۴۰ درصد افزایش نرخ سیمان پاسخگوی هزینه های صنعت نیست
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان گفت: تولیدکنندگان سیمان با توجه به افزایش هزینه های تولید خود، نیاز داشته تا قیمت سیمان ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کند اما تنها افزایش ۶۰ درصدی آن را درخواست کردند. دولت نیز با افزایش ۴۰ درصدی قیمت سیمان موافقت کرد و این افزایش قیمت در ۳۱ فروردین ماه سال جاری ابلاغ شد. این افزایش نرخ، حداقل میزان افزایشی بود که با توجه به تورم و افزایش هزینه های سوخت و برق برای این صنعت پیش بینی شده بود.
عبدالرضا شیخان در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز با بیان اینکه قیمت سیمان دو بار افزایش در سال جاری نداشت، گفت: تولیدکنندگان سیمان با توجه به افزایش هزینه های تولید خود، نیاز داشته تا قیمت سیمان ۱۰۰ درصد افزایش پیدا کند اما تنها افزایش ۶۰ درصدی آن را درخواست کردند. دولت نیز با افزایش ۴۰ درصدی قیمت سیمان موافقت کرد و این افزایش قیمت در ۳۱ فروردین ماه سال جاری ابلاغ شد.
وی افزود: افزایش ۴۰ درصدی قیمت سیمان، حداقل میزان افزایشی بود که با توجه به تورم و افزایش هزینه های سوخت و برق برای این صنعت پیش بینی شده بود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان درباره اطلاعیه اخیر این انجمن در خصوص فروش به مصرف کننده نهایی توضیح داد: انجمن تولیدکنندگان سیمان به منظور کمک به التهابات بازار آزاد و حمایت از مصرف کننده نهایی، به تولیدکنندگان سیمان این اختیار را داد تا بتوانند به صورت مستقیم از درب کارخانه سیمان خود را به فروش برسانند.
شیخان ادامه داد: بنابراین این کارخانه ها برای اینکه بتوانند سیستم فروش خود را راه اندازی کنند، هزینه هایی اعم از جذب نیرو را متحمل می شدند. از این رو حدود ۱۲ درصد به قیمت سیمان برای این نوع فروش افزوده می شود تا بتوانند هزینه های مربوطه را تامین کنند. در صورتی که خریداران عمده از فروش سیمان به مصرف کننده نهایی ۱۵ درصد سود می کنند.
وی تاکید کرد: این روش تنها به منظور حمایت از مصرف کننده نهایی ابلاغ شده و این نرخ از سود عامل نیز کمتر است. این در شرایطی است که مصرفکننده نهایی مشخص باشد و هویت آن تعریفشده باشد.
۱۷ شرکت سیمان در بورس کالا حضور دارند
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان درباره آخرین جزئیات پذیرش شرکت های سیمان در بورس کالا توضیح داد: بر اساس آخرین پیگیری های انجام شده، ۱۷ شرکت تولیدکننده سیمان در بورس کالا پذیرفته شده اند و باقی شرکت های سیمانی نیز برای پذیرش در بورس کالا، اقدامات رسمی را انجام داده اند.
وی با اشاره به تاثیرات عرضه سیمان در بورس کالا، گفت: خروج از قیمت گذاری دستوری مهمترین دستاورد مثبت عرضه سیمان در بورس کالا است. به دنبال این امر، همه تولیدکنندگان سیمان نیز در بورس کالا حضور خواهند یافت. از سوی دیگر همه خریداران عمده می توانند از طریق بازار بورس کالا، معاملاتی شفاف داشته باشند و می توان بازارهای سیاه این حوزه را رصد کرد.
وی تأکید کرد: بورس کالا فرصتی برای صنعت سیمان است تا خواستهای را که مدتها در حال پیگیری آن است، محقق کند.
تأثیر خاموشیها بر صنعت سیمان
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان در زمینه خاموشیها و تاثیر آن بر صنعت سیمان گفت: قطعی برق یا کاهش میزان آن در صنعت سیمان میتواند بر کاهش تولید و تحویل این محصولات در بازارهای مصرفی، اثر مستقیم گذارد.
شیخان در ادامه تصریح کرد: مصرف برق در صنعت سیمان شبیه صنعت فولاد نیست. معمولاً مدیران برق با مدیران صنعت سیمان مذاکره میکنند و به توافق میرسند که بخشی از مصرف خود را کاهش دهند تا مازاد برق به مصرف خانگی اختصاص داده شود.
