تحول در مدلهای کسب و کار بانکها نیاز امروز کشور
علی رجبی ابهری،کارشناس امور راهبردی در رابطه با کسب و کار بانکها،با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. رجبی ابهری عنوان کرد:این نظریه که سیستمهای بانکی میتوانند صرفاً سود آور یا اساساً به عنوان وام دهنده باشند، بر پایه دیدگاهی از اقتصاد و بازار سرمایه استوار است که دیگر وجود ندارد؛به این مفهوم که امروزه،به دلیل […]
علی رجبی ابهری،کارشناس امور راهبردی در رابطه با کسب و کار بانکها،با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
رجبی ابهری عنوان کرد:این نظریه که سیستمهای بانکی میتوانند صرفاً سود آور یا اساساً به عنوان وام دهنده باشند، بر پایه دیدگاهی از اقتصاد و بازار سرمایه استوار است که دیگر وجود ندارد؛به این مفهوم که امروزه،به دلیل تورم مردم تمایل دارند بجای پسانداز پول در داراییهایی مانند طلا، نقره و …سرمایهگذاری نمایند؛کافیست به این ایده توجه کنید که ممکن است هر انس طلا تا ۳۰۰۰ دلار بالا رود.
وی افزود:با تبدیل پول به پول الکترونیک درآمد ناشی از نقل و انتقال پول بین بانکها کاهش خواهد یافت.امروزه دستگاههای خودپرداز جای کارمندان سابق بانک را گرفتهاند.این همانند پدیده عبور از عصر کشاورزی به عصر صنعتی و یا به بیان بهتر عبور از عصر اطلاعات به عصر تکنولوژی میباشد.درآمد ناشی از سود اعطای تسهیلات بانکی به کسب و کارهای کوچک و متوسط به صفر نزدیک میشود. زیرا اولاً برگشت پول تسهیلات بانکی به دلیل ورشستگی بالای مشاغل با چالش همراه است و ثانیاً در عصر تکنولوژی فقط تجارتهای خیلی بزرگ شانس بقاء دارند.
کارشناس امور راهبردی خاطرنشان کرد:بازار اوراق بهادار در تأمین مالی بخش خصوصی؛از سیستم بانکی پیشی گرفته است. اینکه چرا این موضوع رخ داده است تقریباً قابل فهم است. بازار اوراق بهادار راهی ذاتاً پر بازدهتر نسبت به سپرده بانکی در تجارت است. در تأمین مالی اوراق قرضه،برای مثال، شرکت صادر کننده، کمیسیون میپردازد یا هزینهای را به واسطهای که اوراق بهادار را به سرمایهگذار میدهد، متعهد میشود. اما وقتی یک شرکت از بانکی قرض میگیرد، باید برای ریسکی که بانک در نگهداری وام برای یک مدت طولانی میکند، هزینه بپردازد. بعلاوه باید هزینههای مازاد بانک که حاصل قرض گرفتن بودجههای ضروری در غالب سپرده و یا بیمهی سپردهها و یک دستگاه نظارتی تأمین کننده است، پرداخت کند.توجه کنید امروزه شرکت های تأمین سرمایه در حیات خلوت بانکها چه میکنند؟!!!
رجبی ابهری در انتها گفت:اگر بانکهای پدربزرگت رو میخواهی؛ باید دوباره اقتصاد پدربزرگت رو برگردونی. بنابراین بانکها میبایست با عبور از الگوهای شناخته شده؛ مشارکت عمومی، خصوصی در توسعه زیر ساخت (ppp) و مشارکت عمومی، اجتماعی، خصوصی (pspp)، به سمت بانکداری در توسعه زیر ساخت بروند. که البته این امر نیازمند وجود بانکهای تخصصیتر و امکان تجارت بانکها در بورس است.