بررسی عملکرد سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران در سال ۹۸
سازمان ایمیدرو از نیمه دوم سال گذشته به این سو توسعه بخش معدن و صنایع معدنی را به معنای وسیعتری طراحی و پیادهسازی میکند. بهطوری که تمرکز این سازمان تنها بر زنجیره فولاد نیست، بلکه عملیاتی کردن نقشه راه معدن و صنایع معدنی، توسعه پژوهش، فناوری و آموزش، رشد فعالیتهای اکتشافی، احیای معادن کوچک، توجه به عناصر نادرخاکی، توسعه برنامه گوهرسنگها و همچنین مدیریت سود بنگاهها در راستای توسعه و در کنار آن، افزایش فعالیتهای مرتبط با مسوولیت اجتماعی، انجام گفتوگوی مستمر با تشکلهای مختلف و همکاری نزدیک با مراکز علمی و پژوهشی در جهت رفع نیازهای مجموعههای فوق، در شمار راهبری این سازمان قرار گرفتهاند.
به گزارش روند بورس امروز، سازمان ایمیدرو از نیمه دوم سال گذشته به این سو توسعه بخش معدن و صنایع معدنی را به معنای وسیعتری طراحی و پیادهسازی میکند. بهطوری که تمرکز این سازمان تنها بر زنجیره فولاد نیست، بلکه عملیاتی کردن نقشه راه معدن و صنایع معدنی، توسعه پژوهش، فناوری و آموزش، رشد فعالیتهای اکتشافی، احیای معادن کوچک، توجه به عناصر نادرخاکی، توسعه برنامه گوهرسنگها و همچنین مدیریت سود بنگاهها در راستای توسعه و در کنار آن، افزایش فعالیتهای مرتبط با مسوولیت اجتماعی، انجام گفتوگوی مستمر با تشکلهای مختلف و همکاری نزدیک با مراکز علمی و پژوهشی در جهت رفع نیازهای مجموعههای فوق، در شمار راهبری این سازمان قرار گرفتهاند.
عملیاتی شدن نقشه راه
نقشه راه معدن و صنایع معدنی مشتمل بر ۷۲راهبرد است که سازمان ایمیدرو مسوولیت اجرای ۳۳ راهبرد را در اختیار دارد. این سازمان برای اجرایی کردن این مهم ۱۴۵ هدف تعریف کرده است. سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران تا پایان دی ماه توانسته ۵۸درصد از اهداف را محقق کند.
راه اندازی طرحها
از ابتدای سال تاکنون برنامه راه اندازی ۳٫۵ میلیارد دلار پروژه معدنی و صنایع معدنی اجرایی شده و تا نیمه زمستان امسال نزدیک به ۱٫۲ میلیارد دلار طرح افتتاح شده است. تعداد قابل توجهی از دیگر پروژه ها به مرحله راه اندازی، تولید آزمایشی یا تست مراحل مختلف رسیده اند. آلومینیوم جنوب (سالکو) از سرمایه گذاری ۱٫۲ میلیارد دلاری برخوردار است. همچنین طرح های گندله سازی توسعه ملی (واقع در سنگان) با سرمایه گذاری ۱۹۰ میلیون داری به همراه ۴ میلیون دلار پروژه زیربنایی در مجموع (سه طرح) با رقم نزدیک به ۱٫۴ میلیارد دلار آماده افتتاح شده اند. علاوه بر این تا پایان سال جاری نیز بیش از یک میلیارد دلار طرح در مدار تولید قرار می گیرد که شامل حوزه های کنسانتره سنگ آهن، چهار طرح صنعت مس، خردایش سنگ آهن گل گهر، فاز نخست بندر پارسیان، و تعدادی طرح زیربنایی است. کل سرمایه گذاری هایی که تا پایان سال به ثمر می نشیند بیش از ۷۶۰۰ شغل مستقیم و نزدیک به ۲۹هزار شغل به طور غیرمستقیم ایجاد می کند.