وی افزود: در سال جاری، وزارت نیرو درخواست دارد بار برقرسانی به کارخانجات سیمانی را کاهش دهد. در صورت وقوع، تولید برخی کارخانه ها متوقف و در برخی دیگر، منجر به کاهش تولید خواهد شد؛ همچنین به دنبال کاهش میزان تولید، میزان عرضه نیز تحت تاثیر قرار گرفته و عرضه کمتری در بازار خواهیم داشت که منجر به بازاری متلاطم خواهد شد.
شیخان ابراز امیدواری کرد: امیدواریم مسئولان میزان خاموشی ها را برای صنعت سیمان کاهش دهند تا مانند سال های گذشته لطمه زیادی به این صنعت وارد نشود و کارخانه های سیمان بتوانند تولیدات خوبی داشته باشند.
صادرات صنعت سیمان
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان در خصوص صادرات سیمان و وضعیت آن گفت: صنعت سیمان همواره صادرات داشته است اما میزان آن از سال ۹۲، به دنبال رکود صنعت ساختمان سازی، افزایش یافت زیرا کارخانه های سیمان برای حفظ موقعیت و تداوم خود نیاز به صادرات داشتند.
شیخان با اشاره به تاثیر هزینه های حمل و نقل بر صادرات سیمان بیان کرد: سیمان به علت حجم و وزن بالا و کمارزش بودن آن، هزینه حمل و نقل بالایی دارد؛ به همین خاطر نیز در همه کشورهای دنیا، توزیع سیمان را تا ۲۵۰ کیلومتر انجام می دهند.
وی در تکمیل صحبتهای خود گفت: سیمان صادراتی ایران معمولاً به کشورهای خاورمیانه مانند افغانستان، عراق و کشورهای حوزه خلیجفارس صادر می شود.
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان در ادامه تصریح کرد: در سال گذشته، حدود ۱۳ تا ۱۴ میلیون تن صادرات سیمان کلینکر داشتهایم. در سال جاری نیز این روند ادامه دارد. البته میزان صادرات به دلیل نیاز بازار داخلی، کمی کاهش یافته است. در همین راستا نیز صادرات با نرخ های گذشته مقرون به صرفه نیست و تولیدکنندگان تمایل دارند فروش در داخل کشور بیشتری داشته باشند.
شیخان با اشاره به انتقال صادرات سیمان ایران از بندرعباس گفت: مدتی پیش برخی مطرح کردند که صادرات سیمان ایران برای کشورهای حوزه خلیجفارس باید از حوزه بندرعباس انجام شود. این در حالی است که استان هرمزگان تنها یک کارخانه تولیدکننده سیمان دارد که با کمبود تولید مواجه است. در سال های گذشته هزینه های حمل و نقل سیمان بالا نبود و به همین خاطر، صادرات از بندرعباس و استان هرمزگان انجام می شد اما در حال حاضر هزینه های حمل و نقل افزایش یافته و نمی تواند صادرات را تنها محدود به این منطقه کرد.
وی ادامه داد: متأسفانه معاونت استانداری دستور دادهاند که کسی حق ندارد سیمان کلینکر را از بنادر مربوط به استان هرمزگان صادر کند؛ این دستور با قوانین مربوط به صادرات مغایرت دارد. در مواردی حتی به کشتیها اجازه پهلو گرفتن داده نمیشود. درنهایت منجر به ضرر رساندن به شرکتهای سیمانی میشود.
ظرفیت تولیدی سیمان
دبیر انجمن تولیدکنندگان سیمان با اشاره به ظرفیت تولیدی سیمان کشور، تأکید کرد: اگر تصمیمگیری در خصوص صادرات توسط وزارت صمت انجام شود، شاهد اقدامات مثبتی خواهیم بود. در حال حاضر کارخانه های سیمان کشور ظرفیت تولید بالای ۸۸ میلیون تن سیمان را در کشور دارند. شایان ذکر است که کل نیاز کشور به سیمان کمتر از ۷۰ میلیون تن است؛ بنابراین می توان این مازاد تولید را به کشورهای منطقه صادر کرد.
شیخان در پایان با اشاره به اهمیت صادرات سیمان در کشور، تصریح کرد: صادرات میتواند فرصتی مناسب برای تولیدکنندگان سیمان باشد تا بتوانند از همه ظرفیت های تولیدی خود، استفاده کنند. آنها با صادرات در جهت کمتر کردن هزینههای خود اقدام کنند و همچنین از این طریق قطعات یدکی را از طریق واردات فراهم کنند.