضا و عرضه در جهان، خصوصا چین و ایالات متحده به عنوان بزرگترین بازار مصرف این محصولات اشاره کرد.
روند موجودی انبار مس
در یکسال اخیر به دلیل عدم توازن عرضه و تقاضای مس ناشی از بوجود آمدن بحران کوید ۱۹ و فزونی تقاضا بر عرضه این فلز، قیمت مس طی ماههای اخیر در حدود ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.
از سوی دیگر با توجه به کاهش سطح ذخایر موجودی انبار مس در بازار فلزات لندن طی ماههای اخیر، پیش بینی می شود که قیمت این فلز با توجه به کاهش عرضه جهانی همچنان روند صعودی داشته باشد.
میزان عرضه جهانی مس در سال ۲۰۲۰ برابر با ۲۳.۷۱۸ هزار تن و میزان تقاضا ۲۴.۹۰۷ هزار تن بوده است که به وضوح مازاد تقاضای جهانی مس قابل رویت می باشد.
همبستگی توازن عرضه و تقاضا و قیمت کامادیتی ها
با نگاه به اطلاعات ارائه شده در خصوص فلز مس، نقش اصلی عرضه و تقاضا پس از شاخص دلار در تعیین روند قیمت فلزات اساسی کاملا مشهود است. با بررسی شهودی چندین بحران مالی و رکودهای اقتصادی ناشی از آن می توان به این موضوع پی برد که عمده جهش قیمتی در فلزات اساسی در سالهای قبل از بحران های مالی و در طی این بحران ها به علت کاهش ارزش ارز کشورهای جهان (به ویژه دلار) بوده است که در نتیجه این امر، سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در کالاهای جایگزین روی آورده اند که در نتیجه باعث عدم توازن تقاضا و عرضه شده است. از سوی دیگر بیشترین ریزش های قیمتی پس از این بحران ها در زمان بهبود وضعیت اقتصاد جهانی و برقراری توازن عرضه و تقاضا رخ داده است.
روند تاریخی قیمت نفت و شاخص دلار
طبق نمودار تاثیر معکوس قیمت نفت و شاخص دلار از شوک های قیمتی متاثر از چرخه های بلند مدت (تصمیمات سیاسی و تغییرات تکنولوژی) قابل مشاهده می باشد.
در بخش نفت میزان حفاری و بهره برداری نفت از اهمیت بالایی برخوردار است. هر چه تعداد حلقه چاه های حفاری نفت افزایش یابد، منجر به تولید بیشتر در بازار می گردد و با توجه به اینکه تقاضای نفت روند ثابتی دارد، این امر به مازاد عرضه می انجامد و باعث کاهش قیمت نفت می گردد. طبق نمودار تعداد چاه های حفر نفت شیل آمریکا به بالاترین حد خود در ۱۲ ماه گذشته رسیده است که می تواند از عوامل کاهش قیمت نفت در آینده باشد.