اختلاف قیمت شمش فولادی در بورس کالا با قیمت بازار داخلی
سید احمد رضوی نیک در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره آخرین نشست این انجمن توضیح داد: نشست انجمن نوردکاران ایران با حضور اکثریت اعضای آن به صورت اسکایپ روم و آنلاین برگزار شد. در این نشست به بررسی مشکلات و رفع موانع تولیدکنندگان نوردی پرداخته شد. وی افزود: در حال حاضر ظرفیت […]
سید احمد رضوی نیک در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز، درباره آخرین نشست این انجمن توضیح داد: نشست انجمن نوردکاران ایران با حضور اکثریت اعضای آن به صورت اسکایپ روم و آنلاین برگزار شد. در این نشست به بررسی مشکلات و رفع موانع تولیدکنندگان نوردی پرداخته شد.
وی افزود: در حال حاضر ظرفیت تولید اعضای تولیدکننده انجمن نوردکاران ایران حدود ۲۵ میلیون تن است که آنها تنها از ۲۰الی ۳۰ درصد ظرفیت خود استفاده می کنند.
گلایه نوردکاران نسبت به تفاوت قیمت محصولات طویل و شمش فولادی در بورس کالا
رئیس انجمن نوردکاران ایران با اشاره مشکلات نوردکاران تصریح کرد: در این نشست نحوه قیمت گذاری محصولات فولادی در بورس کالا مطرح شد که انتقادهای زیادی به آن وارد شد. متاسفانه با وجود اینکه با پیگیری های مکرر، رانتی که در قیمت گذاری محصولات فولادی ایجاد شده بود، متوقف شد اما بورس کالا همچنان از تضاد مصوبات دولت استفاده کرده و از هر کدام به جهت منافع خود، سود می برد.
رضوی نیک با انتقاد از تفاوت قیمت محصولات طویل فولادی باو شمش در بورس کالا تاکید کرد: بورس کالای ایران هر هفته قیمت شمش را بین ۱.۵ الی ۳ درصد افزایش می دهد. این در حالی است این افزایش قیمت بدون داشتن بازار رخ می دهد، زیرا شرکت های نوردی نمی توانند با قیمت های این بازار، شمش مورد نیاز خود را خریداری کنند و قیمت شمش در بازار آزاد پایین تر از قیمت بورس کالا است. متاسفانه عرضه های موجود در بورس کالا تنها برای رفع تعهدات عرضه است تا شرکت های فولادی بتوانند مجوز صادرات خود را دریافت کنند.
وی در این خصوص ادامه داد: متاسفانه تفاوت قیمت شمش فولادی با محصولات طویل کمتر از ۵ درصد است؛ با اینکه تولیدکنندگان نوردی حدود ۱۳ درصد هزینه های تولید دارند، ۹۲.۵ درصد قیمت کنونی محصولات طویل، تنها هزینه مواد اولیه آن است. در نتیجه این تفاوت قیمت نمی تواند هزینه های تولید ۱۳ درصدی را پوشش دهد و منجر به تعطیلی واحدهای نوردی می شود.
رئیس انجمن نوردکاران ایران قیمت کنونی شمش را مهندسی شده دانست و گفت: در حال حاضر محصولات طویل فولادی مانند میلگرد، تیرآهن و نبشی به دلیل رکود صنعت ساختمان سازی، وضعیت معیشتی مردم و شرایط اقتصادی کشور، مشتری ندارد و واحدهای نوردی تنها با ۳۰ درصد ظرفیت خود، مشغول به فعالیت هستند، به همین خاطر است که این تفاوت قیمت و زیان چندان به چشم نیامده است در صورتی که مهندسی قیمت در بورس کالا زیان شدیدی را به این واحدهای تولیدی وارد کرده است.
رضوی نیک با بیان اینکه شمش فولاد ۱۰۰ دلار گرانتر از قیمت صادراتی آن در داخل به فروش می رسد، تصریح کرد: متاسفانه شرکت های فولادی با گران فروشی مواد اولیه نوردکاران منجر شدند که این شرکت ها نتوانند در بازه رکود بازار داخلی، صادرات داشته باشند. هزینه های بالای تولید منجر شد بسیاری از این شرکت ها بازارهای صادراتی خود را از دست بدهند و تنها چند واحد صادرات داشته باشند. این تعارض قیمت شمش و محصولات طویل میزان اشتغال در جامعه و تولید محصولات با ارزش افزوده را کاهش می دهد.
وی یادآوری کرد: سوال اینجاست که اگر شرکت های فولادی بازار محصولات طویل فولادی را در دست داشتند، باز هم شمش خود را ارزان تر از فولاد می فروختند؟
همه قیمت های زنجیره فولاد بر اساس قیمت جهانی تعیین شود
رئیس انجمن نوردکاران ایران تفاوت قیمت شمش را مرتبط با افزایش قیمت جهانی آن ندانست و گفت: با توجه به قیمت های جهانی، اختلاف قیمت شمش با محصولات طویل حدود ۱۳ درصد است.
