بازار سرمایه با کدام دلار معامله می شود؟
افزایش حجم نقدینگی در جامعه در پی عوامل تورمی، عطشی سیری ناپذیر را برای سرمایه گذاری در بازارهای مختلف برای حفظ قدرت خرید ایجاد کرده است.در میان ارزهای قابل معامله در عرصه اقتصادی کشور، فاصله نرخ ارز در بازار ثانویه نسبت به بازار آزاد، سبب شد تا فعالان بازار سرمایه را به این باور رساند […]
افزایش حجم نقدینگی در جامعه در پی عوامل تورمی، عطشی سیری ناپذیر را برای سرمایه گذاری در بازارهای مختلف برای حفظ قدرت خرید ایجاد کرده است.در میان ارزهای قابل معامله در عرصه اقتصادی کشور، فاصله نرخ ارز در بازار ثانویه نسبت به بازار آزاد، سبب شد تا فعالان بازار سرمایه را به این باور رساند که بورس هنوز از رشد مناسبی نسبت به دیگر بازارها برخوردار نشده است. در نهایت چشم انداز رشد نرخ ارز،انتظار رشد قیمت سهام شرکت های بورسی را به وجود آورد.بر این اساس طی گفت وگویی با مدیر سرمایه گذاری شرکت سرمایه گذاری سپه به بررسی رشد بازار سرمایه پرداخته شده است که با هم می خوانیم:
به نظر شما با توجه به نوسانات نرخ ارز، آیا بازار سرمایه وارد مرحله رشد شده است؟
تغییرات در بورس، ناشی از انتظار تغییرات سود شرکت ها است. تحولات عموماً در قالب سود و زیان خود را نشان میدهند و در نهایت چیزی که سهامدار به دنبال آن است همان سود و زیان شرکت است. طی چند سال اخیر برای شرکتها عموما از دو ناحیه می توان سوددهی مطلوب را متصور شد. افزایش مقدار یا کیفیت تولیدات و یا افزایش نرخ محصولات و خدمات. وقایع سال جاری در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی، در نهایت منجر به رشد فروش شرکتهای این صنعت شد.در حال حاضر درکنار افزایش نرخ های جهانی،در بازار داخلی نیز ارز باجهش چند برابری مواجه شده است.
به نظر شما در حال حاضر بازار سرمایه با چه نرخ ارزی در حال معامله است؟
فکر می کنم بورس ما الان با دلار ۶ تا ۷ هزار تومانی معامله می شود، با توجه به این موضوع هنوز بازار برای رشد از ظرفیت برخوردار است. با این توضیح که در ۶ ماه نخست امسال شرکت ها درگیر نرخ گذاری بوده و تنها در یک ماه اخیر شرایط بهتری برای فروش محصولاتشان در بورس کالا فراهم شده است. بر این اساس گمان می کنم که فروش شرکت ها در ۶ ماه دوم با ارزهای بالاتر همراه شود. همچنین مانده ارزی این شرکت ها در پایان سال باید شناسایی و با نرخ های بالا تسعیر شود. بر این اساس این موضوع یک عامل پیش رونده در بورس محسوب می شود.
اما در کنار موضوع ارز، ما از مساله ای به نام تحریم هم برخورداریم.
بله. درکنار ارز، عامل تحریم خود یک موضوع کاهنده رشد به شمار می شود. برآیند این دو فاکتور در نیمسال دوم، شرایط و وضعیت بورس را مشخص می کند. اگر دچار تحریم نشده بودیم قطعا شرایط بورس متفاوت بود. ولی باید همیشه نیم نگاهی به تحریم ها نیز داشت. در حال حاضر اطلاعی از نوع فروش و صادرات شرکت ها نداریم. بنابراین برداشت من این است که ۲۰ تا ۳۰ درصد مقدار فروش باید کاهش یابد. به عنوان مثال مشکلات شرکتها در حمل و نقل، بیمه و مسائل منطقه ای، درصدی از فروش را کسر می کند و به عنوان یک عامل بازدارنده باعث می شود تا رشد فروش با دلار ۱۴ هزار تومانی را در بورس کاملا مشاهده نکنیم.
به نظر شما با تشدید تحریم ها، آیا بازار سرمایه محل مناسبی برای ورود پول های سرگردان خواهد بود؟
معتقدم در بلندمدت بازار سرمایه بهترین مکان برای سرمایه گذاری است. در این بازه ۲۰ساله سرمایه گذاری در این بازار نتایج خوبی داشته است.ولی در مقاطع حساس باتوجه به ریسک گریزی بازارسرمایه و شروع تحریم ها احتمالا باید شاهد رفتاری احتیاط آمیزتری از سهامداران باشیم. در این شرایط معمولا مردم به دارایی های سریع المعامله تر مانند ارز پناه می برند.
راهکار شما برای هدایت نقدینگی سرگردان در بازار و کاهش هیجانات ناشی از معاملات چیست؟
معتقدم به دو دلیل هیجان قبل در بازار سرمایه حاکم نیست.نخست اینکه پی بر ای بازار در حدود ۶ است که این رقم چندان بالا نیست.دوم آنکه در این دوران سهام بنیادین و ارزشی رشد یافته است. معاملات روزانه ۱۲۰۰میلیارد تومانی و یا ۲ هزار میلیارد تومانی سهم نشان از افزایش عمق بازار دارد. ممکن است در شرایط تحریم سهم بازار کاهش یابد، لذا نباید همواره توقع رشد بازار را داشت. طبعاً بخشی از رشد همیشه در قالب ریزش های اصلاحی، رشد را پس می گیرد. درست است که بخشی از رشد ما تورمی است در این میان بازار جهانی هم همراهی می کند.
با توجه به شرایط حاکم، شرکتهای سرمایه گذاری چه سیاستی را برای کسب بازدهی بیشتر باید در پیش گیرند؟
ما به عنوان یک شرکت سرمایه گذاری در هنگام تغییر نرخ ارز و مواد اولیه، بخش صادرات محور پورتفوی خود را تقویت کردیم. صنایع پتروشیمی ها و فلزات بیش از ۸۰ درصد پورتفوی شرکت سرمایه گذاری سپه را به خود اختصاص داده اند. از سوی دیگر از دیگر شرکتها که با محصولات ذکر شده همسو نبودند خارج و این محصولات را جایگزین آنها کردیم. وبرای اولین بار ارزش بازار پرتفوی شرکت به بیش از به ۲هزار میلیاردتومان رسیده است.