لزوم هزینهکرد آموزش کارکنان در ثبات سوددهی
به گزارش بورس امروز، اگرچه شرکت بورس اوراق بهادار در جایگاه اول پردرآمدترین زیرمجموعههای سازمان قرار دارد (به ارزش ۱۴ هزار میلیارد ریال) اما به دلیل اینکه شاهد رشد ۲۷۹ درصدی در درآمد خود بوده، از نظر رشد درآمدی در جایگاه دوم جای گرفته است. لذا در پایان سال ۱۳۹۹ ارزش درآمدهای سازمان بورس با […]
به گزارش بورس امروز، اگرچه شرکت بورس اوراق بهادار در جایگاه اول پردرآمدترین زیرمجموعههای سازمان قرار دارد (به ارزش ۱۴ هزار میلیارد ریال) اما به دلیل اینکه شاهد رشد ۲۷۹ درصدی در درآمد خود بوده، از نظر رشد درآمدی در جایگاه دوم جای گرفته است. لذا در پایان سال ۱۳۹۹ ارزش درآمدهای سازمان بورس با رشد ۲۵۵ درصدی به رقم ۳۴ هزار میلیارد ریال رسیده است.
در مقابل شرکت بورس انرژی علاوه بر این که از نظر رشد درآمدی در پایینترین جایگاه قرار گرفته، به لحاظ ارزش درآمدی نیز کمترین مبلغ را کسب کرده است.
درآمد غیرعملیاتی
از دید درآمد غیرعملیاتی نیز در بین شرکتهای سازمان بورس، شرکت سپردهگذاری مرکزی بیشترین مبلغ را به میزان ۲ هزار میلیارد ریال کسب کرد که نسبت به دوره مشابه سال گذشته حدود ۱۲۹ درصد رشد داشته است.
با وجود اینکه شرکت بورس اوراق بهادار با رشد ۶۶۲ درصدی درآمد غیرعملیاتی رو به رو شده است. اما از نظر ارزش درآمد غیر عملیاتی در جایگاه چهارم قرار دارد. در نتیجه، جایگاههای دوم و سوم به ترتیب متعلق به دو شرکت فرابورس و بورس کالا است.
ارزش دارایی
باتوجه به اینکه در شرکتهای بازار سرمایه نیز همچون سایر شرکتها بخشی از افزایش داراییها مربوط به بدهی و بخشی متعلق به حقوق صاحبان سهام است، شرکت سپردهگذاری مرکزی با کسب رشد ۲۳۵ درصدی در ترازنامه خود داراییهایش را به ارزش ۲۲ هزار میلیارد ریالی رساند.
شرکت سپرده گذاری مرکزی به دلیل داشتن بیشترین ارزش دارایی از میان شرکتهای سازمان در جایگاه نخست قرار گرفته است. همچنین، این شرکت بیشترین رشد دارایی را در بین گروه مورد بررسی به خود اختصاص داده است. در ادامه دو شرکت بورس اوراق بهادار و فرابورس نیز به ترتیب در جایگاههای دوم و سوم قرار میگیرند.
اگرچه شرکت سپردهگذاری مرکزی از ارزش دارایی بالایی در بین شرکتهای سازمان قرار دارد اما از منظر ارزش حقوق صاحبان سهام در جایگاه دوم قرار دارد. در نتیجه شرکت بورس اوراق بهادار علاوه بر اینکه بیشترین رشد را در جمع حقوق صاحبان سهام خود کسب کرده است، به دلیل داشتن بالاترین ارزش حقوق صاحبان سهام در جایگاه نخست قرار گرفته است.