تولید و صادرات واحدهای بزرگ
عملکرد تولید شرکت های بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی در مدت ۱۰ ماه سال ۹۸ نشان دهنده رشد در اکثر بخش ها است به طوری تولید کنسانتره سنگ آهن با افزایش ۳درصدی، آهن اسفنجی افزایش ۸درصدی، شمش فولاد رشد ۵ و محصول فولاد رشد ۸درصدی، کاتد مس افزایش ۳درصدی و تولید پودر آلومینا تقریبا به اندازه تولید سال گذشته بوده است. از سوی دیگر آمار عملکرد صادرات واحدهای بزرگ معدن و صنایع معدنی نیز کشورمان نشان می دهد در مدت ۱۰ ماه سال ۹۸ صدور انواع محصول این شرکت ها رشد ۲۵درصدی را به ثبت رسانده است.
اکتشاف ۶۵۰ هزار کیلومتر مربع
از ابتدای تاسیس ایمیدرو تا نیمه نخست سال ۹۷ برنامه اکتشاف این سازمان در مساحت ۲۵۰ هزار کیلومتر مربع اجرایی شد. اما از نیمه دوم سال گذشته برنامه توسعه اکتشافات با جهش ۴۰۰ هزار کیلومتر مربعی همراه شد به گونه ای که با هدف افزایش ذخایر مواد استراتژیک معدنی در ۶۵۰ هزار کیلومتر مربع به اجرا در آمد. ایمیدرو اکنون ۸۰درصد مساحت اکتشافی کشور را در اختیار دارد. این برنامه در واقع گامی در جهت ایجاد توازن در زنجیره صنایع معدنی محسوب می شود که خوراک آتی صنایع را تامین کند.
منطقه ویژه خلیج فارس و طرح ۱۰ میلیون تنی فولاد
چشم انداز منطقه ویژه صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس (از زیرمجموعه های سازمان ایمیدرو)، دستیابی به ظرفیت تولید ۱۰ میلیون تن فولاد است. این برنامه طبق راهبری های ایمیدرو و با سرمایه گذاران فعلی این منطقه در دست اجرا است و کنسرسیوم آن تشکیل شده است.
حمایت از صنعت گوهر سنگ ها و سنگ های تزئینی
ایمیدرو در کنار حمایت از صنایع بزرگ، برنامه بازبینی و تدوین طرح جامع گوهر سنگ ها (سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی) و همچنین سنگ های تزئینی را با حضور تشکل های تخصصی در دست اجرا دارد. هم اکنون کمیته های مختلفی در این بخش مشغول به کار هستند. این برنامه با هدف رفع موانع این صنایع به اجرا در می آید. مقرر شده به زودی بازار گوهر سنگ ها در اصفهان با همکاری مقامات استانی و بخش خصوصی ایجاد شود. از سوی دیگر عارضه یابی بخش سنگ های تزئینی نیز آغاز شده تا شرایط رشد و به روز آوری صنعت سنگ تزئینی مهیا شود.
طرح خط انتقال آب از دریای عمان
ایمیدرو با استفاده از تجربه اجرای پروژه انتقال آب از خلیج فارس به مناطق مرکزی، پروژه جدید و بزرگ انتقال آب از دریای عمان به سه استان شرقی (سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی) را با استفاده از سرمایه گذاری بخش خصوصی اجرایی می کند. در این طرح ۱۵۰۰ کیلومتری قرار است پس از شیرین سازی آب دریای عمان، از مسیر خط لوله وارد سه استان سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی شود که در نهایت آینده تامین آب در مجتمع معدنی سنگان برای سرمایه گذاران، روشن و اطمینان بخش خواهد شد.
ایجاد ظرفیت تولید ۱۰ میلیون تن فولاد در سواحل مکران
ایمیدرو در راستای سیاست های کلان در افزایش ظرفیت تولید فولاد و به سبب دسترسی سواحل جنوبی به آب و تاسیسات بندری، طرح ایجاد ۱۰ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد در سواحل مکران واقع در چابهار (استان سیستان و بلوچستان) را به اجرا گذاشته است. این برنامه با مشارکت بخش خصوصی انجام خواهد شد.