رضوی نیک با انتقاد به قیمت گذاری محصولات طویل فولادی گفت: شرکت های فولادی مواد اولیه، نیروی کار، انرژی و سایر هزینه های تولیدی خود را به ریال پرداخت می کنند اما تقاضا دارند که محصولاتشان به دلار فروخته شود. بر اساس ادعای انجمن تولیدکنندگان فولاد، اگر همه زنجیره فولاد مهم است، بنابراین از همان ابتدای زنجیره، یعنی سنگ آهن، را بر اساس قیمت جهانی قیمت گذاری کنند.
وی با اشاره به قیمت کنونی شمش فولادی در بورس کالا گفت: هزینه تولید شمش فولادی در کشور حدود ۶۴۰۰ تومان برآورد شده است در حالی که این محصول به قیمت ۱۴ هزار و ۴۰۰ تومان در بورس کالا به فروش می رسد. سهم مواد اولیه در هر کیلو شمش فولادی به این قیمت حدود ۴۳ درصد برآورد شده است بنابراین با توجه به هزینه های دیگر تولید، حدود ۴۰ درصد سود این شرکت ها می شود. این در حالی است که سهم مواد اولیه در هر کیلو محصولات طویل فولادی ۹۲.۵ درصد است.
رئیس انجمن نوردکاران ایران در ادامه توضیح داد: قیمت میلگرد در بورس کالا ۱۳ هزار و ۸۰۰ تومان تعیین شده است در حالی که شمش فولادی ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومان است! تفاوت قیمت این دو محصول ۵۰۰ تومان در هر کیلو است، این میزان چگونه می تواند ۱۳ درصد هزینه تولید نوردکاران را جبران کند؟ این در حالی است که برای خرید شمش از بورس کالا مجبوریم نقد پرداخت کرده و آن را بین ۴۰ روز تا ۶۰ روز آینده تحویل بگیریم. از سوی دیگر شرکت های فولادی کیفیت را در تابلو اصلی نشان نمی دهند و ممکن است شمش خریداری شده، از کیفیت نامرغوبی برخوردار باشد.
رضوی نیک با اشاره به هزینه های حمل و نقل شمش در داخل کشور گفت: زمانی که یک نوردکار شمش خود را از بورس کالا خریداری می کند، هزینه حمل و نقل بر عهده خودش است. با توجه به اینکه قیمت شمش در بورس کالا بر اساس قیمت فوب خلیج فارس در دریای سیاه است، حدود ۴۵ دلار در حق نوردکاران باز هم اجحاف شده است زیرا کرایه حمل و نقل این محصول از دریای سیاه را نیز روی این محصول کشیده است.
وی افزود: همچنین شرکت فولادی قبل از تحویل محصول از نوردکار تعهد تحویل می گیرد تا او نتواند در صورت نامرغوب بودن، شکایت کند.
افزایش ۳۰۰ درصدی قطعات یدکی نوردکاران
رئیس انجمن نوردکاران با اشاره به افزایش قیمت قطعات یدکی نوردکاران، ادامه داد: در حال حاضر قیمت قطعات یدکی ۳۰۰ درصد افزایش یافته است. به عنوان مثال گریپس ۲۶ هزار تومانی سال گذشته ۷۸ هزار تومان شده است یا بوربورینگ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومانی پارسال، اکنون ۲۰ میلیون تومان شده است. همچنین درایو کامل برای موتورهای کارخانه های نوردی حدود ۳۶۰ میلیون تومان شده است. این افزایش قیمت حدود ۵.۵ درصد هزینه های تولید را پوشش می دهند.
رضوی نیک خواستار قیمت گذاری منطقی محصولات طویل فولادی شد و گفت: اگر در بورس کالا، قیمت شمش بر اساس فوب خلیج فارس در دریای سیاه تعیین می شود باید باقی زنجیره فولاد نیز از سنگ آهن تا میلگرد بر این است قیمت گذاری شود تا تفاوت قیمت این محصولات منطقی شود. در این صورت است که همه زنجیره قبول خواهند کرد که انحصارگرایی و رانت در زنجیره وجود ندارد.
وی در پایان یادآوری کرد: شرکت های نوردی در حال حاضر ۲۵ میلیون تن ظرفیت اسمی تولید دارند که زیر ۶۰ درصد تولید برای آن زیان آور است با این حال این روزها نوردکاران با حدود ۳۰ درصد ظرفیت خود در حال فعالیت هستند. ادامه این روند، بیکاری و فاجعه اشتغال را به دنبال خواهد داشت.