حقوق صاحبان سهام
همچنانکه میدانیم تفاوت رشد و ارزش داراییها و حقوق صاحبان سهام به معنای میزان ارزش و رشد بدهیها است که از این جهت، عمده رشد ترازنامه شرکتهای زیرمجموعه سازمان بورس ناشی از رشد حقوق صاحبان سهام آنها بوده است. به عبارت دیگر میزان رشد مجموع حقوق صاحبان سهام تفاوت کمی با رشد داراییهای آنها داشته است. با این وجود، شرکت سپردهگذاری مرکزی به لحاظ ارزش بدهیها در رتبه نخست قرار دارد و شرکت بورس اوراق بهادار در جایگاه بعدی قرار میگیرد.
آموزش نیروی انسانی
همان طور که میدانیم شرکتها همواره بنا بر تغییرات صنعت خود بخشی از درآمدهای خود را در مواردی مصرف میکنند که عامل تثبیت رشد درآمد باشد. این شرکتها براساس کاربر یا سرمایه بر بودن فعالیت خود کانال هزینهها را مشخص میکنند تا با صرف چنین مبالغی از کاهش احتمالی حاشیه سود جلوگیری کرده و منبع درآمدی خود را برای سالهای بعد ارتقاء بخشند. باتوجه به اینکه شرکتهای سازمان بورس به عنوان شرکتهای خدماتی محسوب میشوند نیازمند صرف هزینههایی برای ارتقاء بخش نیروی انسانی خود هستند.
این درحالی است که طبق گزارشات، در سال مالی ۱۳۹۹ این شرکتها هیچ گونه هزینهای صرف آموزش نیروی انسانی خود نکردهاند.
از آنجا که در دو سال گذشته شاهد ورود جمع کثیری از مردم و شرکتها به بازار سرمایه بودهایم صرف چنین هزینههایی به منظور ارتقاء دانش نیروها الزامی است. بازار سرمایه یک بازار همواره در حال تغییر است، در نتیجه صرف چنین هزینههایی برای زیرمجموعه های سازمان بورس چندین برابر شرکتهای خدماتی معمول اهمیت دارد. در صورتی که این نوع هزینه برای سالهای جاری صرف نشود و دانش نیروی انسانی متناسب با رخدادها و تکنولوژی روز دنیا بهبود نیابد، نمیتوان انتظار تداوم چنین سودهای بالایی را برای سالهای بعد داشت.
چرا که پویایی یک سازمان به توانمندیهای نیروها بستگی دارد تا به صورت کارآمد و اثربخش باعث ارتقا کیفیت عملکرد سازمان شوند. درصورتی که آموزشها به صورت مستمر صورت نگیرد مهارتهای نیروها در سطوح مختلف سازمان تقویت نخواهد شد تا با رشد تکنولوژی همسو شده و سازمان را به روز نگه دارد. از آنجا که نقش این شرکتها در بازار سرمایه حیاتی و استراتژیک است تقویت دانش کارکنان و ارتقا مهارتهای آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
با وجود اینکه در یک سال گذشته آموزش برای مخاطبین کارکنان این شرکتها صورت گرفته اما هیچ برنامه آموزشی در درون سازمان اجرا نشده است که این مسئله با منشور ارزشی سازمانها مغایرت دارد. از طرف دیگر با توسعه تکنولوژی و لزوم هم راستایی خدمات این سازمانها با IT، تداوم آموزشها به منظور افزایش مهارت کارکنان بسیار لازم است تا کارایی و بهرهوری آنها را افزایش دهد.
عملکرد مالی ۱۳۹۹ این شرکتها حکایت از عدم توجه به ارزشهای سازمانی و هزینههای آموزش نیروی کار دارد. هرچند بخش اعظم نیروی کار این شرکتها از تحصیلات عالی برخوردار هستند از صرف این هزینهای نباید چشم پوشی کرد. باتوجه به اینکه تحصیلات دانشگاهی تنها نمایانگر آموزش نظری افراد است تنظیم کننده برخورداری از مهارتهای روز حوزه مالی نیست. امید است در سال جاری شاهد توجه بیشتر این شرکتها به مهارت افزایی نیروی کار باشیم.