سیستم بانکی منشا خلق نقدینگی تورم و فساد
عباسعلی حقانی نسب مدیرعامل سبدگردان هدف عنوان کرد: وقتی نقدینگی خلق شده،عمدتا بهره ور،کم هزینه و از محل سرعت گردش پول نباشد وفقط به صورت منجمد از محل سپرده سرمایه گذاری وسود آن باشد، باید منتظر تورم بیشتر درسالهای آتی باشید. منشاهای خلق نقدینگی در سیستم بانکی سه نوع نقدینگی خلق می شود که هرکدام […]
عباسعلی حقانی نسب مدیرعامل سبدگردان هدف عنوان کرد: وقتی نقدینگی خلق شده،عمدتا بهره ور،کم هزینه و از محل سرعت گردش پول نباشد وفقط به صورت منجمد از محل سپرده سرمایه گذاری وسود آن باشد، باید منتظر تورم بیشتر درسالهای آتی باشید.
منشاهای خلق نقدینگی
در سیستم بانکی سه نوع نقدینگی خلق می شود که هرکدام از این سه نوع اگر بهره ور و متناسب با رشد تولید ناخالص داخلی نباشد، منجر به تورم وافزایش نرخ ارزو خالی شدن سفره مردم یک جامعه می شود.
۱_ خلق نقدینگی پرقدرت توسط بانک مرکزی به واسطه سیاستهای دولت و بانک مرکزی؛ این نوع نقدینگی در صورت وجود ناترازی دولت،متناسب با رشد تولید ناخالص داخلی نبوده ومنجر به تورم می گردد.
۲_ خلق نقدینگی توسط بانکها از محل افزایش سرعت گردش پول به تناسب پول پرقدرت خلق شده بانک مرکزی؛ این نوع نقدینگی درصورت نظارت متمرکز بانکها مبنی بر جلو گیری از اعطای تسهیلات در چند بانک به یک نفر، بهترین نوع خلق نقدینگی می باشدو در تناسب با تولید ناخالص داخلی عمل می کند.
۳_ خلق نقدینگی منجمد توسط بانکها از محل سپرده ها و گواهی سپرده های سرمایه گذاری کوتاه و بلند مدت وسود آنها ؛ این نوع نقدینگی ازجمله مخربترین روش خلق نقدینگی و بیشترین عدم تناسب را با رشد تولید ناخالص داخلی دارد.
این نوع نقدینگی به دلیل انجماد آن در زمان ایجاد، قابلیت تاخیر انداختن اثرات تورمی آن به بعداز مدیریت سیاسی را دارد و اثرات گمراه کنندگی گسترده برای دادن آدرس غلط توسط مدیران به مردم را نیز به همراه دارد.
نقش سپرده بانکیه صندوقهای بادرآمدثابت وتامین سرمایه ای بانکها درخلق نقدینگی: در سال ۱۳۹۷صندوقهای سرمایه گذاری با درآمد ثابت وتامین سرمایه ها که عمدتا وابسته به بانکها هستند،بخش عمده ای از منابع خود را در بانکهای مرتبط سپرده کرده اند که اتفاقا برای جذب بیشتر منابع، نرخ سود بانکی بالایی به انها تعلق گرفته است.
اگر متوسط نرخ سودبانکی را ۲۰درصد در نظر بگیریم، حداقل ۲۰هزار میلیارد تومان از۲۵۰هزار میلیارد تومان نقدینگی خلق شده سیستم بانکی، توسط این صندوق ها صورت گرفته است که نقش موثری در ایجاد تورم کشور داشته واگر به همین منوال پیش رود،ویژگی بازار سرمایه که به کنترل کننده نقدینگی و تورم مشهور است،ازبین می رود.